Hlavní obsah

Trenér Kotal opouští Brno ve skvělé náladě. Porazili jsme všechny špičkové týmy, těší ho

Čestmír FolkSport.czPrávo

Naposledy zavítal na stadión Zbrojovky v Králově Poli, aby si sbalil věci. Kouč Václav Kotal opouští po téměř tříletém angažmá fotbalisty Brna, které v uplynulé sezóně přivedl na šestou příčku prvoligové tabulky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Václav Kotal během utkání se Spartou.

Článek
Fotogalerie

V jaké náladě se s brněnským klubem loučíte?

Ve skvělé. Vždyť jsme na domácí triumf nad Spartou dokázali navázat vítězstvím v posledním kole na hřišti Baníku. Závěr letošního prvoligového ročníku nám vyšel fantasticky, potvrdili jsme konečné šesté místo.

Jde o vaši nejvydařenější sezónu v trenérské kariéře?

Zřejmě ano. Vždyť jsme s výjimkou Mladé Boleslavi porazili všechna špičková mužstva včetně Plzně, Sparty i Liberce. Velmi dobře rozjetou sezónu jsem měl před časem i jako kouč Jablonce. Po podzimu jsme byli druzí, avšak pak tamní šéf Pelta prodal opory Lafatu a Kovaříka a v podstatě úspěšný celek zdevastoval.

O které fotbalisty jste se mohl ve Zbrojovce nejvíc opřít?

Sázel jsem především na osu týmu, kterou tvořili brankář Melichárek, obránce Košťál, až do svého zranění kapitán Zavadil a útočník Řezníček. K nim se výtečnými výkony přidali kupříkladu Hyčka, Keresteš či Škoda, kteří učinili v poslední době značný výkonnostní pokrok.

Pomohl atmosféře v klubu odchod někdejšího sportovního ředitele Kudely loni v říjnu?

Určitě byl pro Zbrojovku velkým přínosem, když se po pádu do druhé ligy octla ve složité situaci. Chtěl ovšem řídit úplně všechno. I já jsem s ním kvůli tomu často vedl vzrušené, avšak konstruktivní diskuse. Po jeho odchodu se klima v klubu zklidnilo.

Prozradíte, jaký jste s ním měl největší spor?

Asi ohledně angažování stopera Košťála, který předtím kvůli vleklému zranění rok nehrál. Já jsem ho znal a věřil jsem mu. Jeho příchod do Brna jsem si nakonec prosadil. Ukázalo se, že to byl jeden z našich klíčových hráčů.

Bavil jste se už se svým nástupcem ve Zbrojovce Svatoplukem Habancem?

Ano. Dá se říct, že jsme přátelé. Pár informací jsem mu předal. Bude to mít těžké, laťku jsem mu nastavil hodně vysoko... (úsměv)

Má Zbrojovka na to, aby se v budoucnu vyšvihla i do evropských pohárů?

Musela by dál investovat do zkvalitnění kádru. Jako třeba před rokem, když přišel klíčový forvard Řezníček.

Potvrdíte už svůj nástup k reprezentační osmnáctce?

Konkrétní být ještě nechci. Smlouvu v novém působišti podepíšu až příští týden.

Stihnete si před novou sezónou odpočnout?

Nějaké volno mít budu. Pobyt u moře mě ale neláká, spíš vyjedeme s kamarády někam na kolech. Pohyb je pro mě nejlepší relax.

Pocházíte z Hradce Králové, a tak vám asi udělal radost návrat tamních fotbalistů do nejvyšší soutěže...

Samozřejmě. Moc to Hradeckým přeju. A těší mě, že ve východočeském klubu projevili zájem o mého dosavadního asistenta Šmardu.

Reklama

Související témata: