Hlavní obsah

VIDEO: Uruguay ve finále spláchla Paraguay a je nejlepším celkem Jižní Ameriky

Fotbalisté Uruguaye vyhráli mistrovství Jižní Ameriky. V nedělním finále turnaje Copa América porazili Paraguay po dvou brankách Diefa Forlána a jedné trefě Luise Suáreze 3:0 a stali se popatnácté v historii kontinentálními šampióny. V čele historické tabulky podle počtu vítězství se Uruguayci osamostatnili před Argentinou, která ovládla jihoamerické mistrovství čtrnáctkrát. Z titulu se radují poprvé od roku 1995.

Foto: Roberto Candia, ČTK/AP

Uruguayský hrdina finále Diego Forlán se mazlí s pohárem pro mistry Jižní Ameriky.

Článek

Za rekordním triumfem mířili ve finále favorizovaní svěřenci Óscara Tabáreze jistými kroky. Od začátku na trávníku diktovali tempo a v úvodních minutách dostali Paraguay, které chybělo několik hráčů a také kouč Gerardo Martin, jenž pykal za chování v semifinálovém utkání proti Venezuele, pod drtivý tlak.

Uruguayec Diego Forlán (vlevo) překonává gólmana Paraguaye Justa Villara ve finále mistrovství Jižní Ameriky.foto: ČTK/AP/Eduardo Di Baia

Ve druhé minutě ještě Suárez z úhlu neuspěl a po následném rohu rozhodčí odepřel Uruguayi po Ortigozově ruce penaltu, ale ve dvanácté minutě už přetížená paraguayská defenziva kapitulovala. Suárez si zaběhl za obranu a s přispěním lehké teče stopera Verona a odrazu zadní tyčky překonal Villara.

Fanoušky Paraguaye dovedl průběh finále mistrovství Jižní Ameriky k slzám.foto: ČTK/AP/Eduardo Di Baia

Uruguay se po brzkém gólu uklidnila a především kolmými přihrávkami za obranu dělala Paraguaycům velké starosti. Po jedné z nich vychytal Villar samostatný únik Forlána, ale tři minuty před pauzou už byl proti jeho přesně mířené střele bezmocný.

Fotbalisté Uruguaye oslavují triumf na mistrovství Jižní Ameriky.foto: ČTK/AP/Fernando Llano

Paraguay ve všech pěti dosavadních utkáních na turnaji remizovala, ale dnes na dotažení dvougólového manka neměla dostatek sil. I když po pauze chvílemi vyvinula tlak, brankář Muslera byl bezchybný. Vytáhl se hlavně v 54. minutě, kdy bravurně vyškrábl Valdezův volej na břevno. Naopak v závěru se podruhé prosadil Forlán a Uruguay mohla naplno začít s oslavami.

Fotbaloví příznivci si krásné finále také mohli užít na speciální akci, kterou pořádala televize Sport 1 v pražském sportbaru U Zábranských. Sešlo se tady několik desítek fanoušků, kteří pod taktovkou režiséra a herce z Okresního přeboru Jakuba Koháka vytvořili výbornou atmosféru. Drtivá většina hostů tipovala na vítěze Uruguay a fandilo se především sympaťákovi Diegu Forlánovi.

Copa América - finále
Uruguay - Paraguay 3:0 (2:0)
Branky: 42. a 90. Forlán, 12. Suárez. Rozhodčí: Fagundes (Braz.). ŽK: Martín Cáceres, Coates, M. Pereira, Pérez - Vera, V. Cáceres. Diváci: 45.000.
Uruguay: Muslera - M. Pereira, Lugano, Coates, Martín Cáceres (89. Godín) - D. Pérez (70. Eguren), Arévalo Ríos, Álvaro González, Á. Pereira (64. Cavani) - Forlán, Suárez. Trenér: Tabárez.
Paraguay: Villar - Piris, Da Silva, Veron, Marecos - Vera (64. Estigarribia), V. Cáceres (64. H. Pérez), Ortigoza, Riveros - Valdez, Zeballos (76. Barrios). Trenér: Coria.

Reklama

Související témata: