Hlavní obsah

A kde máte Panenku...? Kosované fandí Čechům, s jedinou výjimkou bláznivé soboty

Priština

Fotbalová horečka v kosovském podání. Kvalifikační duel s českou reprezentací byl v Prištině vyprodán za pouhé dvě hodiny. Stadion Fadila Vokrriho, který je pojmenován po místní legendě, zaplní třináct a půl tisíce horkokrevných diváků. Další kvalifikační krok k postupu na EURO 2020 bude pro českou reprezentaci v sobotu od 15:00 hodně perný.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Trenér Jaroslav Šilhavý během tréninku v Prištině.

Článek
Fotogalerie

„Již od začátku srazu v Praze se nás všichni ptají, jestli se kvůli bouřlivé atmosféře nebojíme, že jsou tady fanoušci divocí. My však máme od Tomáše Galáska, který v Prištině sledoval zápas s Bulharskem, jiné zprávy. Nic nesportovního se tady nedělo. Bouřlivá atmosféra pomůže oběma týmům, i když půjde proti nám," ujišťoval těsně před pátečním tréninkem kouč Jaroslav Šilhavý.

Domácí neskrývají, že právě na pekelné prostředí vsadí.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Logo kosovské federace na domácí střídačce v Prištině.

„Musíme hrát jako blázni a ukázat vášeň. Budeme mít v hledišti třináct tisíc fanoušků a je potřeba využít na maximum jejich podporu. Myslím, že psychika bude nejdůležitější faktorem," plánuje Bernard Challandes, švýcarský trenér domácích.

Další úspěch? Třeba postup...

Český fotbal má přitom v Kosovu skvělý zvuk. „Vždycky, když hrají Češi, tak jim místní příznivci fandí. S jedinou výjimkou, kterou je samozřejmě sobotní vzájemný zápas," poukázal s úsměvem překladatel Refik Hoxha.

Však také Šilhavý dostal od místních dost sugestivní otázku, jak je možné, že Češi od dob Antonína Panenky a spol. v Bělehradu 1976 nevyhráli žádný další šampionát...

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Tři ze čytř tribun v Prištině jsou nekryté.

„Máme přece i další úspěchy. Účast ve finále EURO 1996, o osm let později jsem pak byl přímým účastníkem turnaje v Portugalsku, kde jsme byli jen kousíček od titulu. Tondu Panenku na fotbale stále potkávám. A kdy přijde další úspěch? Určitě by jím byl postup z probíhající kvalifikace," odvětil Šilhavý.

Bitva v Prištině začne již tři hodiny po poledni. „Už dlouho jsme tak brzy mezistátní zápas nehráli. Vždy je lepší hrát pod světly, i klima je večer lepší. Odpoledne bude velké teplo, ale podmínky jsou pro oba stejné. Prostě snídaně, oběd, a jdeme na to...!" culí se Šilhavý.

Reklama

Související témata: