Hlavní obsah

Horváth: Plzeň je rozjetá, těžko se bude zastavovat! Ikona Viktorie věří, že lídr na Spartě nepadne

Sokolov

Stopy zanechal také na Letné, s Plzní je však Pavel Horváth spjatý víc. Srdcem i úspěchy. Získal s ní tři mistrovské tituly, dvakrát ji jako kapitán dovedl do Ligy mistrů. Před nedělním hitem fotbalové ligy na Spartě, se kterou má o jeden titul méně, kabát převlékat nehodlá. Nynější trenér druholigového Sokolova bude přát Viktorii.

Foto: Robert Neumann, Sport.cz

Trenér Sokolova a nedávná ikona Plzně Pavel Horváth.

Článek

Troufnete si tipnout, jak utkání na Letné dopadne?

Jsem přesvědčený o tom, že pokud Plzeň podá svůj standardní výkon, měla by bodovat. Neříkám, že vyhraje, ale neprohraje.

Ovšem Sparta se upíná k utkání s tím, že se od něj může odrazit.

To už vyhlašovala několikrát. Ale ztráta dvanácti bodů, které na Viktorku má, je hrozivá.

Má u vás Sparta pořád černý puntík?

Nemá, nevidím důvod. Můj někdejší odchod byl v podstatě kvůli tomu, co se na Spartě děje dnes. Vlastní fanoušci jdou proti mužstvu. Není to vůbec příjemné. Špatně se to poslouchá, špatně se na to reaguje.

Vedení se ale nyní za podřízené postavilo, což ve vašem případě neudělalo.

Tehdy jsem byl terčem sám, to je rozdíl. Dělali jsme, že to nevidíme, neslyšíme... Teď jsou fanoušci proti všem hráčům i trenérovi. Klub na to musí reagovat.

Přesto se jisté zlobě nelze divit. Sparta v létě přivedla spoustu zahraničních posil, jenže na hřišti to nefunguje. Co tomu všemu říkáte?

Lze to pojmout ze tří úhlů. Z pohledu fanouška, trenéra a pozorovatele zvenčí.

Začněte tím prvním.

Jako fanoušek bych chtěl před sezónou vědět, na co se cítíme. Sparta vyhlásila útok na titul a postup do evropských pohárů. Dostala se pod obrovský tlak, který mi nejde dohromady s počtem nových hráčů. Naopak bych dokázal přijmout, že se klub rozhodl jít jinou cestou. Že přivedl zahraničního kouče, že významně změnil kádr. Pokud by mi před sezónou sdělil, že její polovinu obětuje, aby se mužstvo dalo dohromady, a oddělilo se zrno od plev.

Jak se na to díváte z pozice trenéra?

Zajímalo by mě, proč takové možnosti, jaké má kouč Stramaccioni, nedostal žádný český trenér. Myslím, že by mužstvo poskládal taky. Máme určitě dobré trenéry. Například Víťu Lavičku. Jsem přesvědčený, že pokud by měl takovou podporu všech lidí v klubu, shodné finanční možnosti, měl na práci, v uvozovkách klid, byl by schopný tým sestavit i připravit.

Značné investice měly cílit na jiné hráče?

Na české poměry šlo o obrovský balík. Osobně bych ale namísto šesti přivedl dva bomba hráče. Když to přeženu, třeba kanonýra Van Persieho z Fenerbahce. Podle mého ti, co přišli do Sparty, zase takoví borci nejsou, aby stáli takové peníze. Buď angažovat mladé, nadějné, kteří půjdou zpeněžit. Nebo top hráče, kteří by mužstvo táhli. To se neukazuje.

Očekával jste tedy, že se Sparta bude takhle trápit?

Pohybuji se v profesionálním fotbale dlouho. Dovolím si tvrdit, že když do základní sestavy přijde jediný nový hráč, i tak chvíli trvá, než si zvykne. A může mít nejvyšší kvalitu. Pokud jich přijde šest, je to blázinec. Tím spíš, pokud jde o cizince. Pokud by přišlo pět lidí z Boleslavi, byl by to menší zásah, než když přijde jeden kluk z Pobřeží Slonoviny, Kamerunec a Ghaňan.

Dovedete si představit, že byste jako kapitán šéfoval mužstvu, kde je mezi hráči jazyková bariéra?

Záleží, jak to chcete mít postavené. Kdo byl v cizině, dá mi za pravdu, že na bratříčkování se tam nehraje. Klukům ze zahraničí to divný nepřijde. V českém mužstvu by to mělo být založené na přátelství, společných akcích, na srandě. Možná se na mě někdo bude zlobit, ale já si myslím, že to k tomu pořád patří. U nás je specifické prostředí.

Jak to myslíte?

Je těžké šesti hráčům šesti různých národností vysvětlovat, že budeme hodinu před tréninkem hrát v šatně šipky. Nebo se po tréninku pobavit, jak dopadla NHL. Ale hodnotím to zvenku, nejsem v letenské kabině. Třeba to tam lidsky funguje.

A co vám vadí jako nezávislému pozorovateli?

Dovolím si porovnat nadějného Sáčka a francouzského záložníka Mavubu. Mají shodnou kvalitu, nevidím mezi nimi výkonnostní rozdíl. Jestli první bere sto tisíc a druhý půl miliónu, je to pro mě nepochopitelné. V kabině to může dělat problém.

Naopak opačná atmosféra panuje v Plzni, suverénně vede ligu. Jak ji vnímáte?

Plzeň je rozjetá, těžko se bude zastavovat. Myslím, že i v Evropské lize by měla hrát o postup. Co mám zprávy, mužstvo je v pohodě, kluci mají velkou formu. Nejenom jedenáct, kteří nastoupí od první minuty. Mužstvo pak šlape, když trenér může vybírat z šestnácti hráčů, kteří mají fazonu.

Připomíná vám to starou dobrou Viktorii?

Trošku jo. Pár kluků z tehdejší éry tam pořád je, spíš teda zbytky.(směje se) Ale pořád patří ke klíčovým postavám. Limberský, Bakoš, Petržela, Kolář. Všichni se můžou starat o Limbův soukromý život, nebo přemítat, jestli by Milan Petržela neměl hrát druhou ligu. Jenže pokud jsou tihle kluci na hřišti, pořád jsou rozdíloví a Plzeň dělají Plzní.

I trenér Vrba?

Samozřejmě. Vrbův fotbal je tam zase vidět. Noví hráči ho rychle pochopili. Jak se třeba daří Honzovi Kopicovi... Připomíná mi to příběh Petržely. Než Vrba přišel poprvé do Viktorky, Milan nemohl prorazit. Až pod ním vyrostl.

Plzeň je rozjetá natolik, že může prodloužit rekordní vítěznou sérii. Jak těžké je udržet si takovou vlnu?

Je potřeba štěstí, ale musí to být podpořeno dobrou hrou. A nedělat chyby. A teď řeknu, co se asi trenérům nebude líbit: užívat si fotbal. Pokud všechno skloubíte, v podstatě se vám až nadstandardně daří. Ale pozor, každou chybou se může jízda pokazit.

Co je na pikantních zápasech, jako je ten Sparty s Plzní, hezkého?

Očekávání fanoušků. Na utkání se Slováckem začnou přemýšlet pár hodin před výkopem. Na Spartu myslí týden dopředu. Z pohledu hráče jsem to měl jiné. Věděl jsem, že hraju se Spartou, ale že bych z toho nespal, to ne.

Může rivalita Sparta versus Plzeň nabrat ještě větší grády?

Větší by byla, kdyby byla Sparta druhá. Buďme rádi, že takové zápasy tady jsou. Než aby tu bylo jedno mužstvo, které by ligu válcovalo.

Kdy jste byl na Letné naposledy jako divák?

Když jsme tam s Plzní vyhráli dva nula. Seděl jsem v saku ve VIPu a vychutnával si to.

Se Sokolovem máte k zápasu na Letné daleko, jste desátí...

Druhá liga je strašně vyrovnaná. První Opavě jsme vzali body, ani s Budějovicemi jsme nebyli horší.

Nemaloval jste si první trenérskou štaci lépe? Po čtyřech kolech jste měli dva body.

Vstup byl děsnej. Říkal jsem si: ty bláho, to je tragédie. Teď už se na tabulku kouká o něco líp. Mě ale významně zajímá také hra. Chci, aby se kluci prosazovali nějakým stylem. Jeden z cílů, který jsem si dal sám sobě je, aby se zlepšovali.

Kde chcete Sokolov vidět na konci soutěže?

Pokud budeme v horní polovině tabulky, budu spokojený. Body potřebujete, aby byl kolem mužstva klid. Ale zase nechci, aby to bylo na úkor kvality. Abysme to jen mydlili. Bojovníků je všude spousta.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava