Hlavní obsah

Pokořil Spartu a zářil blahem. Životní zážitek, rozplýval se borec, jenž bude doma hvězdou

Jablonec nad Nisou

Zdvojnásobit střeleckou bilanci v české nejvyšší soutěži dokázal bosenský útočník Mirzad Mehanovič při nedělní bitvě proti pražské Spartě. Třiadvacetiletý rodák ze Srebrenice zařídil šokující triumf Jablonce, když z prvních dvou střel pokořil brankáře Koubka. V minulosti v tuzemsku překonal jen brankáře Českých Budějovic a Hradce Králové.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jablonecký Mirzad Mehanovič (vpravo) při hlavičkovém souboji s Michalem Sáčkem ze Sparty.

Článek
Fotogalerie

„Vstřelit dvě branky Spartě, to je životní zážitek. Nic víc jsem dosud nedokázal," rozplýval se Mehanovič po triumfu 3:1. Když pět minut před koncem nedělní bitvy opouštěl trávník, zářil mu na tváři úsměv. Užíval si ovace diváků, byl hlavním hrdinou Jablonce. „Nevybavuji si, že bych někdy v kariéře vstřelil dva góly," zalykal se euforií. „Při první trefě se ke mně míč odrazil a já měl štěstí, protože gólman podklouznul. Druhá branka přišla ale z nádherné akce, kterou cvičíme na tréninku. Když Pospíšil dává centr z levé strany, jeden z hrotových hráčů musí na přední tyč. Vyšlo to dokonale," lebedil si Mehanovič.

Přiznával, že Jablonec dokonale naplnil taktiku, kterou trenéři na Spartu připravili. „Věděli jsme, že soupeř není v optimálním rozpoložení, nemá formu a bojuje s vlastními problémy. Úkol byl nalézt na ně, vytvářet tlak na obránce. Věřili jsme, že budou v defenzivě dělat chyby," vykládal Mehanovič, jenž v Česku začínal na podzim 2013 v Mladé Boleslavi. Jaro minulého roku prožil v druholigovém Varnsdorfu, posledních devět měsíců patří Jablonci.

„Nejen mně, ale i dalším hráčů z Bosny otevřel dveře do Česka Edin Džeko. Pro mě i další kluky pak bylo snadné se sem dostat. Česká liga je v Bosně velmi sledovaná, média hodně informují o zápasech, do nichž nastupují naši hráči," vyprávěl Mehanovič, jenž bude v nadcházejících dnech hlavním tématem rubrik sportovních stránek médií v Bosně.

Odměna pro poctivku

Ani přes mimořádně produktivní výkon při bitvě se Spartou si nedělá iluze, že by se jeho pozice v kádru Severočechů změnila a místo v jablonecké sestavě měl nyní předplacené. „Za dva góly jsem moc rád, ale je tu příliš velká konkurence, abych si mohl být jistý místem v základu," přemítal Mehanovič, jehož střelecké představení nadmíru těšilo trenéra Zdeňka Kluckého.

„V tréninku ukazuje skvělou koncovku pravidelně, ale nedokázal to přenést na hřiště. Nabádali jsme ho, aby se nebál střílet. Nutili jsme ho do zakončení, ale až proti Spartě na nás dal," usmíval se spokojeně šéf jablonecké lavičky. „Je to pro něj odměna. Je takový nenápadný, ale ohromně poctivý. V tréninku si přidává, fotbalu dává všechno."

Reklama

Související témata: