Hlavní obsah

Třaskavý šlágr na Letné bude řídit sudí ze Španělska

Radek MalinaSport.czPrávo
Aktualizováno

Sudí ze Španělska bude řídit sobotní šlágr nejvyšší tuzemské fotbalové soutěže, v němž druhá Sparta hostí lídra z Plzně. Jméno sudího bude z bezpečnostních důvodů zveřejněno až těsně před utkáním, které začíná na Letné v 19:15. S nápadem svěřit třaskavou bitvu zahraničnímu sudímu přišel předseda asociace Miroslav Pelta. Plzeň má v čele soutěže náskok tři body na druhou Spartu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Miroslav Pelta.

Článek

Případné vítězství Západočechů by takřka jistě vzalo Pražanům naději na obhajobu titulu. Naopak vítězství Sparty o dvě či více branek by situaci mohlo zvrátit na stranu momentálně druhého týmu tabulky. Je jasné, že sudí bude čelit obrovskému tlaku. Pelta chtěl nepochybně předejít všem spekulacím o možnosti ovlivnění.

Rozhodnutí vedení Fotbalové asociace České republiky nechal oba tábory v klidu. „Koncentrujeme se na vlastní výkon. Je jasné, že stejné chyby může vyrobit český rozhodčí stejně jako zahraniční," prohlásil šéf Plzně Tomáš Paclík při úterním setkání s novináři. „Na sudí je vytvářen velký mediální tlak. Zahraniční rozhodčí bude snad zárukou rozhodování s chladnou hlavou. Ať udělá chybu či nikoliv, nikdo jej nebude pranýřovat," uvedl Paclík.

Nestandardní krok

„Jde o nestandardní krok. Pevně věříme, že ho komise rozhodčích dobře uvážila a je si jeho správností jistá. Důležitý výsledek závisí na profesionalitě, formě a vnitřní odpovědnosti zahraničního rozhodčího, nad nímž nemá Fotbalová asociace České republiky žádnou sankční pravomoc. Plnou odpovědnost za tento nestandardní krok a výkon sudího nese komise rozhodčích," uvedla v oficiálním prohlášení Sparta.

„Kdykoliv jsme se rozhodli v minulosti pro volbu rozhodčího ze zahraničí, odpadly veškeré diskuse. Proto jsem se v tak výjimečném případě a u tak závažného utkání rozhodl doporučit znovu tento postup. Věřím, že to bude krásný a napínavý fotbal a rozhodnutí španělského sudího nebude nikdo zpochybňovat," konstatoval Pelta pro deník Sport.

Důležité zápasy české nejvyšší soutěže už v minulosti několikrát pískali zahraniční rozhodčí. Derby Sparty se Slavií v letech 2001 a 2003 řídil Slovák Luboš Michel, v říjnu 2006 zase Němec Michael Weiner. Jeho krajan Wolfgang Stark byl v březnu 2013 pověřen vedením duelu Sparty s Plzní.

Souhlasíte s tím, aby duel Sparty s Plzní pískal španělský rozhodčí?
Ano
92,5 %
Ne
7,5 %
Celkem hlasovalo 18541 čtenářů.

Reklama

Související témata: