Hlavní obsah

Turecko - Itálie 0:3Italové otevřeli EURO jasnou výhrou nad Tureckem

Aktualizováno

Fotbalisté Itálie v úvodním zápase mistrovství Evropy v Římě přesvědčivě porazili Turecko 3:0. Všechny branky padly ve druhém poločase. Nejprve si dal vlastní gól Merih Demiral a pak zvýšil Ciro Immobile, který asistoval u třetí trefy Lorenza Insigneho. Favorizovaní "Azzurri" poprvé v historii vstřelili v jednom utkání ME tři branky.

Foto: Mike Hewitt, Reuters

Italové Domenico Berardi (vlevo) a Leonardo Bonucci se radují po prvním gólu proti Turecku.

Článek
Fotogalerie

Svěřenci trenéra Roberta Manciniho, kteří v generálce na ME deklasovali českou reprezentaci 4:0, potvrdili skvělou formu. Podeváté za sebou zvítězili bez inkasované branky a neprohráli ve 28 duelech po sobě.

Italové druhý zápas na Euru sehrají opět v Římě se Švýcarskem a Turecko rovněž ve středu v Baku vyzve Wales. Ten se předtím ještě v sobotu v ázerbájdžánské metropoli utká se Švýcary.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

"Podali jsme dobrý výkon. Nedokázali jsme dát gól v první půli, nebylo to snadné, protože to byl první zápas a Turecko je velmi dobrý tým," řekl Mancini pro italskou televizi.

"Italové ukázali, že jsou lepší. Stál proti nám tým, který byl disciplinovaný a hrál na domácím hřišti s nadšením. My se nyní budeme soustředit na utkání s Walesem," přidal turecký kouč Senol Günes.

Zahajovacímu ceremoniálu turnaje, který se poprvé v historii uskuteční v 11 městech z 11 zemí, vévodilo vystoupení slavného italského tenoristy Andrey Bocelliho. Po něm virtuálně zahráli členové irské rockové skupiny U2 Bono a The Edge společně s DJ Martinem Garrixem. Na Olympijském stadionu vzhledem ke koronavirovým opatřením mohlo být zhruba 16 tisíc diváků.

Foto: Andrew Medichini, Reuters

Ital Domenico Berardi centruje, Turek Merih Demiral (není na snímku) srazil míč do vlastní branky.

Po opatrnějším úvodu začali Italové získávat jednoznačnou převahu. První velkou šanci měl ve 23. minutě po rohu kapitán Chiellini, jehož hlavičku gólman Cakir vytáhnul na roh. Immobile hlavou minul a později zamířil jen doprostřed branky. Turecko díky urputné obraně odolávalo tlaku favorita.

V závěru prvního poločasu se domácí hodně zlobili na sudího Makkelieho, že ani po konzultaci s videorozhodčím Blomem neodpískal penaltu za očividnou ruku Celika. "Mancini nás nabádal ke klidu, říkal, že něco takového se může stát a my se musíme soustředit na hru. To jsme udělali a dosáhli svého cíle," přiznal křídelník Insigne.

Foto: Mike Hewitt, Reuters

Ciro Immobile dal druhý gól Italů proti Turecku.

Tým z Apeninského poloostrova dobře začal druhé dějství a v 53. minutě otevřel skóre. Berardi nacentroval před branku a míč se od stopera Demirala odrazil do vlastní sítě.

Cakir následně zneškodnil střely Spinazzoly a Locatelliho, ale v 66. minutě inkasoval podruhé. Turecký brankář vyrazil Spinazzolův pokus k Immobilemu a kanonýr Lazia Řím z dorážky nezaváhal.

V 79. minutě "Azzurri" skórovali potřetí. Rychlou akci po Cakirově špatném odkopu a Immobileho přihrávce zakončil přesnou střelou Insigne. Italové neprohráli s Tureckem ani v 11. vzájemném zápase.

"Bylo důležité dobře odstartovat. Máme radost za nás, za diváky i za všechny Italy. Byl to výborný večer a doufám, že takových bude víc. Finále ve Wembley? To je ještě daleko, zbývá šest zápasů," prohlásil Mancini.

Česká reprezentace vstoupí do EURO v pondělí zápasem s domácím Skotskem. Do Glasgow odletí v sobotu.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina A (Řím):
Turecko - Itálie 0:3 (0:0)
Branky: 53. vlastní Demiral, 66. Immobile, 79. Insigne. Rozhodčí: Makkelie - Steegstra, De Vries - Blom (video, všichni Niz.). ŽK: Söyüncü, Dervisoglu (oba Turecko). Diváci: 16.000 (omezený počet).
Turecko: Cakir - Celik, Demiral, Söyüncü, Meras - Yokuslu (65. Kahveci) - Karaman (76. Dervisoglu), Tufan (64. Ayhan), Yazici (46. Ünder), Calhanoglu - Yilmaz. Trenér: Günes.
Itálie: Donnarumma - Florenzi (46. Di Lorenzo), Bonucci, Chiellini, Spinazzola - Barella, Jorginho, Locatelli (73. Cristante) - Berardi (85. Bernardeschi), Immobile (81. Belotti), Insigne (81. Chiesa). Trenér: Mancini.

Reklama

Související témata: