Hlavní obsah

Liberec - Jablonec 0:1Doležal vystřelil Jablonci výhru v podještědském derby

MinutaMin. Tým Hráč Akce
59. Doležal 0 : 1
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Jablonce vyhráli v Liberci 1:0 a slaví titul „Krále Ještědu“, navíc se přiblížili druhé Spartě na rozdíl jediného bodu. Liberečtí v první půli dvakrát trefili tyč, po hodině hry pak historicky první výhru v Liberci hostům vystřelil Martin Doležal. Domácí klesli na třinácté místo a od sestupových míst je dělí jen bod.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Martin Doležal střílí rozhodující gól podještědského derby.

Článek
Fotogalerie

Trenér Jablonce Jaroslav Šilhavý prožil mimořádně úspěšný návrat na stadion U Nisy, kde ještě na jaře působil. V úvodu to přitom na výhru jeho týmu vůbec nevypadalo, protože Liberec vstoupil do 41. ligového podještědského derby náporem.

Už ve druhé minutě se dostal na zadní tyči k zakončení nejlepší střelec Slovanu Šural, v těžké pozici ale míč mezi tyče neumístil. V šesté minutě rozehrál přímý kop Pavelka a jeho přízemní střela šla těsně vedle.

Slovan si v dalším průběhu první půle udržoval převahu a vůbec nebylo patrné, že byl v tabulce před tímto kolem devět míst za svým rivalem. Domácí stejně jako v předešlém průběhu sezony předváděli dobrý fotbal, ale zahazovali i ty největší šance.

Během pěti minut hostům dvakrát pomohla tyč. Nejprve ji po centru ze strany orazítkoval Pavelka a pak do stejného místa zamířil po úniku také Delarge. Až v polovině úvodního dějství zahrozil také Jablonec, který v předešlých šesti kolech neprohrál. Doležal se ocitl za obranou, ale pálil zbrkle a přestřelil.

Hra se v druhé části první půle vyrovnala, ovšem nebezpečnější byl nadále přímočařejší Liberec. Frýdek ve skluzu na hranici malého vápna přestřelil a vzápětí ani nadvakrát neuspěl Pavelka.

Po přestávce Jablonec přidal a domácího gólmana Koláře postrašil Kopic, který trefil ze strany vnější tyč. V 58. minutě přišly Liberec zahozené šance draho. Hosté pokračovali v tlaku, po rohovém kopu prodloužil míč Pernica hlavou na zadní tyč, kde nehlídaný Doležal uklidil míč do sítě. Jablonec dal v lize podještědskému rivalovi gól po 344 minutách.

Baumit vstřelená branka nakopla a domácí jen se štěstím přežili několik dalších závarů. Slovanem inkasovaný gól výrazně otřásl a už se mu nedařilo navázat na výkon z prvního poločasu. V závěru si ani nevytvořil pořádnou šanci na vyrovnání.

13. kolo první fotbalové ligy
Slovan Liberec - Baumit Jablonec 0:1 (0:0)
Branka: 58. Martin Doležal I. Rozhodčí: Královec - Wilczek, Fišer. ŽK: Pavelka, Šural, Mudra, M. Jarolím - Romera. Diváci: 7238.
Liberec: O. Kolář - Mudra, Pimpara, Pokorný, Fleišman - Obročník, Soungole (46. M. Jarolím) - Delarge (80. Hadaščok), Pavelka (71. Luckassen), Frýdek - Šural. Trenér: Slovák.
Jablonec: V. Hrubý - Romera, Pernica, M. Kysela, F. Novák - Rossi, Hübschman - Kopic (74. Crnkič), M. Pospíšil (90. Loučka), Mingazov (86. Čížek) - Martin Doležal I. Trenér: Šilhavý.

Reklama

Související témata: