Hlavní obsah

Trenéři často ordinují odpuzující destrukci

PRAHA

Významnou příčinou úbytku gólů v Gambrinus lize, a tudíž i diváků v hledištích, je předváděná hra a vůbec filozofie, s jakou trenéři hráče připravují pro ligové boje. Prvotní pro většinu z nich je gól nedostat, až na druhém místě pak úkol nějaký dát.

Článek

"Defenzíva jednoznačně převládá u většiny klubů nad ofenzívou. My jsme ještě před pár dny hráli o záchranu, takže prvotní bylo gól nedostat, ale trenér Ščasný po nás stále chce, abychom také nějaký dali, což se nám vcelku daří," řekl Právu mostecký kanonýr Horst Siegl.

"Nedostat gól je skutečně pro mnohé týmy důležitější než ho vstřelit. Je to začarovaný kruh. Plné tribuny by hnaly hráče do útoku, jako jsme to viděli v pražském derby. Snad by chodilo víc lidí, kdyby padalo víc gólů," dodal.

Uhrin šokoval

Tento evropskému trendu odporující přístup je bohužel zakořeněný v hlavách většiny trenérů. "Jsme zachráněni," radoval se Dušan Uhrin mladší poté, co Mladá Boleslav překročila magickou hranici třiceti bodů, které v Gambrinus lize většinou už znamenají záchranu. Letos jich ale bude třeba asi víc. Přitom právě jeho tým nabízel zejména doma pohledný, ofenzívní fotbal. Středočeši se také zapojili do boje o pohárovou Evropu a několik kol hráli i o titul. Od trenéra, který z málo známých hráčů udělal postrach ligy, to bylo jeho samého znevažující prohlášení.

"Získali jsme zlatý bod," jásal Josef Mazura po remíze Brna v Teplicích a jen si povzdechl, že jeho tým trefil tyč a břevno. To ho ale nemrzelo, jako by si ani netroufl myslet, natož nabádat svěřence k tomu, aby udělali maximum pro zisk tří bodů. Zaskočen byl i výhrou svého týmu v Jablonci, protože si jel pro bod.

Jen remízami se nezachrání

"Musíme vyhrávat hlavně doma," potvrdil známou českou fotbalovou filozofickou poučku. S jejím naplněním ale má jeho tým problémy. Mazura jako by nechápal, že jen remízami se nezachrání.

V zemích, kde se na rozdíl od Česka na fotbal chodí, majitelé klubů a trenéři vehementně prosazují útočný fotbal a tvrdí, že střílet branky a vyhrávat je třeba za všech okolností. Jinak by hráli před prázdnými tribunami. Pokud u nás budou platit pokřivené antifotbalové názory, uvidí český fanoušek jen výjimečně zápasy, v nichž padne tři a více branek. V téměř dvou třetinách dosud odehraných ligových utkání padly dvě a méně branek. To je žalostná bilance. Samozřejmě že to souvisí nejen s defenzívou a destrukcí, ale i úbytkem kvalitních střelců.

Cílem střílet branky

Mnoha českým trenérům jako by nedošlo, že divák ocení třeba i porážku svého týmu, ale musí vidět nasazení, ježdění od branky k brance, snahu o střelbu a góly. To bohužel v destruktivních systémech českých klubů chybí. Jen Liberec a na jaře Sparta a doma Mladá Boleslav se snaží hrát vysloveně ofenzívně.

"Chceme hrát fotbal pro diváky, střílet branky," tvrdil už před startem sezóny liberecký kouč Vítězslav Lavička. I když se to nedaří vždy, jeho svěřenci alespoň bojují a snaží se tento záměr naplnit. Tato snaha je dovedla k titulu.

Divák je nezajímá...

Bohužel za to, že se hraje převážně nepohledný fotbal, může i většina majitelů klubů. Ti hodnotí trenéry výhradně podle počtu získaných bodů. Pak se nelze divit, že utrápený bod po nepohledném fotbale je pro trenéra víc než třeba prohra 3:4. Na destrukci ale diváci chodit nebudou. Jenže ti majitele a trenéry možná vůbec nezajímají. Alespoň to tak vypadá.

V tomto směru zlepšení český fotbalový fanoušek hned tak čekat nemůže. Destrukce se totiž stala programem už i trenérů žákovských celků. Obrannou taktikou vysloveně potlačují kreativitu a všestrannost dosud nezkažených fotbalových adeptů. Tato specifická česká cesta do fotbalových pekel se už začíná projevovat na neúspěších mládežnických reprezentací. Za pár let na ni může doplatit i ta seniorská. Nic horšího by snad český fotbal už potkat nemohlo.

Reklama