Hlavní obsah

Senzace nepřišla ze tmy. A teď dva mečboly, postup je víc než skalp Anglie

Praha
Aktualizováno

Dlouhých 44 let musel československý a posléze český fotbal čekat, než reprezentace zase porazila Anglii. Páteční skalp Albionu (2:1) je senzací kvalifikace mistrovství Evropy 2020 a posunul národní tým o hodný kus blíže postupu. „Potřebujeme udělat ještě poslední krok, klíč bude v listopadu proti Kosovu. Když zvoráme závěr kvalifikace, tak nám výhra a dobrý výkon s Anglií budou k ničemu,“ upozorňuje brankář Tomáš Vaclík.

Hráči předvedli výkon na hranici svých možností, chválil tým trenér Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Sláva, která jde do světa. Ještě před měsícem byli po porážce v Kosovu za bídáky. Skalp dosud suverénní Anglie však staví české fotbalisty do úplně jiného světla.

„Po dlouhé době jsme porazili některý z top týmů. Všichni víme, že takové vítězství něco může znamenat, že vnímání fanoušky se třeba trošku otočí, ale zase ho musíme potvrdit," přemítá gólman Tomáš Vaclík.

Českou fotbalovou reprezentaci zdobí pod trenérem Šilhavým bojovný výkon, říká Jakub Jankto

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Podstatné je, že se nároďák postavil těžké váze s otevřeným hledím. A byl po zásluze odměněn.

„Je důležité, že takový zápas přišel. I pro nás psychicky. Víme, že se s takovým soupeřem můžeme rovnat. Bylo skvělé, že se velký zápas vydařil i herně. Nejde o výsledek, který by vyšel ze tmy. Byl zasloužený, šli jsme si za vítězstvím, což je pro celý tým hrozně důležité," kvituje záložník Tomáš Souček.

S vítězstvím asi nepočítal nikdo

Euforie stranou, bylo by ošidné zůstat na hrušce.

„Musíme pořád jít dopředu. Nemůžeme si říct, že jsme porazili Anglii a že na nás teď budou pořád jezdit plné stadiony. Výsledek je skvělý, výkon dobrý, ale pořád tak musíme pokračovat," upozorňuje Vaclík.

Neuvěřitelný večer Zdeňka Ondráška. Reprezentační premiéru ozdobil vítězným gólem

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

V kvalifikaci je samozřejmě nejdůležitějším měřítkem postup. Pokud jde o kalkulace, skalp Anglie je výrazně nad plán.

„S vítězstvím nad Anglií asi nepočítal nikdo. Samozřejmě tři body jsou skvělé, ale před listopadem se toho zase tolik nemění. Postup je blízko, ale pořád i daleko. Záleží, jak Kosovo zvládne svůj pondělní zápas s Černou Horou. Pak budeme mít dva mečboly, jak kvalifikaci ukončit," přemítá Vaclík.

Další krok k postupu

Kosovo přivítají Češi v Plzni, skupinu zakončí výjezdem do Bulharska.

Rozhodlo i to, že jsme hned vyrovnali a vrátili se do hry, říká střelec prvního gólu Jakub Brabec

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

„Udělali jsme další krok k postupu, ne že by celý stát musel slavit, že jsme porazili Anglii. Skvělý výsledek, ale důležitý bude, až když postoupíme na EURO. Zápas s Anglií byl klíč k sebevědomí, že se můžeme rovnat takovým týmům," přidává se Souček.

Na sobotní odpoledne dostali fotbalisté volno. V neděli už se zase budou chystat na pondělní přátelský duel se Severním Irskem na pražské Letné.

Reklama

Související témata: