Hlavní obsah

Bulharsko - Česko 1:0Loučení s kvalifikací se nepovedlo, Bulhaři se na třináctý pokus dočkali výhry

Zdeněk Pavlis (Sofie)Sport.cz
Aktualizováno

Loučení s kvalifikací zdárně završenou už ve čtvrtečním domácím duelu proti Kosovu postupem na EURO 2020 se české fotbalové reprezentaci v posledním duelu v Bulharsku nepovedlo. Výsledkově, protože v Sofii sice domácí tým přehrávala, měla nad ní navrch, i šance si připravila, ale inkasovaný gól z hlavy Božikova záhy po změně stran ji připravil minimálně o remízu, kterou by si vzhledem k průběhu střetnutí zasloužila.

Foto: STR, ČTK/AP

Tomáš Souček a Bulgar Marcelinho.

Článek
Fotogalerie

Jedno poučení Šilhavému stačilo. Proto nesáhl kouč českého týmu v Sofii k takovým rošádám, jako naposledy v říjnové přípravě proti Severním Irům, i když i tentokrát šlo jen o prestiž. V porovnání se sestavou, která se čtvrteční sestavou v Plzni, si vystačil s pěti změnami.

„Nemluvil bych o poučení. Proti Irům jsem změny udělat chtěl, sáhl k nim a viděl výsledek," namítal Šilhavý. „S Bulharskem nám šlo o důstojný závěr kvalifikace, protože jsme chtěli vyhrát."

Foto: STR, ČTK/AP

Bulhaři se radují z jediného gólu.

Jeho svěřenci trenéra před prázdnými ochozy sofijského stadionu vyslyšeli. Aktivní hrou, vysunutým presinkem a hlavně dobrým pohybem a evidentní chutí měli od samého začátku utkání pod kontrolou, soupeře přehrávali, i střelecké možnosti si připravili. Dravý Ondrášek však dvakrát v rychlém sledu na centrované balony nedosáhl, Jankto rovněž ne, Součkovu ránu vytáhl gólman Georgiev nad břevno.

Postupně tak přitiskli Bulhary k jejich šestnáctce, na dlouhé minuty je nepouštěli za půlící čáru, natož aby jim dovolili ohrozit debutujícího Koláře. Vždyť jediný náznak rýsující se příležitosti promeškal s reprezentací se loučící domácí kapitán Ivelin Popov dřív, než se odhodlal ke střele.

Jen větší kvalita ve finální fázi a v některých momentech víc hráčů v prostorech před Georgievem scházelo Šilhavého týmu, aby narůstající převahu zúročil.

Hned po změně stran na doplatil. Domácí Despodov totiž rozehrál standardní situaci perfektně, Božikov se z postavení hraničícího s ofsajdem k centr prodral a přesně umístěnou hlavičkou nedal Kolářovi šanci. A kdyby pár minut poté trefil v hodně slibné pozici bránu Kostadinov bránu, mohlo být českému týmu ještě hůř.

Takhle mohl až do konce zkoušet zachránit alespoň remízu. Darida měl k vyrovnání blízko, ale domácí gólman výtečným zákrokem jeho střelu vyrazil, s pokusem Hušbauera si také poradil, a když i střídající Doležal ve jasné gólové pozici bránu přestřelil, dočkali se domácí Bulhaři po sérii dvanácti nepovedených zápasů konečně výhry. Před březnovým play off Ligy národů, v němž si ještě mohou i oni vybojovat postup na EURO, určitě povzbudivé.

Utkání skupiny A kvalifikace mistrovství Evropy 2020 ve fotbale:
Bulharsko - ČR 1:0 (0:0)
Branka: 56. Božikov. Rozhodčí: Karasev - Demeško, Gavrilin (všichni Rusko). ŽK: Kostadinov, Georgiev - Kúdela, Jankto.
Bulharsko: Georgiev - S. Popov, Božikov, Terziev, Zanev - Malinov (89. Cvetkov), Kostadinov - I. Popov - Despodov (69. Krajev), Marcelinho, Wanderson (72. Nedělev). Trenér: Dermendžiev.
ČR: Kolář - Kadeřábek, Čelůstka, Kúdela, Bořil - Souček, Král (71. Hušbauer) - Ševčík (65. Masopust), Darida, Jankto - Ondrášek (80. Doležal). Trenér: Šilhavý.

Reklama

Související témata: