Hlavní obsah

Král je mrtev, ať žije král! Slavia slaví po osmi letech mistrovský titul

Praha
Aktualizováno

Tajenka je rozluštěna, titul se stěhuje z Plzně do Prahy! Viktorii sesadila z tuzemského fotbalového trůnu Slavia. Sešívaní v závěrečném 30. kole zvítězili v azylu na Strahově nad Brnem vysoko 4:0 a v konečné tabulce udrželi dvoubodový náskok před plzeňskými obhájci titulu, kteří se s fanoušky ve Štruncových sadech rozloučili výhrou 2:0 nad Jihlavou. Do evropských pohárů proklouzla nakonec ze čtvrtého místa Mladá Boleslav navzdory vysoké prohře 0:4 v Liberci. Teplice totiž nedokázaly vstřelit Dukle ani jeden gól, naopak v nastaveném čase samy inkasovaly a tým z města automobilů tak udržel před Severočechy jednobodový náskok.

Slavia zvedá nad hlavu mistrovský pohárVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Dělbuchy přerušily zápas na Strahově.

První ohlasy hráčů Slavie na zisk titulu

Ve zbývajících zápasech posledního ligového kola remizovalo Slovácko se Spartou 1:1, Jablonec vyhrál 2:0 v Karviné, Hradec Králové porazil pražské Bohemians 1:0 a Příbram podlehla Zlínu 0:2. O sestupujících bylo již rozhodnuto dříve, elitní společnost opouštějí přinejmenším na rok Hradec Králové a Příbram.

Se štědrými finančními injekcemi čínského investora přišel do Edenu po osmi letech i titul. Celkově osmnáctý a čtvrtý v historii samostatné ligy. Právem! Pod vedením trenéra Jaroslava Šilhavého, který v úvodu sezóny nahradil Dušana Uhrina ml., slávisté v 26 ligových zápasech ani jednou nepoznali hořkost prohry.

Čistý štít udrželi i v sobotu. Jakékoliv obavy z „kousavého" Brna či nutnosti sehrát závěrečný duel kvůli hudebním koncertům na neoblíbeném Strahově, smetli červenobílí během tří minut úvodní půle, kdy Frydrych a Tecl bleskově dvakrát ztrestali v lize debutujícího brankáře Vlastimila Veselého, jenž nahradil zraněného Dušana Melichárka. Po změně stran Pražané potvrdili převahu dalšími dvěma góly. Dvakrát se v zápasu trefil Tecl a na dálku tak potopil své někdejší plzeňské spoluhráče.

Viktoria už neměla možnost zisku třetího titulu v řadě ve svých rukách, musela čekat na klopýtnutí Slavie, ale nedočkala se. Její poslední zápas s Jihlavou byl přehlídkou neproměněných šancí. Západočeši měli výraznou převahu a nakonec brali podle očekávání tři body, přestože sami ani jeden gól nevstřelili! Jihlavského brankáře totiž dvakrát zaskočil tečí jeho spoluhráč David Štěpánek. Západočechy tak čeká 3. předkolo nemistrovské části Ligy mistrů, Pražany stejná fáze mistrovské části.

Rozlučka Vachouškovi zhořkla

Sparta si třetí příčku upevnila bodem ze Slovácka, Boleslav sice v Liberci propadla, když o výhře domácích rozhodli dvěma góly Milan Baroš a Roman Potočný s Milanem Kerbrem z penalty, Teplice však však při rozlučce exreprezentanta Štěpána Vachouška prohrály s Duklou. Středočeši tak udrželi o bod čtvrté místo před severočeským celkem a v pohárech si zahrají popáté za sebou. Nastoupí do druhého předkola Evropské ligy.

Fotbalisté Příbrami se rozloučili s první ligou domácí porážkou se Zlínem. Překvapivý vítěz poháru zaznamenal teprve druhou jarní výhru a pojistil si konečnou šestou příčku v tabulce. Osmý je Jablonec, jemuž výhru v závěrečném kole na hřišti Karviné vystřelil dvěma góly Martin Doležal.

Hradec Králové se rozloučil s první ligou vítězstvím 1:0 nad Bohemians 1905. O výhře východočeského celku, který po roce opět sestoupil do druhé ligy, rozhodl osmnáctiletý obránce František Čech.

Závěrečné 30. kolo fotbalové ePojisteni.cz ligy:
Slavia - Brno 4:0
Branky: 29. a 57. Tecl, 26. Frydrych, 67. Ngadeu
Plzeň - Jihlava 2:0
Branky: 14. a 88. oba vlastní Štěpánek
Slovácko - Sparta 1:1
Branky: 73. Šumulikoski - 69. Juliš
Liberec - Mladá Boleslav 4:0
Branky: 26. a 60. Baroš, 32. Kerbr z pen., 57. Potočný
Teplice - Dukla 0:1
Branka: 90.+4 Preisler
Karviná - Jablonec 0:2
Branky: 6. a 55. Doležal
Hradec Králové - Bohemians 1:0
Branka: 84. Čech
Příbram - Zlín 0:2
Branky: 14. Bartolomeu, 52. Vukadinovič

Reklama

Související témata: