Hlavní obsah

Stověžatou Slavii k titulu dovedl, Šilhavý teď výškovou převahou nahání hrůzu i v Evropě

Priština

Role favorita se rádi zbaví, jen když budou brát body. Trenéři fotbalových reprezentací Kosova a České republiky, vedou před kvalifikačním duelem o EURO 2020 diplomatické šachy. „Favoritem jsou Češi, protože nám chybí pět důležitých hráčů. Kdyby například Francie hrála bez Griezmanna, Pogby a Kantého, nešlo by o stejný tým Francie. To samé platí pro Kosovo,“ hází roli favorita na soupeře trenér domácích Bernard Challandes. Soupeře respektujeme, ale chceme vyhrát. A je celkem jedno, jestli v roli favorita, nebo jiné,“ reaguje Jaroslav Šilhavý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Souček během přátelského utkání s Brazílií.

Článek

Kosovo je oslabené. V zápase s českým týmem bude postrádat několik zraněných opor. Chybí Milot Rashica z Brém, historicky nejlepší střelec země Arber Zeneli či Herolind Shala, který krátce působil i v české lize v Liberci a Spartě.

„Víme, jak silný soupeř nás čeká. V posledních dvou zápasech předvedl velmi dobré výkony, navíc má výškovou převahu," medituje Bernard Challandes, uvedl švýcarský trenér Kosova.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká fotbalová radost po gólu Patrika Schicka do bulharské sítě v utkání kvalifikace o postup na ME 2020.

„Češi jsou tým s velmi dobrým presinkem a přechodem z obrany do útoku. Další výzvou je pro nás jejich výška, mají asi pět šest hráčů nad 190 centimetrů, což nám bude dělat problémy. My jsme totiž výrazně nižší tým. Češi jsou navíc velmi dobře fyzicky vybavení. Musíme najít řešení, jak jim čelit," dodal Challandes.

Máme fyzicky silné vysoké hráče

Urostlí hráči jsou podle Šilhavého gusta. Když předloni dovedl sešívané k titulu, vévodili s výškovým průměrem 187,5 centimetrů české lize. Říkalo se jim také Stověžatá Slavia.

Po fyzické stránce výborné složení kádru bylo obrovskou výhodou. Zakládá si na něm ostatně také úspěšný Šilhavého nástupce Jindřich Trpišovský.

A Souček a spol. by měli udeřit také v Prištině.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Bago českého týmu během tréninku v Prištině.

„Je pravda, že máme fyzicky silné vysoké hráče. Rádi bychom z toho v Kosovu něco vytěžili. Ale také oba stopeři nebo hrotový útočník domácích jsou vysocí, zvládají útočné i obranné standardky. Na standardky ale spoléháme," souhlasí Šilhavý.

Podstatná je spolupráce celého týmu

„Výšková převaha může být naše zbraň, ale oba jejich stopeři jsou také velcí. Nevím, jakou má trenér Kosova možnost, ale třeba mužstvo poskládá nějak jinak," říká brankář Tomáš Vaclík.

„Nejde jen o počet vysokých, ale také jak se kopne, jak se zahraje standardka. Výšková převaha nám může pomoci, třeba i k tlaku, ale nedá se na ni spoléhat celý zápas nebo celou kvalifikaci. Podstatná je spolupráce celého týmu," dodává další gólman Jiří Pavlenka.

„Určitě budeme mít výhodu ve standardkách a věřím, že ji využijeme," ujišťuje jeden z členů letky Alex Král.

Zápas se hraje od 15:00, přímý přenos vysílá ČT sport, online reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: