Hlavní obsah

Příbram se před jarem necítí odepsaná a stále věří v záchranu

Příbram

Přestože s devíti body po 16 kolech se v historii samostatné první ligy dokázaly zachránit jen dva kluby, fotbalisté Příbrami s novým trenérem Kamilem Tobiášem se před jarem nepovažují za odepsaný tým a věří v udržení. Pomoci k tomu má i zimní obměna kádru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ayong Karsten z Příbrami během utkání s Táborskem.

Článek

Příbram ztrácí z posledního místa na předposlední Jihlavu čtyři a na první nesestupovou příčku šest bodů. "Nejsme ztraceni, určitě nejsme mančaft, který je odepsaný. Když se koukneme na tabulku, liga není rozhodnutá. O sestupu nechci slyšet. Budeme se rvát a snažit se udělat tolik bodů, aby nám to stačilo k záchraně," řekl Tobiáš, který v zimní pauze převzal mužstvo po Petru Radovi.

Středočeši v přípravě poměrně výrazně obměnili tým. Z různých důvodů skončili Aidin Mahmutovič, Tomáš Majtán, Lester Peltier, Patrik Brandner, Tomáš Borek, Milan Švenger, Jakub Moravec, José Casado, Marco Ferrara, Fauzí Burnání a Miloš Nikolič.

Naopak posilami se stali Lukáš Lupták, Josef Bazal, Zdeněk Linhart, Zlatko Liščevič, Jan Suchan a vrátil se Pavel Pilík, bratr jedné z opor Tomáše Pilíka. V jednání je ještě příchod Chorvata Davora Kukece.

Noví kluci mají kvalitu, věří kouč

"Každý trenér by si dokázal představit posílit mančaft líp, ale myslím, že noví kluci ukázali, že kvalitu mají a že nám pomůžou. Bazal je výrazný hráč, rychlostní typ, i Lupták má své kvality. Linhart byl v generálce u dvou gólů. Posily ukázaly, že jsou pro nás přínosem," řekl Tobiáš. "Máme tým, který je ochotný pracovat, a budeme na hřišti jezdit," dodal.

Příbram vzhledem k obměně kádru a testování případných posil v přípravě prohrála všechny tři zápasy Tipsport ligy a zvítězila až ve třech z posledních čtyř duelů, navíc nad týmy z nižších soutěží.

Hlavní cíl - vyhrávat doma

Středočeský celek se snažil zapracovat přes zimu na defenzivě, s 31 inkasovanými góly měl na podzim nejhorší obranu ligy. "Budeme se snažit v domácím prostředí uhrávat body a abychom inkasovali méně branek. Dostávali jsme hodně gólů, což nás provázelo i v zimní přípravě, ale dá se na tom pracovat. Věřím, že si defenzivní činnost sedne," uvedl Tobiáš.

Jeho tým má na úvod jara velmi těžký los. Nejprve hraje na půdě vedoucí Plzně, poté doma s druhou Slavií a pak v Liberci. "Podle mě je to jedno, s těmi týmy stejně musíte během jara hrát. Plzeň je samozřejmě favorit utkání i celé ligy, ale my nemáme co ztratit. A viděli jsme, že Plzeň v přípravě klopýtla s mnohem slabším soupeřem, takže se může stát cokoliv," prohlásil Tobiáš.

"Slavii máme v domácím prostředí a tam budeme pro každého nepříjemný soupeř. Pak jedeme do Liberce a nemyslím, že by na tom byl o tolik líp než my. Takže si nemyslím, že by se ten začátek měl hrát bez nás. Pokud uděláte body v těchto utkáních, může vás to posunout úplně někam jinam," uvedl devětatřicetiletý syn bývalého příbramského kouče Pavla Tobiáše.

Čeká ho prvoligová premiéra v roli hlavního trenéra. "Mám nervozitu před každým utkáním, ale tu zdravou, lehkou, nejsem trémista. Nemám z těchto věcí strach, ale samozřejmě ta utkání vnitřně prožívám," dodal.

Reklama