Hlavní obsah

Anglie - Chorvatsko 1:0Fotbalisté Anglie vstoupili do EURO vítězně

Fotbalisté Anglie vstoupili do EURO vítězně. Na domácí půdě ve Wembley vyhráli nad Chorvatskem 1:0 v utkání české skupiny D. O výhře favorita rozhodl v 57. minutě Raheem Sterling. Anglie poprvé na EURO vyhrála zahajovací duel.

Foto: Glyn Kirk, ČTK/AP

Anglická radost ve Wembley. Favorit zvítězil v úvodním uktání skupiny D fotbalového EURO nad Chorvatskem. Zápas rozhodl v 57. minutě Raheem Sterling.

Článek
Fotogalerie

Albion na desátý pokus vyhrál zahajovací utkání EURO, Chorvati naopak při šesté účasti na úvod poprvé prohráli. Svěřenci trenéra Garetha Southgatea zvítězili posedmé za sebou a během této série inkasovali jediný gól.

Favorizovaná Anglie absolvuje všechny tři zápasy skupiny ve Wembley, kde příště bude hostit ostrovního rivala Skotsko. Chorvatsko rovněž v pátek nastoupí proti české reprezentaci v Glasgow. V pondělí je na programu duel Skotsko - ČR.

"Máme radost, že jsme fanouškům a celé zemi udělali opravdu pěkné odpoledne. Hráči si výborně poradili s velkým okamžikem. Hned od začátku, v neuvěřitelném vedru, podávali dobrý výkon a brzy byli ve hře," řekl Southgate pro BBC.

"Není to katastrofa. Měli jsme nějaké dobré momenty, ale Anglie byla lepší. Nechali jsme na hřišti všechno. Teď se nevzdáme. Jsem si jistý, že v příštích dvou zápasech to bude vypadat jinak," přidal chorvatský obránce Šime Vrsaljko.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Domácí začali hodně aktivně a hned první povedenou akci v šesté minutě zakončili Fodenovou střelou do tyčky. O chvíli později brankář Livakovič vyrazil Phillipsovu ránu.

Foto: Laurence Griffiths, Reuters

Anglie zvítězila v úvodním uktání skupiny D fotbalového EURO nad Chorvatskem. Zápas rozhodl v 57. minutě Raheem Sterling.

Chorvati nakonec přečkali úvodní velký tlak Anglie, kterou vyřadili v semifinále posledního mistrovství světa, a hru vyrovnali. Až na nepřesný Perišičův pokus si ale žádnou šanci nevytvořili.

Angličané v 57. minutě otevřeli skóre. Phillips povedeným pasem vyslal Sterlinga a křídelník Manchesteru City zblízka propálil Livakoviče. "Dát gól je dobrý pocit. Vždycky jsem říkal, že když budu hrát ve Wembley na velkém turnaji, tak tady musím skórovat. Je skvělé, že se mi to povedlo," uvedl Sterling.

O chvíli později kapitán Kane přestřelil chorvatskou branku, mezi tyče se nevešel ani přímý kop Mounta. Na druhé straně ze slibné pozice přestřelil Rebič. "Po gólu jsme se vrátili do hry, ale na rozdíl od soupeře svoje příležitosti neproměnili," podotkl Vrsaljko.

V 82. minutě nevýrazného útočníka Kanea vystřídal Bellingham. Záložník Dortmundu se v 17 letech a 349 letech stal nemladším hráčem, který nastoupil na Euru. Předchozí rekord držel osmnáctiletý Nizozemec Jetro Willems na ME 2012.

Vicemistři světa už se v závěru k ničemu nedostali a prohráli stejným výsledkem jako v generálce s Belgií. Chorvati z posledních 10 zápasů pouze dvakrát zvítězili.

"V některých chvílích tempo opadlo kvůli velkému vedru, ale většinu času jsme měli hru pod kontrolou, nepustili Chorvatsko do mnoho šancí a vypadali jsme nebezpečně," konstatoval Southgate.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina D (Londýn):
Anglie - Chorvatsko 1:0 (0:0)
Branka: 57. Sterling. Rozhodčí: Orsato - Giallatini, Preti - Irrati (video, všichni It.). ŽK: Foden - Čaleta-Car, Kovačič, Brozovič. Diváci: 18 497 (omezený počet).
Anglie: Pickford - Walker, Stones, Mings, Trippier - Phillips, Rice - Sterling (90.+2 Calvert-Lewin), Mount, Foden (71. Rashford) - Kane (82. Bellingham). Trenér: Southgate.
Chorvatsko: Livakovič - Vrsaljko, Vida, Čaleta-Car, Gvardiol - Modrič, Brozovič (70. Vlašič), Kovačič (85. Pašalič) - Kramarič (70. Brekalo), Rebič (78. Petkovič), Perišič. Trenér: Dalič.

Reklama

Související témata: