Hlavní obsah

Česko - Černá Hora 3:0Černohorci vzdorovali, přesto i jejich odpor český tým zlomil

MinutaMin. Tým Hráč Akce
18. Jankto 1 : 0
49. Kopitovič (vlastní) 2 : 0
82. Schick (penalta) 3 : 0
Záznam online reportáže

Olomouc
Aktualizováno

I druhý důležitý krok v kvalifikaci o EURO 2020 česká reprezentace zvládla. A to byli Černohorci v olomouckém utkání rozhodně těžším a daleko nepříjemnějším soupeřem než Bulhaři v páteční konfrontaci na Letné. Nic na tom přitom nemění, že výhra 3:0, pod kterou se podepsali Jankto, vlastním gólem Kopitovič a proměněnou penaltou Schick, byla v druhém domácím duelu přesvědčivější a pro postupovou matematiku ze skupiny samozřejmě příjemnější.

Cíl splněn. Čeští fotbalisté vyhráli oba červnové zápasy kvalifikaceVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Ještě že Černohorci inkasovali hodně rychle. Naštěstí pro Šilhavého a jeho tým, protože jinak by nejspíš na Hané zlobili a trápili český celek ještě víc, než dlouho předváděli. Ani parádní trefa Jankta už po osmnácti minutách po předchozí standardní situaci jim totiž na entuziasmu a ochotě rvát se o každý balon nic neubrala.

Duel, který hodně bolel

V tomto směru každopádně pašáci. Hlavního trenéra neměli, neboť někdejší reprezentační obránce Džudovič je pro ně po odvolání Srba Tumbakoviče jen koučem zastupujícím, přesto si počínali odvážně. V prvních deseti minutách, stejně jako po inkasované brance.

Foto: Právo

Radost českého týmu po gólu proti Černé Hoře.

Po Janktově trefě přidali dokonce ještě víc na důrazu a tvrdosti, takže každý střet s nimi bolel. Běžecké souboje také, neboť Černohorci nejenže si náramně rozuměli s balonem, ale ani krokem rozhodně nešetřili, byli hodně pohybliví a když se pustili k útočnému výpadu, táhli ho Marušič či Jovovič přímo k Vaclíkově bráně.

Nebyla to proto pro českou reprezentaci rozhodně jednoduchá partie. Vedoucí gól jí pochopitelně pomohl, neboť se mohla soustředit na disciplinované bránění a čekat na příležitost k protiútokům. Dva víc než slibné se povedly, jenže stejně jako v pátek proti Bulharům scházelo zúročení. Schick v pokleku usměrňoval Kadeřábkův centr vedle tyče, ránu Krále těsně před přestávkou gólman Mijatovič skvělým zákrokem zlikvidoval.

Dneska to byl týmový výkon, pochvaloval si trenér Jaroslav Šilhavý. A varoval před sílou Kosova

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Hosté přišli sami na pomoc

Po půli přišli hosté Šilhavého svěřencům sami na pomoc. Vujačič ve snaze zastavit akci Schicka na mokrém trávníku podklouzl a jeho spoluhráč Kopitovič dílo černohorské zkázy dovršil. Střílenou Schickovu přihrávku totiž srazil ve skluzu do vlastní brány.

Gól jistoty pochopitelně českému týmu pomohl nejen ke klidu, ale i několika slibným akcím, které ovšem v šestnáctce hostů přivodily pouze pár závarů a zmatků.

Proto se Černohorci rvali až do konce. Se soupeřem, stejně jako s výsledkem, který jim vzhledem k předváděnému výkonu nebyl pochopitelně ani trochu po chuti. Legionář v jabloneckých službách Jovovič mohl závěr pořádně zdramatizovat. Dvacet minut před koncem přesprintoval Suchého, ale ve vyložené šanci pálil do vybíhajícího Vaclíka.

Český tým tak největší protivníkovu příležitost přežil, a když osm minut před koncem zvýšil na 3:0 Schick z penalty, o kterou se průnikem do šestnáctky sám postaral, dovedl zápas bez potíží a nervů k důležité výhře.

V tabulce skupiny A se tak Šilhavého svěřenci bodově dotáhli na vedoucí Angličany, kteří ovšem mají o zápas méně, na třetí Kosovo, jež vyhrálo v Bulharsku, ovšem mají po třech odehraných duelech k dobru jen bod.

Utkání skupiny A kvalifikace mistrovství Evropy 2020 ve fotbale v Olomouci:
ČR - Černá Hora 3:0 (1:0)
Branky: 18. Jankto, 49. vlastní Kopitovič, 82. Schick z pen. Rozhodčí: Bezborodov - Dančenko, Gavrilin (všichni Rus.). ŽK: Novák, Suchý, Schick - Bakič, Vujačič, Vešovič. Diváci: 11.565.
ČR: Vaclík - Kadeřábek, Čelůstka, Suchý, Novák - Pavelka, Souček - Masopust (39. Kopic), Král, Jankto (74. Krejčí) - Schick (88. Kozák). Trenér: Šilhavý.
Černá Hora: Mijatovič - Marušič (60. Jankovič), Vujačič, Kopitovič, Radunovič - Kosovič, Vukčevič (67. Savičevič) - Vešovič, Bakič, Jovovič - Mugoša (85. Bečiraj). Trenér: Džudovič.

Reklama

Související témata: