Hlavní obsah

Fotbalové legendy otevřely obrazovou Síň slávy

PRAHA

Český fotbal se dočkal obrazové Síně slávy. V prostorách sekretariátu Českomoravského fotbalového svazu byla odhalena trvalá expozice, která bude připomínat slavnou historii od mistrovstvím světa v roce 1934 do předloňského mistrovství Evropy. Výstavu, kterou svaz vybudoval s podporou Mezinárodní fotbalové federace (FIFA), v pondělí v poledne slavnostně otevřeli legendární hráči, reprezentační trenéři a funkcionáři ČMFS.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Slavnostní otevírání fotbalové síně slávy v Praze na Strahově

Článek
Fotogalerie

Pásku přestřihl za hráče společně s maltským členem výkonného výboru UEFA Josephem Mifsudem a svazovým předsedou Pavlem Mokrým legendární Josef Masopust. Slavnosti se zúčastnili i jeho následovníci včetně Andreje Kvašňáka, s nímž před 44 lety přivezl do Prahy stříbro z MS v Chile.

"Dnes je přesně 111 dnů do prvního utkání české reprezentace na mistrovství světa. Bylo by krásné, kdyby tři jedničky symbolizovaly umístění, které přiveze pan Brückner se svými chlapci z Německa," uvedl sólista Národního divadla Vratislav Kříž, který tradičně před domácími zápasy reprezentace zpívá hymnu.

Masopust, který nedávno oslavil 75. narozeniny, prý už ani nevěřil, že se Síně slávy dožije. "Trvalo to hodně dlouho, ale jsme rádi, že jsme se dočkali, vidíme celou historii českého fotbalu," prohlásil nejlepší evropský fotbalista z roku 1962. S dalšími legendami si pak prohlédl obří fotografie i nejcennější trofeje, které fotbalisté získali v posledních letech.

Přítomni byli mistři Evropy z roku 1976 Antonín Panenka, František Veselý, Karol Dobiaš a Ivo Viktor, vítěze olympiády z roku 1980 zastupovali Luděk Macela a Oldřich Rott, dorazili také dřívější reprezentační trenéři Dušan Uhrin a Jozef Chovanec.

Vystaveny jsou i plaketa za druhé místo na Euru v roce 1996, za bronz v Portugalsku a nechybí trofej mistrů Evropy do 21 let z roku 2002. Ve skleněných vitrínách jsou i dresy, v nichž hrály české národní týmy od rozdělení federace.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň