Hlavní obsah

Kladno vyhrálo v Kunovicích a postupuje do první ligy

KUNOVICE

Fotbalisté Kladna si ve středu definitivně zajistili postup do první ligy. V odloženém utkání 17. kola zvítězili v Kunovicích 1:0 vlastním gólem domácích a i kdyby tři zbývající zápasy prohráli, už nemohou skončit hůře než druzí. Do nejvyšší soutěže se vrátí po 36 letech.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Kladno v pohárovém utkání s pražskou Spartou.

Článek

Kladenské oslavy ještě mohli oddálit hráči Ústí nad Labem, ale ve druhém středečním zápase hráli s Pardubicemi jen 0:0. Lídra druhé ligy teď mohou předstihnout už jen druhé České Budějovice. Bodově se na ně může dotáhnout také třetí Žižkov, který však má horší bilanci vzájemných zápasů. O druhé postupové místo budou ve zbytku soutěže vedle těchto dvou pronásledovatelů hrát ještě Hradec Králové, Ústí nad Labem a HFK Olomouc.

Kladno patřilo k fotbalovým baštám už v meziválečném období, vůbec nejlepším výsledkem bylo třetí místo v lize v roce 1947, po němž však byl klub kvůli manipulaci s výsledky přeřazen do druhé ligy. Brzy se sice mezi elitu vrátil, ale naposledy hrál první ligu v roce 1970. Na začátku devadesátých let se propadl až do regionálních soutěží.

Šanci na postup do nejvyšší soutěže měl už loni, ale až letos ji využil. Trenér Miroslav Koubek mohl spoléhat na výbornou obranu, která inkasovala nejméně gólů ze všech mužstev. Vpředu se pak o rozruch starali Pavel Veleba a Josef Galbavý, kteří se podělili o 19 branek.

Reklama