Hlavní obsah

Daridovy proměny. Během jediného týdne z náhradníka zase reprezentačním kapitánem

Londýn

Dorazil na reprezentační sraz jako náhradník povolaný na poslední chvíli, dnes večer ovšem vyrukuje ve fotbalovém chrámu v londýnském Wembley k úvodnímu duelu kvalifikace o EURO 2020 proti Angličanům nejspíš s kapitánskou páskou. Přímo bláznivou proměnou své role v národním týmu si prošel během jediného týdne legionář z berlínské Herthy Vladimír Darida.

Jsem připravený, hlásí Vladimír Darida. Zranění ho o zápasy za reprezentaci nepřipraviloVideo: Sport.cz

 
Článek

Při nominaci na úvodní zápas kvalifikace a na následnou přátelskou konfrontaci s Brazílií reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý váhal, zda Daridu do národního mužstva povolat. Po dalším zranění, s nímž se musel vyrovnávat, v bundeslize nenastupoval a ani trenér, ani Darida sám nevěděli, jak na tom vlastně je.

S výjimečným srazem se už loučil

„Opravdu jsem se obával, že problémy se stehenním svalem mohou být vážnější, než se původně zdálo. Vypadalo to, že mám sval natržený a nezahraju si čtyři pět týdnů," přiznává Darida, že už se v duchu loučil s představou, že si proti Anglii a Brazílii zahraje.

TK Jaroslava Šilhavého před kvalifikací na Euro 2020

Reuters

„Magnetická rezonance naštěstí ukázala, že zranění zase až tak vážné není, tak jsem dělal všechno pro to, abych se na hřiště co nejdřív vrátil. Abych stihl nějaký zápas za Herthu a řekl si o nominaci," netají, že si výjimečný sraz národního týmu vyplněný duely s prvotřídními soupeři nechtěl nechat ujít.

Jakmile absolvoval v klubu týdenní trénink a při utkání juniorky si během hodiny na hřišti ověřil, jak na tom je, hlásil na Strahov: „Cítím se se dobře, stehno ani při zátěži nebolí, mohu přijet."

Dodatečného pozvání do reprezentace se tudíž dočkal a po čtyřdenní přípravě v Praze se jeho pozice dokonce úplně otočila.

Čtyřiapadesátý start přidá ve Wembley

Zase bude kapitánem národního týmu. Opět dostane pásku, kterou po něm na podzim převzal Bořek Dočkal, ale teď před duely s Angličany a Brazilci ji zase odevzdal, neboť potíže se zraněným lýtkem ho z kádru vyřadily.

Trénink české fotbalové reprezentace ve Wembley

Karel Felt (Londýn), <a href="http://www.pravo.cz">Právo</a>

„V Hertě jsem toho sice moc neodehrál, ale zkušenostmi mohu být reprezentaci platný," připomíná mezi řečí Darida 53 startů za národní tým, které zatím nasbíral a jež z něho dělají nejzkušenějšího hráče české reprezentace.

Dnes večer přidá další. Čtyřiapadesátý. A ke všemu ve Wembley proti Angličanům, kteří to loni na světovém šampionátu v Rusku dotáhli až do semifinále a následně vyhráli svou skupinu Ligy národů, v níž si letos v červnu zahrají s Nizozemskem, resp. Švýcarskem či Portugalskem o celkový triumf.

„Proto nevěřím, že by nás jakkoli podcenili. Začíná kvalifikace a budou připraveni, i když malinkou výhodou by pro nás mohlo být, že jde o první zápas," netají Darida, že role českého týmu bude ve Wembley velice těžká.

Nepodělat se, připomíná staronový kapitán

Zvlášť když se bude muset obejít bez absentujícího Dočkala, který sice s mužstvem do Londýna přiletěl, ale zranění ho limituje natolik, že nastoupit nemůže.

Foto: John Sibley, Reuters

Bude kapitánem. Záložník české fotbalové reprezentace Vladimír Darida během tiskové konference před utkáním v Anglii.

„Všichni víme, že Bořek je kvalitní hráč. Chybět nám budou jeho konstruktivní přihrávky ve finální fázi, ale věřím, že ho týmovým výkonem dokážeme nahradit," nechal se slyšet Darida, na němž bude, aby právě Dočkala zastoupil.

„Pro každého z nás samozřejmě znamená večerní střetnutí víc než jiný zápas. Už proto, že se hraje ve Wembley a proti Angličanům k tomu, takže na vyprodaném stadionu bude panovat určitě náramná atmosféra. Nejsme tady ale proto, abychom si střetnutí užívali. Musíme se soustředit na náš výkon, nesmíme být křečovití a hlavně se nesmíme podělat," je staronovému reprezentačnímu kapitánovi nad slunce jasné, jaké základní premisy musí český tým splnit, aby mohl pomýšlet na úspěšný výsledek, a tudíž i vstup do kvalifikace.

Jak skončí kvalifikační duel českých fotbalistů v Anglii?
Vysokým vítězstvím české reprezentace
4,4 %
Těsným vítězstvím české reprezentace
13,3 %
Remízou
21,4 %
Těsným vítězstvím anglické reprezentace
34,3 %
Vysokým vítězstvím anglické reprezentace
26,6 %
Celkem hlasovalo 5170 čtenářů.

Reklama