Hlavní obsah

Tenisáky na hrací ploše. Irové protestují proti zkorumpovanému vedení fotbalové asociace

Dublin/Praha

Irští fanoušci během utkání kvalifikace o Euro 2020 s Gruzií zasypali hrací plochu tenisovými míčky. Učinili tak na protest proti setrvání Johna Delaneyho ve vedení tamní fotbalové asociace FAI. Funkcionář je podezřelý z korupce a odmítá rezignaci. Diváci na Aviva Stadium v Dublinu během úterního večera kromě zmíněného protestu sledovali také vítězství domácích reprezentantů v poměru 1:0.

Foto: Niall Carson, ČTK/AP

Tenisové míčky na hrací ploše přerušily na tři minuty utkání kvalifikace o Euro 2020 mezi Iskem a Gruzií.

Článek

Irští fotbaloví příznivci se nehodlají smířit s dalším působením dlouholetého šéfa irského fotbalu Johna Delaneyho ve vedení FAI. Během úterního kvalifikačního souboje o Euro 2020 s Gruzií zaházeli hřiště tenisovými balóny. Duel musel být na tři minuty přerušen, dokud nebyla hrací plocha znovu způsobilá pro hru.

Delaney stanul v březnu před soudem a jeho údajnými korupčními pletichami se zabývají média, politická scéna i vedení tamního sportu. Kauza se týká nezákonných půjček, financování stavby domu z peněz FAI a snahy tuto činnost ukrýt před veřejností. John Delaney čelil obviněním a skandálům už v minulosti, pokaždé je ale ustál.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Fotbalový činovník John Delaney opustil funkci generálního ředitele FAI a přesunul se na post viceprezidenta.

Nyní se zdá být situace vážnější a funkcionář opustil post generálního ředitele. Jenže nakonec se v rámci podivné reorganizace vedení asociace pouze přesunul na nově vzniklý post viceprezidenta. To irským fanouškům zdaleka nestačí a žádají jeho hlavu. Delaney je také členem výkonného výboru UEFA.

Irové si v kvalifikačním utkání proti Gruzii připsali na konto druhou výhru ve skupině D, když zvítězili 1:0 gólem Conora Hourihanea z 36. minuty. Ve skupině s Gruzií, Švýcarskem, Dánskem a Gibraltarem jim zatím patří první příčka.

Reklama

Související témata: