Hlavní obsah

Viktorii Plzeň má převzít František Straka

PRAHA

Zdeněk Michálek byl v úterý oficiálně odvolán z funkce trenéra fotbalistů Viktorie Plzeň. Podle informací Práva by měl být dnes mužstvu představen jako nový kouč František Straka. Mezi kandidáty na tuto funkci byl i Dušan Uhrin starší, kouč vicemistrů Evropy z roku 1996, jehož syn stejného jména vede úspěšně Mladou Boleslav. Ten prý nabídku odmítl.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

František Straka

Článek

"O odvolání trenéra Michálka rozhodlo v pondělí pozdě večer vedení klubu. Důvodem byly neuspokojivé výsledky. Hledali jsme možnosti, jak mužstvo nastartovat, protože kádr je natolik kvalitní, aby nejvyšší soutěž udržel. A to je náš hlavní cíl. Hráči jsou však v psychickém útlumu. Nehrají špatně, ale nedávají góly. Zejména poté, co ztratili zápas s Teplicemi, kdy už vedli 3:0, na ně padl útlum. Potřebují impuls zvenčí a ten by měl dát nový trenér," řekl Právu výkonný ředitel klubu Radomír Havel.

Michálek nabídl rezignaci už začátkem dubna, ale nebyla přijata. "Opakovat ji nebudu, rozhodne představenstvo, ale jsem připraven i na variantu, že budu odvolán," řekl Zdeněk Michálek už po nedělní prohře v Příbrami. "Trenéru Michálkovi děkujeme za obrovskou práci, kterou tady udělal. Je to patriot a vedení klubu má zájem, aby v jiné funkci ve Viktorii pokračoval. O tom budeme jednat," dodal Havel.

Podpis trenéra až dnes

O tom, kdo mužstvo převezme, nechtěl Havel hovořit. "Jména nebudu komentovat. Kandidátů je víc. Faktem je, že s novým trenérem dotahujeme detaily smlouvy a ve středu odpoledne bude oficiálně představen mužstvu, které převezme," odmítl Havel spekulovat.

"Jsem na důležitém jednání v Německu. Jestli se objevím ve středu v Plzni? To se teprve uvidí," řekl Právu v úterý odpoledne František Straka. Přes západočeskou metropoli se ale do Čech prý vrací... Straka byl odvolán 16. prosince 2004 z funkce trenéra Sparty. Loni vedl druholigový německý Ahlen. Letos v zimě se stal lídrem KDU-ČSL kandidátky do parlamentu v Karlovarském kraji, ale údajně proto, že nemá české státní občanství, z ní byl stažen.

Vágner: Musíme se chytit střelecky

Hráčům přišel před tréninkem oznámit odvolání kouče Michálka ředitel klubu Radomír Havel. "Dorazil i trenér Michálek, který se přišel rozloučit a popřál nám hodně štěstí. My jsme mu za celý mančaft poděkovali," řekl Právu útočník Robert Vágner. Trénink týmu pak vedl asistent Josef Čaloun s koučem dorostu Zdeňkem Bečkou.

Další dva asistenti Stanislav Purkart a Michal Petrouš byli v rámci trenérského studia v Olomouci. Vágner pod Strakou nikdy nehrál. "Moc ho neznám. Jen když jsem byl ve Ferencvárosi, hráli jsme proti Spartě o postup do Ligy mistrů a on ji trénoval. Prvořadé je, abychom uhráli nějaké body, protože už není kam couvat. Hlavně se musíme chytit střelecky," dodal zkušený plzeňský fotbalista.

Reklama

Související témata: