Hlavní obsah

Čtyři Bílkovy problémy, ale i přesto povzbudivé poznání před tažením za záchranou

Praha

Sám ochraptělý a s hlasem nakřápnutým, navíc s problémy, které se na něho balily před zápasem i v jeho průběhu. Nebyla to pro exreprezentačního trenéra v jihlavských službách Michala Bílka rozhodně jednoduchá jarní premiéra. Zvlášť na Slavii, kde se jeho týmu nedávala sebemenší šance. „Prohráli jsme, nicméně výkon ve druhé půli nám dává trochu optimismu do bojů o záchranu,“ kvitoval po naplnění devadesáti minut, které sice jeho týmu body nepřinesly, ale jistou naději mu přece jen daly.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jihlavy Michal Bílek.

Článek
Fotogalerie

PROBLÉM PRVNÍ - SPARŤAN NOVÝ - Z Letné ho poslali na Vysočinu na hostování a trenérovi Bílkovi se v přípravě zamlouval. Hráč vnímaný původně na doplnění jihlavského kádru si řekl o místo v základní sestavě a v Edenu se v ní měl skutečně objevit. Jenže těsně před startem jara se přišlo na to, že za Jihlavu hrát nemůže.

„Byli bychom už čtvrtým klubem v jedné sezóně, za který by byl Martin zaregistrovaný, což fotbalová řády nepřipouští," vysvětlil ředitel Vysočiny Zdeněk Tulis, podle něhož je na vině Sparta. „Měla ho zaregistrovat do 30. června, ale udělala to až po 1. červenci, tedy už v nové sezóně," připomíná, že jde o obdobný případ, jako v kauze gólmana Budínského poslaného z Letné na hostování do Mladé Boleslavi. Budínský nesmí v novém působišti chytat, Nový, který by vystřídal Vlašim Spartu, Jablonec a teď Jihlavu na Vysočině hrát...

„Dozvěděl jsem se to dva dny před zápasem, takže jsem musel chystané složení obrany změnit a postavit Fulneka," potvrdil Bílek. Ani jemu, ani debutantovi Novotnému ale po prohře na Slavii nic nevyčítal. „Oba podali slušný výkon. Pro Fulneka přitom nešlo o jednoduchou situaci, ale rozhodně nezklamal."

PROBLÉM DRUHÝ - CHRAPOT A OPOŽDĚNÝ ZAČÁTEK - „Můj chrapot a sípot neměl se zápasem nic společného, prostě jsem nastydlý," odmítl Bílek, že by své svěřence burcoval tak vehementně, až z toho přišel o hlas.

A ani opožděnému začátku způsobenému výpadkem elektrického proudu vinu za prohru nepřičítal. „To na náš výkon rozhodně vliv nemělo. Slavia byla prostě v úvodu fotbalovější, my ale její šance přečkali, protože nás podržel brankář Hanuš stejně, jako mnohokrát na podzim. Ve druhé půli už to bylo rovnocennější. Nastřelili jsme tyč, měli i další nebezpečné situace, které jsme nedotáhli do konce."

PROBLÉM TŘETÍ - PENALTA, KTERÁ PENALTOU NEBYLA - Do osudu střetnutí promluvil moment pět minut po přestávce, kdy sudí Zelinka nařídil po faulu na Sýkoru penaltu, i když k zákroku došlo ještě před šestnáctkou. Namísto trestného kopu tak došlo na pokutový kop, který Milan Škoda sice se štěstím, ale přece jen proměnil. „Škoda, že rozhodčí posoudil situaci chybně a nevytáhl situaci tam, kde se zákrok skutečně odehrál. Když jsme přečkali tlak a šance domácích, bylo to pořád o jednom gólu," povzdechl si jihlavský trenér.

PROBLÉM ČTVRTÝ - HRA SE TŘEMI OBRÁNCI - Hlavně v úvodu zimní přípravy trenér Bílek zkoušel variantu se třemi beky a dvěma útočníky, jenže pak se zase vrátil ke klasickému rozestavení. „To proto, že jsme se potýkali se zraněními a jen na tři stopery jsme hrát nemohli," vysvětloval, proč se v Edenu ke svému záměru zase vrátil.

„Už v generálce na ligu proti Liberci jsem si to vyzkoušel a teď i proti Slavii se ukázalo, že takto hrát můžeme. Netvrdím, že pokaždé a že i v příštím kole proti Hradci takto nastoupíme, ale spokojený jsem byl. Ostatně, i výkon ve druhé půli nám dodává trochu optimismu do bojů o záchranu," odvezl si Bílek navzdory zmiňovaným problémům z pražského Edenu  povzbudivé poznání.

Reklama

Související témata: