Hlavní obsah

Fotbalová devatenáctka na finále ME nedosáhla

POZNAŇ

Čeští fotbalisté do 19 let si z mistrovství Evropy v Polsku odvezou bronzové medaile. Ve středečním semifinále v Poznani podlehli hráčům Skotska 0:1, vítězové se v sobotním finále střetnou se Španělskem, které porazilo Rakousko 5:0. Pro oba poražené semifinalisty šampionát skončil.

Článek

Zisk bronzové medaile je pro český celek úspěch, který je navíc podtržen postupem na světový šampionát hráčů do 20 let. Ten se uskuteční v příštím roce v Kanadě.

V základní jedenáctce došlo oproti poslednímu zápasu ve skupině s Rakouskem k jedné změně, místo Gecova nastoupil jeho klubový kolega ze Slavie Švec. Skotové začali rázně a již ve druhé minutě musel český brankář Petr zachraňovat před Fletcherem, jemuž doslova sebral míč z kopačky. Na druhé straně nedokázal potrestat zaváhání dvou skotských obránců Fenin, jemuž střelu z deseti metrů stačil skotský gólman vyrazit na roh.

Po čtvrthodině po dobré kombinaci středem se dostal do další šance McGelinchy, ale i tentokrát byl Petr na místě a nohou stačil příležitost zmařit. Z českých útočníků zlobil soupeře nejvíce Střeštík. Ve 23. minutě ale trefil soupeřova obránce po akci Jandy a ve 32. minutě hlavičkoval nad. Hra měla spád a i druhý souboj Fletchera s českým brankářem skončil vítězně pro Petra, když mu chytil přesně kopnutý trestný kop. V závěru poločasu měl šanci Pavlík po chybě skotského gólmana, ale v závaru před brankou soupeře trefil vracejícího se brankáře.

Nesoustředěnost v úvodu druhého poločasu znamenala gól v české síti. Dlouhý centr vrátil před branku nepokrytý soupeř a druhý volný hráč Calum hlavičkou od tyče dostal Skoty do vedení. O pět minut později se důrazný Janda dostal ke střele, ale z úhlu trefil jen boční síť.

Trenér Soukup poslal na trávník čerstvé síly Jeslínka s Haškem, ale důrazní Skotové české fotbalisty do vážnější šance již nepustili. Až v poslední minutě se dostal ke střele Hašek, ale z deseti metrů vysoko přestřelil.

ME ve fotbale '19'
ČR - Skotsko 0:1 (0:0)
Branka: 47. Calum.
Sestava ČR: Petr - Mazuch (73. Hašek), Šimůnek, Pavlík (84. Blažek), Dohnálek - Švec, Střeštík, Jung - Mareš (75. Jeslínek), Janda - Fenin.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň