Hlavní obsah

Fotbalový svaz prý neoprávněně používá státní znak na logu

Logo Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) je podle ministerstva vnitra v rozporu se zákonem. Svaz nedostal povolení pro používání státního znaku, navíc ho ještě překryl zčásti fotbalovým míčem. ČMFS hledá řešení, jak znak nahradit. Ve hře je i změna celého loga. Informovala o tom televize Nova.

Foto: Sport.cz

Místopředseda fotbalového svazu Vlastimil Košťál s logem ČMFS

Článek

Používání státních symbolů se řídí zákonem z roku 2001, který uvádí, že státní znak mohou ve svém logu používat jen státní instituce, což fotbalový svaz není. "Fotbalový svaz užívá velký státní znak neoprávněně," řekl Nově mluvčí ministerstva vnitra Petr Vondráček. Podle něj úřad ČMFS na tuto skutečnost upozornil už v roce 2001.

Fotbalový svaz se hájí tím, že nejde o hanobení státního znaku, ale pouze o ochrannou známku. "Znak ČMFS byl zakoupen od autorů a byl koncipován jako ochranná známka," řekl Nově ředitel svazového oddělení legislativy a registrace Marcel Petrásek. Podle něj si svaz uvědomuje, že velký znak České republiky by na logu být neměl. "Hledáme řešení a způsob, jak bychom nahradili celý znak, případně bychom udělali nové logo," uvedl Petrásek.

Změna loga, jímž se ČMFS prezentuje i na mezinárodní scéně, by byla komplikovaná a nákladná. Podle právníků ale není možné, aby svaz státní znak dále používal, uvedla Nova.

Reklama