Hlavní obsah

Dokážeme, že naše ruské tažení nebyla náhoda, burcuje kapitán Kane fotbalovou Anglii

Londýn

Samo sebou že vnímá šanci, která se se reprezentaci fotbalového Albionu nabízí. Na Ostrovech se bude hrát nejen jedna ze skupin finálového turnaje evropského šampionátu, ale i osmifinále a oba semifinálové zápasy. A finále EURO 2020 také, neboť ho bude po čtyřiadvaceti letech hostit londýnské Wembley. „Úžasná příležitost, která se během kariéry zase tak často nenabídne. Proto se jí budeme snažit využít,“ pravil kapitán anglického národního týmu Harry Kane před vstupem do kvalifikačních bojů.

Foto: Carl Recine, Reuters

Anglický útočník Harry Kane před utkáním s Českou republikou.

Článek

Dvěma větami vyřkl všechno. I o motivaci, přístupu a zaujetí, s nímž vyrukuje jeho tým do úvodního duelu s českou reprezentací, jehož dějištěm bude dnes od 20.45 fotbalový chrám ve Wembley.

Ani náznak pochybností, že by cestu vedoucí přes český tým, Černou Horu, Bulharsko a Kosovo měly provázet nějaké komplikace, ze slov Kanea nezazněl. Dobře si totiž uvědomuje, jak moc dychtiví a lační jsou angličtí fotbaloví fanoušci úspěchu. Opravdu velkého triumfu, na který marně čekají celá desetiletí. Zvláště teď, kdy je nová reprezentační garnitura tolik naladila.

Fotbalisté Anglie se chystají na duel s Českem

<a href="http://www.sntv.com/">sntv</a>

„Na loňské mistrovství světa do Ruska nás žádné očekávání nevyprovázelo, teď se ale všechno otočilo, což je samozřejmě skvělé. Zvládli jsme ruský šampionát, navíc jsme jako jediní ze semifinalistů vyhráli skupinu Ligy národů, i když byla podle mého jednou z nejtěžších," připomínal Kane loňské úspěšné tažení anglického výběru, jehož završením bude účast v letošním závěrečném turnaji čtyř nejlepších celků Ligy národů na turnaji v Portugalsku.

„Příjemná červnová odbočka. Důležitá, ale stejně důležitá bude celá kvalifikace, do které vstupujeme. Je na nás, abychom dokázali, že v Rusku se nejednalo o jednorázový úspěch, ale že tento mladý tým může v budoucnu dosáhnout skutečně výjimečných věcí," tuší pětadvacetiletý kanonýr z Tottenhamu, že současná anglická reprezentace je k úspěchům předurčena.

Foto: Zdeněk Pavlis (Moskva), Sport.cz

Loni před semifinále mistrovství světa v Rusku žadonil mladý fanoušek Angličanů, aby mu dal Harry Kane dárek k narozeninám. Nedočkal se, teď však kapitán anglické reprezentace slibuje další úspěch.

A označení kanonýr pro Kanea skutečně sedí. Zatímco střelecký rekordman anglické reprezentace Wayne Rooney potřeboval 49 zápasů, aby nastřílel v národním týmu prvních dvacet gólů z celkového počtu 53, které za „Tři lvy" dal, Kane si vystačil s 35 utkáními.

„Z Ruska jsme si přivezli spoustu zkušeností a je nyní na nás, abychom jich využili. A abychom je předávali velmi mladým a zatím nezkušeným hráčům, kteří teď s námi jsou," narážel na přítomnost Sancha či osmnáctiletého Hundson-Odoia.

„Řídit je, dirigovat, přesvědčovat, že je naprosto v pořádku, že jsou v reprezentaci, protože na ni mají," ztotožňuje se Kane s filosofií trenéra Southgata.

Na ostrovní zvyklosti nesmírně progresivní, ale úspěšnou.

I třeba proto, že Southgate rozboural všelijaké hráčské kliky, které se před jeho příchodem v reprezentaci v národním mužstvu tvořily a většinou bývaly předzvěstí cesty do pekel.

Foto: Steven Paston, ČTK/AP

Kouč anglické fotbalové reprezentace Gareth Southgate před zápasem s Čechy také počítá ztráty.

Ani teď, kdy hned čtyři anglické klubové celky postoupily v Lize mistrů mezi osm nejlepších, nepřichází v úvahu, aby něco takového Gareth Southgate dopustil. Aby klubové zájmy a úspěchy byly povýšeny nad reprezentační priority.

„Jisté vzájemné pošťuchování a škádlení zůstalo, což je přirozené. Ale jsme tady kvůli Anglii a její reprezentaci, takže klubové zájmy jsme všichni nechali před reprezentačními dveřmi," kvituje Kane, že v národním týmu vládne dřív nepoznaná harmonie a jednota, která je důležitým předpokladem úspěchu.

„Pro reprezentaci musí každý odevzdat sto procent, přičemž všechno ostatní jde stranou. A když se vrátíme do klubu, musíme odevzdat maximum pro něj. Tak je náš projekt nastaven, a i proto funguje," ujišťuje kapitán Albionu, že návrat ke někdejším zvyklostem panujícím v národním týmu je už prostě nemyslitelný.

Zvlášť s vidinou evropského šampionátu, který bude za dva roky vrcholit na Ostrovech.

„Bude to dlouhá cesta, na kterou se dnes vydáváme. Víme ale, že na ni chceme vyhrávat, i když to nebude snadné. Každý světový top tým chce být stále lepší a lepší, což třeba na mistrovství světa v Rusku předvedla Francie i Chorvatsko. Proto se musíme zaměřit sami na sebe. S vámi a pro vás ji zvládneme," ujistil Kane před zápasem s českou reprezentací anglické fanoušky.

Reklama

Související témata: