Hlavní obsah

Fotbalisté Uruguaye si zahrají o rekordní 15. titul z Copy Amériky

Fotbalisté Uruguaye si na mistrovství Jižní Ameriky zahrají o rekordní 15. titul v historii. V semifinále porazili díky dvěma gólům Luise Suáreze 2:0 Peru a ve finále vyzvou vítěze středečního duelu mezi Venezuelou a Paraguayí.

Foto: Enrique Marcarian , Reuters

Diego Forlán (vlevo) a autor dvou gólů Luis Suárez tancují po postupu do finále.

Článek

Po nevýrazném prvním poločase se liverpoolský útočník trefil v 52. minutě, když dorazil střelu Diega Forlána. O pět minut později přidal Suárez druhou trefu. Naděje Peru na zdramatizování zápasu poté utnul Juan Vargas, který dostal v 69. minutě červenou kartu.

"Věděli jsme, že Peru bude hodně bránit. Byl to zápas, kdy jsme museli my tvořit hru a útočit. Naštěstí nám to vyšlo," připomněl Suárez mnohem defenzivnější představení ve čtvrtfinále s domácí Argentinou, které Uruguay vyhrála po penaltovém rozstřelu.

Kouč šetřil Suáreze

Trenér Oscar Tabárez po dvou gólech Suáreze vystřídal, aby útočníka šetřil na nedělní finále. "Hrát s ním, nebo bez něj, by byl velký rozdíl. Je to jeden z nejlepších hráčů světa a často sám rozhodne zápas. Jako dneska," prohlásil.

Kouč Peru Sergio Markarián, který se narodil v Uruguayi a v minulosti vedl i tamní reprezentaci, si z porážky příliš těžkou hlavu nedělal. Ještě před rokem bylo totiž Peru nejhorším týmem kvalifikace. "Na turnaji jsme hráli proti týmům, jejichž skoro všichni fotbalisté hráli v zahraničí," uvedl. "Bylo to na jejich hře vidět a zápasy díky zkušenostem kontrolovali. My zatím tvrdě pracujeme na zlepšení," dodal.

Uruguay má v čele žebříčku jihoamerických šampiónů stejně jako Argentina 14 titulů. Copu Amériku naposledy vyhrála v roce 1995, o čtyři roky později prohrála ve finále s Brazílií.

Fotbalové mistrovství Jižní Ameriky v Argentině - semifinále:
La Plata: Uruguay - Peru 2:0 (0:0)
Branky: 52. a 57. Suárez. ČK: 69. Varagas (Peru).

Reklama

Související témata: