Hlavní obsah

Wales - Švýcarsko 1:1Druhý gól Švýcarů neplatil, museli se spokojit s remízou

Fotbalisté Švýcarska neudrželi při vstupu do mistrovství Evropy vedení a remizovali s obhájci semifinálové účasti z Walesu 1:1. Na úvodní gól Breela Embola z úvodu druhé půle odpověděl šestnáct minut před koncem Kieffer Moore. Aktivnějším Švýcarům rozhodčí v závěru kvůli ofsajdu neuznali branku Maria Gavranovice.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Velšan Daniel James (vpravo) a Švýcar Kevin Mbabu.

Článek

Oba soupeři se rozešli smírně poprvé v historii a patří jim v tabulce A shodně druhá příčka za vedoucí Itálií. Švýcaři sice přišli o sérii pěti výher, nicméně prodloužili neporazitelnost na osm zápasů. Naopak Wales prolomil dvouzápasové čekání na branku a připsal si druhou remízu po sobě.

Druhý zápas čeká Švýcary ve středu, kdy v Římě nastoupí proti Itálii, která na úvod porazila Turecko 3:0. Wales se s Turky utká ve stejný den v Baku.

Wales na Euru obhajuje semifinálovou účast, a přestože nebyl proti Švýcarům favoritem, vytvořil si první šanci. Po čtvrthodině hry si naskočil na Mooreův centr James a brankář Sommer musel jeho přesnou hlavičkou vytáhnout akrobatickým zákrokem nad břevno.

Švýcaři přesto v dalších minutách zvýšili na aktivitě a ve 20. minutě zakončil Shaqiriho roh pohotově patičkou Schär, proti němu ale zasáhl gólman Ward. O chvíli později se dostal do dobré střelecké pozice i Seferovic, ale minul. Kanonýr Benficy Lisabon měl ještě jednu velkou možnost v nastaveném čase, ale ani tentokrát po přihrávce Embola nezakončil přesně.

Švýcarští svěřenci trenéra Petkovice nepolevili ani po přestávce a hned ve 49. minutě se dočkali. Embolův únik sice ještě zlikvidoval Ward, při následném rohovém kopu si ale útočník Mönchengladbachu naskočil na centr Shaqiriho a přesnou hlavičkou a šestou reprezentační brankou v kariéře otevřel skóre. Embolo byl navíc dál nebezpečný a brzy poté vybídl ke skórování Mbabua, ten ale branku placírkou netrefil.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Walesané se sice vrhli za vyrovnáním, ale v koncentrované obraně soupeře se zprvu těžko prosazoval. Střelu Daviese v 61. minutě Švýcaři srazili na roh. Čtvrt hodiny před koncem hry si ale naběhl na Morellův centr Moore a gólman Sommer tentokrát neměl proti jeho hlavičce šanci.

Přesto to mohli být nakonec Švýcaři, kteří získá všechny tři body. Pět minut před koncem se prosadil střídající Gavranovic, jenže rozhodčí po přezkoumání videa neznali jeho gól kvůli ofsajdu. Při závěrečném tlaku pak mohl skórovat opět Embolo, ale proti jeho pokusu zasáhl tentokrát Ward. Oba týmy se tak v osmém vzájemném zápase rozešli poprvé v historii nerozhodně.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina A (Baku):
Wales - Švýcarsko 1:1 (0:0)
Branky: 74. Moore - 49. Embolo. Rozhodčí: Turpin - Danos, Gringore - Letexier (video, všichni Fr.). ŽK: Moore - Schär, Mbabu. Diváci: 8782 (omezený počet).
Wales: Ward - Roberts, Rodon, Davies, Mepham - Morell, Allen, Ramsey (90.+3 Ampadu) - James (75. Brooks), Moore, Bale. Trenér: Page
Švýcarsko: Sommer - Elvedi, Schär, Akanji - Mbabu, Xhaka, Freuler, Rodriguez - Shaqiri (66. Zakaria) - Embolo, Seferovic (84. Gavranovic). Trenér: Petkovic
1.Itálie11003:03
2.Švýcarsko10101:11
Wales10101:11
4.Turecko10010:30

Reklama

Související témata: