Hlavní obsah

Kosovo - Česko 2:1Skvělý úvod, pak kolaps. Národní tým padl a komplikuje si cestu na Euro

Priština
Aktualizováno

Komplikace. A pořádná. Čeští fotbalisté v Prištině nezvládli čtvrtý zápas v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy proti domácímu Kosovu. Národní tým rychle ztratil vedení, a nakonec s přímým konkurentem na postup prohrál 1:2. Kosovo se tak ujalo vedení ve skupině A, Češi mají o dva body méně. V úterý nastoupí k dalšímu utkání v Černé Hoře. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého mají stejně bodů jako Anglie, která ale odehrála jen dvě utkání.

Foto: Visar Kryeziu, ČTK/AP

Mergim Vojvoda se postaral o vítěznou branku Kosova

Článek
Fotogalerie

Trenér Šilhavý úspěšnou sestavu nerad mění, jedno překvapení však v Prištině nachystal. Na levém kraji obrany se objevil Jan Bořil. Slávistický bek nahradil Filipa Nováka a v národním týmu nastoupil poprvé po roce a od porážky 1:5 v přípravě v Rusku, po které skončil trenér Karel Jarolím.

Očekávanou změnou proti červnovým domácím výhrám nad Bulharskem a Černou Horou byl naopak návrat uzdraveného Vladimíra Daridy. Ve středu zálohy nastoupil místo zraněného Davida Pavelky.

Foto: Visar Kryeziu, ČTK/AP

Marek Suchý v hlavičkovém souboji

Pověsti o bouřlivé atmosféře v Prištině nelhaly. Základem bylo nepodlehnout jí. Český tým se snažil držet míč na svých kopačkách a první slibnou šanci připravil zakončujícímu Daridovi.

Dva góly v rychlém sledu

Kombinace na domácí platila a k prvnímu gólu došli taktikou tiki-taka. Ťukes v 16. minutě rozjeli Bořil a Darida, Jankto pak adresoval finální přihrávku a Schick bez přípravy poslal míč k tyči. Svým čtvrtým gólem ve skupině se tlačí mezi nejlepší střelce kvalifikace.

Foto: Visar Kryeziu, ČTK/AP

Patrik Schick se postaral o úvodní branku utkání

Česká radost však neměla dlouhé trvání. Hned o čtyři minuty později právě Schick přišel na půlce hřiště o míč a kosovský kontr byl smrtící. Rashani utekl po křídle, ve vápně přesně našel Muriqiho a obr z Fenerbahce se přes Suchého až příliš snadno prosadil k vyrovnání.

Směrem dopředu bylo Kosovo nadmíru nebezpečné, v obraně však podle očekávání okénka mělo. Jedno z nich využili k brejku pot změnu Češi, jenže Schick dost sobecky nepřihrál lépe postavenému Masopustovi a s jeho zakončením si brankář se štěstím poradil.

Foto: Visar Kryeziu, ČTK/AP

Ondřej Čelůstka v hlavičkovém souboji

Kosovo dokonalo obrat

Začátek druhé půle patřil české reprezentaci. Masopustův centr na Schicka brankář Muric minul, na čáře ho však zastoupil obránce. V 60. minutě se dostalo ke slovu pro změnu Kosovo a po Rahmaniho hlavičce chytil Vaclík téměř jistý gól.

Češi mu však stejně neunikli. V 66. minutě při rohovém kopu nepochopitelně neobsadili Vojvodu a legionář ze Standardu Lutych svou první trefou v reprezentaci dokonal obrat skóre.

Foto: Visar Kryeziu, ČTK/AP

Vedat Muriqi se rychle postaral o vyrovnávací branku

Vyrovnat mohl střídající Krmenčík, jeho střelu do opuštěné branky však obránci znovu vykopli. A plzeňský kanonýr pak v tutovce sám před gólmanem selhal, netrefil míč. Závěrečný nápor českého týmu už vyzněl naprázdno.

V úterý Češi uzavřou zářijový blok utkáním na půdě dalšího balkánského soupeře Černé Hory. Na EURO v příštím roce projdou první dva týmy z každé skupiny, o další čtyři místa se utká 16 nepostupujících celků podle umístění v Lize národů. V samostatné historii nechyběla reprezentace na žádném z šesti mistrovství Evropy.

Kvalifikace mistrovství Evropy ve fotbale 2020 v Prištině:
Skupina A:
Kosovo - ČR 2:1 (1:1)
Branky: 20. Muriqi, 66. Vojvoda - 16. Schick. Rozhodčí: Makkelie - Diks, Steegstra (všichni Niz.). ŽK: Muriqi - Čelůstka, Masopust. Diváci: 13.500.
Kosovo: Muric - Vojvoda, Rrahmani, Aliti, Hadergjonaj - Voca, Halimi (87. Rashkaj) - Zhegrova (56. Muslija), Celina, Rashani (51. V. Berisha) - Muriqi. Trenér: Challandes.
ČR: Vaclík - Kadeřábek, Čelůstka, Suchý, Bořil - Darida, Souček - Masopust (80. Doležal), Král (72. Hušbauer), Jankto - Schick (61. Krmenčík). Trenér: Šilhavý.
1.Kosovo42207:58
2.Anglie220010:16
3.ČR42026:86
4.Bulharsko40225:72
5.Černá Hora40223:102

Reklama

Související témata: