Hlavní obsah

Začíná bitva o netradiční EURO, postup nemá nikdo jistý

Praha

Čtvrteční várkou deseti zápasů startuje kvalifikace na fotbalové mistrovství Evropy 2020. Šampionát bude výjimečný, poprvé v šedesátileté historii ho bude hostit dvanáct zemí po celém kontinentu. Na EURO vede cesta i z Ligy národů, jejíž premiérová základní část se odehrála loni na podzim. Mistrovství Evropy se opět zúčastní 24 týmů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Slovenska Milan Škriniar a český útočník Martin Doležal během utkání Ligy národů v Praze.

Článek

Opona jde nahoru. Do kvalifikace zasáhne 55 zemí, premiérově i Kosovo. Poprvé od kvalifikace ME 1976, na němž v Bělehradě triumfovalo Československo, nemá žádný tým zaručenu automatickou místenku jako hostitel turnaje.

Šampionát se bude hrát v Amsterdamu, Baku, Budapešti, Bukurešti, Bilbau, Dublinu, Glasgow, Kodani, Londýně, Mnichově, Petrohradu a Římě. Evropská fotbalová unie (UEFA) zvolila model s tuctem organizátorských zemí po celém kontinentu u příležitosti 60. výročí od momentu, kdy se uskutečnilo premiérové ME.

Aby se na turnaj měly možnost probojovat všechny hostitelské země, v jednotlivých skupinách se mohly ocitnout maximálně dvě z nich. UEFA při prosincovém losu v irském Dublinu brala v úvahu i několik politických, klimatických a geografických omezení.

Poslední nadějí bude Liga národů

Z deseti kvalifikačních skupin (pěti pětičlenných a pěti šestičlenných) postoupí na ME 2020 vždy dvě nejlepší mužstva. Kvalifikace se odehraje během letošního kalendářního roku.

Zbývající kvarteto účastníků šampionátu vzejde ze čtyř turnajů play off jednotlivých divizi Ligy národů, které se uskuteční v březnu 2020.

Pokud vítězové skupin na turnaj postoupí z kvalifikace, přepustí své pozice níže umístěným týmům z Ligy národů.

K vrcholům čtvrtečního večera patří pikantní derby. Slovensko s českým trenérem Pavlem Hapalem v Trnavě hostí Maďarsko, v neděli pak nastoupí ve Walesu.

„Každý říká, že máme větší šanci uspět než Maďarsko, ale historie zná hodně případů zklamaných favoritů. Čeká nás tvrdý boj o body. Věřím, že vše proběhne ve sportovní atmosféře a bez incidentů," říká Hapal.

Reklama