Hlavní obsah

Profesionální fotbal nelze řídit jako spolek, tvrdí předseda samostatné ligy Svoboda

Praha

Místopředseda FAČR a šéf Ligové fotbalové asociace (LFA) Dušan Svoboda dotáhl boj o osamostatnění profesionálního fotbalu do úspěšného konce. Vidí však nutnost změn, které fotbalu vrátí důvěryhodnost, přivedou více fanoušků a zvýší klubům příjmy...

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda FAČR Miroslav Pelta (vlevo) a místopředseda Dušan Svoboda podepsali na valné hromadě smlouvu o osamostatnění profesionálních soutěží.

Článek

Profesionální fotbalové soutěže, první liga, která zatím nemá titulárního partnera, i druhá, tedy Fotbalová národní liga, získaly samostatnost. Můžete definovat, co to fakticky znamená?

Jde primárně o organizační změnu, zjednodušeně řečeno se jedná o to, že organizace profesionálních soutěží bude v gesci klubů a nikoli národní asociace, tudíž dojde k jasnému oddělení kompetencí mezi „Ligou" a FAČR. Vytvoří to daleko silnější tlak na lidi, kteří budou v čele Ligy, a věřím, že to pomůže jejímu dalšímu rozvoji. Je to model, který funguje téměř všude v okolních zemích a vlastně skoro v celé Evropě.

Jednání probíhala několik let. Kde byl největší problém?

Největší problém byl, vysvětlit, že se nejedná o nějakou snahu rozštěpit fotbalové hnutí, ale naopak nastavit jasné vztahy mezi profesionálním, amatérským i mládežnickým fotbalem. Je třeba si uvědomit, že fotbal se v posledních pětadvaceti letech zásadně změnil, všichni vidíme, jak vzrostl vliv médií, nových technologií, z profesionálního fotbalu se prostě stal showbyznys se vším, co k tomu patří a není možné jej nadále řídit a rozvíjet na půdorysu zájmového spolku.

V čem zůstane profesionální fotbal, i podle reglementu UEFA, tak říkajíc závislý na FAČR?

S výjimkou komise rozhodčích bude mít liga velkou autonomii. V zásadě musíme pouze respektovat nadřazené normy FIFA a UEFA. Komise rozhodčích musí zůstat v kompetenci národní asociace, ale je jasně smluvně upraveno, jak se bude komise rozhodčích obsazovat. Na jejím předsedovi i členech by se měla LFA s FAČR dohodnout. Budu rád, když dojde po vzájemné konzultaci také k určitým systémovým změnám v jejím fungování. Jedna věc je, že musí tato komise zůstat jednoznačně nezávislá na klubech. To je zcela v pořádku, druhá věc je, že musí fungovat naprosto transparentně, protože nevysvětlené chyby mají fatální dopad na důvěryhodnost ligy a tím pádem na zájem fanoušků a ochotu sponzorů do ligy a klubů investovat. Případ opilých sudích v Příbrami je toho jasným důkazem a nesmí se opakovat.

Věříte, že nový šéf komise dokáže například rozhodčí dostat z vlivu Romana Berbra?

Věřím, že komise rozhodčích podnikne takové kroky, které jí vrátí důvěryhodnost, a budu jí v tom maximálně nápomocen. Věřím také, že LFA bude dostatečně silnou organizací, která dokáže svůj elementární zájem prosadit. Pokud nebude komise rozhodčích fungovat správně, bude to poškozovat zejména Ligu a to si v naší situaci nemůžeme dovolit.

Budou případné tresty rozhodčím za chyby transparentnější?

Celé fungování komise rozhodčích musí být maximálně transparentní a to už v otázce sestavování listin rozhodčích, delegací rozhodčích na zápasy, pojmenování případných pochybení a samozřejmě i trestů. Musí to být celý komplex opatření. Osobně jsem přesvědčený, že kvalita českých rozhodčích je na vysoké úrovni, nemáme problém v jejich odbornosti, musíme jim ale navrátit důvěryhodnost z pohledu veřejnosti a sponzorů. A to je rovněž úkol i pro samotné kluby. Musíme prostě přestat vidět za každou chybou úmysl, jinak se nikam neposuneme.

Co osamostatnění přinese finančně profesionálním klubům a co výkonnostnímu fotbalu?

Na výkonnostní fotbal to žádný negativní dopad mít nebude, dnes výkonnostní fotbal žádné peníze z profesionální ligy nedostává, s výjimkou toho, když kluby „kupují" hráče. Na tom se nic nezmění. Naopak v budoucnu dojde ze strany Ligy k solidárním platbám ve prospěch Krajských fotbalových svazů ve výši 500 000 korun na každý kraj ročně, což je zajímavá částka. Naopak Liga získá určitý podíl na příjmech reprezentace, což je logické, protože o výchovu reprezentantů se starají především kluby. Měly by tak mít nárok na určitý podíl z výnosů, které reprezentace z účasti na evropských či světových šampionátech získává.

Jak konkrétně budou děleny peníze, které vydělá reprezentace?

Liga dostane patnáct procent z bonusu, který reprezentace zinkasuje za postup na mistrovství Evropy či světa. Tato klauzule ovšem vstoupí v platnost až v kvalifikačním cyklu o účast na mistrovství světa 2018. Netýká se to tedy mistrovství Evropy 2016.

Byl jste zvolen šéfem LFA, tedy samostatného profesionálního fotbalu. Zvažoval jste, jestli na tuto funkci budete kandidovat?

O tom, že bych nekandidoval, jsem neuvažoval. Považoval bych totiž za zbabělé, kdybych se po celém tom vyjednávání o samostatné soutěži nyní stáhnul do ústraní a odpovědnosti se takto zřeknul. Na druhou stranu ale budu chtít klubům představit určité koncepční změny, které budu prosazovat, a na nich se chci dohodnout.

Které body ze svého programu považujete za nejdůležitější?

Těch věcí je více a nechci je prezentovat přes média. Co už zaznělo, je změna hracího modelu, o nutnosti jeho změny jsem přesvědčený. Dalším tématem pro mě jsou videorozhodčí. Přihlásili jsme se do programu UEFA a FIFA, který video testuje. Na velkých turnajích i v ligách jsou už brankové kamerové systémy běžné. Všechny ty změny musí vést ke dvěma cílům - zvýšit důvěryhodnost ligy a atraktivitu fotbalu pro fanoušky.

O jiném formátu soutěží se hovoří už nyní, mělo by přibýt zápasů. Jak by mohlo nové schéma vypadat?

Jsem naprosto přesvědčený o tom, že v našich podmínkách hrajeme během sezóny málo ligových zápasů. Třicet kol je nyní v Evropě jeden z nejnižších počtů. Navíc málokterá srovnatelná soutěž hraje ještě tím klasickým systémem dvakrát každý s každým a nic navíc. Chceme atraktivnější soutěž s větším počtem kvalitních zápasů, v nichž se pokud možno do poslední chvíle o něco hraje. Proto navrhujeme po třiceti kolech rozdělit týmy do tří skupin. S tím, že prvních šest klubů hraje po skončení základní části jednokolově dalších pět zápasů o titul. Body by se pak přičítaly k těm, které týmy získaly v základní části a nijak dál by se nedělily. Kluby na sedmém až desátém místě by hrály o možnost kvalifikovat se ještě do předkola Evropské ligy. Vítěz této skupiny by vyzval poslední tým z první skupiny, který by obsadil pohárovou příčku v baráži na dva zápasy. Opět by se zde získané body přičítaly k bodům ze základní části. A týmy na jedenáctém až šestnáctém místě by hrály o záchranu.

Jaké jsou první reakce klubů?

Z prvních reakcí klubů jsem měl radost. Protože hned na počátku jsme se většinově shodli na tom, že zápasů v lize nyní hrajeme opravdu málo a je třeba to změnit. A potom už těch možností není zase tolik, buď nějaký podobný návrh, jako jsem představil já, nebo zvýšit počet účastníků ligy, s čímž se však osobně neztotožňuji.

Po osamostatnění Ligy si vytvoříte nepochybně vlastní řídící aparát, zřejmě i marketingovou agenturu. Nenaroste tím byrokracie a kolik by měl mít lidí?

V první fázi bude aparát vlastně velmi podobný, jako je nyní v rámci FAČR. Ty lidi převezmeme do LFA, přibydou k nim maximálně jeden až dva lidé plus externisté. Rozhodně nemám v plánu vytvářet žádnou marketingovou agenturu. Na druhou stranu je třeba si ale říci, že dnes se v profesionálních soutěžích protočí okolo dvou miliard korun a není normální, aby se o dvě nejsledovanější profesionální ligy s dvaatřiceti kluby staral aparát o dvou až třech lidech. Když se podíváte do okolních lig, tak to personální zajištění je násobně větší.

Lze předpokládat, že vzroste vliv majitelů klubů, neobáváte se případných nežádoucích tlaků?

Kvůli tomu to přece děláme, majitelé musí mít vliv, investují do fotbalu na naše poměry zcela zásadní prostředky. Je divné, když mají vliv volení funkcionáři a ne ti, kdo do toho vkládají peníze. Nežádoucích tlaků ze strany majitelů klubů se neobávám.

Fotbal je hodně o penězích a zdroje jsou omezené. Jak chcete zvýšit příjmy?

Do budoucna musíme nutně posílit zdroj příjmů z televizních práv a rovněž příjmy z toho, co fanoušci utratí přímo na stadionech. Prostě se musíme naučit fotbal prodávat. Stávající situace je dlouhodobě neudržitelná. Samozřejmě ligu tady budeme hrát pořád, ale úplně ztratíme konkurenceschopnost v evropských pohárech.

Fanoušci jsou už teď naštvaní, že nevidí v televizi klíčové zápasy ligy, jako derby pražských S nebo duely Sparty s Plzní. Kvůli fotbalu si ale O2 nekupují. Neobáváte se, že přechod na placené televize může být kontraproduktivní?

Obávám se, že není jiná cesta. Když jde fanoušek na stadión, taky zaplatí za lístek a nepřijde mu to divné. Při sledování fotbalu v televizi je to stejné. Na druhou stranu to není tak, že Svoboda rozhodne, že fotbal bude na placené platformě, to je otázka trhu. Kdo nabídne nejlepší podmínky, ten práva získá.

Jak to bude s postupy a sestupy především z druhé ligy a členstvím klubů v orgánu profesionálního fotbalu?

Na prostupnosti mezi oběma nejvyššími soutěžemi se nic nemění. Dva dolů, dva nahoru. Podobný systém, jako nyní, bude fungovat mezi NFL a ČFL i MSFL. A co se týká zastoupení klubů Fotbalové národní ligy v orgánech LFA, tak je jasně definováno v jejích nových stanovách, že Ligový výbor LFA bude mít celkem 7 členů, z nichž dvě místa jsou garantovaná pro kluby z FNL, rovněž v tříčlenném Kontrolním výboru je jedno místo garantováno pro druhou ligu.

Změní samostatnost profesionálního fotbalu něco na postavení, povinnostech a právech samotných hráčů?

Bezprostředně ne.

Jak to bude se zastoupením profesionálního fotbalu ve výkonném výboru FAČR, kde má nyní čtyři lidi?

Po volební valné hromadě příští rok dojde ke snížení zástupců profesionálních soutěží ve výkonném výboru ze čtyř na dva, což bude znamenat, že ve výboru bude zasedat nově jen jedenáct členů. Profesionální liga navíc nebude mít od nadcházející sezony ve výkonném výboru místopředsedu.

Reklama