Hlavní obsah

Zápas Slavia - Liberec uzavře disciplinární komise

PRAHA

Nedohraný zápas 27. kola první fotbalové ligy mezi Slavií Praha a Slovanem Liberec se podle všeho definitivně uzavře ve čtvrtek v podvečer. Disciplinární komise svazu se bude zabývat odchodem domácího týmu ze hřiště, kvůli kterému byl zápas přerušen. Komise současně posoudí slovní urážku, které se měl dopustit sparťanský kapitán Tomáš Řepka v utkání v Jihlavě vůči domácímu trenérovi Karlu Večeřovi.

Článek

Nejdříve přijde na řadu Řepka, který údajně v dohrávce 19. kola pokřikoval na sudího Pavla Královce "vyhoď toho kreténa" a současně ukazoval na domácího kouče Večeřu. Vedle Řepky byli před komisi předvoláni také Večeřa, sudí Královec, asistent Ivo Chytil, čtvrtý sudí Jiří Adam, delegáti Vlastislav Pánek a František Školoud, jako svědci byli předvoláni také novináři Filip Saiver (MF Dnes) a Václav Procházka (Právo).

Hlavní část programu ale zabere Slavia a její opuštění trávníku v duelu proti Liberci. Slávisté odešli ze hřiště na dvacet minut v 68. minutě za stavu 1:2 na protest proti rozhodování Jaroslava Járy, který nařídil proti domácí brance penaltu za Krajčíkův faul a slovenského obránce vyloučil, předtím ukázal červenou kartu i jeho spoluhráči Aračičovi. V kabinách si však Pražané svůj úmysl rozmysleli a na hřiště se vrátili; zápas nakonec skončil jejich prohrou 1:3.

Tři základní body

Vyhrocený zápas však doprovázela i řada událostí při odchodu rozhodčích z trávníku, stejně jako uvnitř atletického tunelu uvnitř tribuny. I proto komise bude posuzovat hned několik možných přestupků proti fotbalovým řádům.

Podle šéfa komise Alexandra Károlyiho se bude postupovat podle tří základních bodů. Nejprve se bude posuzovat svévolné opuštění hřiště týmem. "Na to myslí disciplinární řád nejen u nás, ale po celém světě," řekl Károlyi. Řešit se bude také nedostatečná pořadatelská služba a nakonec i chování jednotlivců.

Na jednání bylo předvolána celá řada přímých aktérů a svědků. Před komisí postupně vystoupí slávistický ředitel Vladimír Leška, vedoucí mužstva Martin Lafek, trenér Karel Jarolím, kapitán mužstva Stanislav Vlček, hlavní pořadatel Miroslav Rýdl, sudí Jaroslav Jára, delegát Evžen Amler a čtvrtý rozhodčí Oldřich Racek.

Čtyřikrát právem poškozená Slavia

Výrok komise by měl být znám ještě ve čtvrtek. "Pokud nebude nutné vyžádat nějaká nečekaná svědectví, rozhodneme už nyní," naznačil Károlyi, že podkladů má komise dostatek.

Jedním z nich bude i vyjádření komise rozhodčích, která mimo jiné předložila Károlyiho komisi výčet sporných momentů v rozehrané sezóně, v nichž byla Slavie poškozena a z nichž naopak těžila. Různých chyb výhodných pro Slavii bylo podle údajů komise, které má ČTK k dispozici, osm. Právem poškození se mohli podle této statistiky červenobílí cítit pouze ve čtyřech zápasech.

Komise vypracovala i seznam šesti verdiktů, které jsou často posuzovány jako chyby, ale podle komise mylně; mezi nimi je i Krajčíkův zákrok na Blažka v duelu Slavia - Liberec, za který byla správně nařízena penalta a také vyloučení fotbalisty bylo údajně správné.

Tresty se těžko odhadují

Jaké může komise vůči Slavii vyvodit tresty, se dá těžko odhadnout. Podle sazebníku disciplinárního řádu lze mužstvu uložit pokutu do deseti miliónů korun, v krajním případě dokonce odebrat body. Jednotlivci mohou obdržet pokutu do výše půl miliónu korun, případně mohou mít zastavenou činnost.

Ve čtvrtek naopak komise zatím nebude řešit výrok slávistického kustoda Václava Petráka, který se měl ostře vyjádřit směrem k disciplinární komisi i jejímu šéfovi. "Zatím jsme to neposuzovali, o případném zahájení řízení se rozhodneme až po vyřešení odchodu mužstva ze hřiště," uvedl Károlyi.

Reklama

Související témata: