Hlavní obsah

Maďarsko - Portugalsko 0:3Portugalci vyrazili za obhajobou jasnou výhrou, dva góly dal Ronaldo

Budapešť

Úřadující šampioni z Portugalska vstoupili do fotbalového mistrovství Evropy vítězně, když porazili na vyprodaném stadionu v Budapešti Maďarsko 3:0. Favorit se prosadil až v závěru zápasu, kdy se nejprve v 84. minutě trefil Raphaël Guerreiro a následně přidal dvě branky Cristiano Ronaldo. Nejprve proměnil pokutový kop a následně zpečetil výhru ve druhé minutě nastaveného času. S 11 góly se osamostatnil v čele historické tabulky střelců ME od francouzské legendy Michela Platiniho.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Portugalský snajpr Cristiano Ronaldo oslavuje svoji trefu v duelu EURO proti Maďarsku.

Článek
Fotogalerie

Portugalci porazili Maďary posedmé z posledních osmi zápasů a neprohráli s nimi počtrnácté za sebou. Zároveň natáhli svou aktuální sérii neporazitelnosti na sedm duelů. Maďaři prohráli po 11 zápasech. Obhájci trofeje sehrají další utkání v sobotu v Mnichově s Německem, Maďarsko ve stejný den přivítá v Budapešti úřadujícího vicemistra Francii.

Maďaři mohli díky uvolněným opatřením proti koronaviru v zemi využít jako jediní hostitelé ME celou kapacitu Puskás Arény, a tak utkání s úřadujícím šampionem sledovalo v ochozech 55 662 fanoušků. V bouřlivé atmosféře se domácím podařilo postupně otupit snahu o portugalský tlak. Výjimkou v úvodu byla jen Jotova střela, po níž se lépe postavený Ronaldo zlobil, že mu jeho parťák z útoku ještě nenahrál.

Foto: Tibor Illyes, ČTK/AP

O míč bojují Adam Szálai z Maďarska (vlevo) a Portugalec Pepé.

Největší portugalské šance přišly v závěru prvního poločasu. Nejprve Diogovu ránu po pohotové otočce vyrazil Gulácsi a těsně před koncem se mohl po centru levé strany prosadit znovu Ronaldo, jenže z bezprostřední blízkosti přestřelil.

Foto: Laszlo Balogh, ČTK/AP

Portugalský kanonýr Cristiano Ronaldo se chytá za hlavu poté, co v první půli utkání s Maďarskem spálil jasnou šanci. Za ním brankář Peter Gulácsi.

Portugalsko pokračovalo v obléhání i po přestávce. Tři minuty po návratu z kabin si vyskočil na rohový kop obránce Pepe, nicméně Gulácsi, chytající 40. zápas v reprezentaci, proti jeho hlavičce včas zasáhl. Domácí se však časem osmělovali a Patrícia postupně ranami z dálky prověřili Ádám Szalai i jeho útočný kolega Sallai.

V 76. minutě reklamoval Ronaldo po souboji s Fiolou ruku bránícího maďarského hráče, rozhodčí Cakir však po konzultaci s videorozhodčím penaltu nenařídil. Videorozhodčí byl v akci i o chvíli později, kdy se po brejku prosadil střídající Schön, ale radost domácím fanouškům sebral zpětně odpískaný ofsajd.

Foto: Attila Kisbenedek, Reuters

Nabitá Puskás Arena v Budapešti hnala domácí fotbalisty na zteč proti portugalským obhájcům titulu.

Portugalci udeřili v závěru. Šest minut před koncem normální hrací doby se nejlépe zorientoval po přihrávce z pravé strany Guerreiro a díky teči bránícího Orbána poslal favorita do vedení. Šlo o jeho třetí gól v národním týmu.

Otřesené Maďary potrestal o chvíli později Ronaldlo. Rafa Silva vběhl do pokutového území a po Orbánově faulu už sudí Cakir penaltu nařídil. K ní se postavil kanonýr Juventusu a ranou do protipohybu favorita definitivně uklidnil.

Foto: Alex Pantling, Reuters

Cristiano Ronaldo střílí z penalty druhý gól portugalského týmu v souboji s Maďarskem.

Skóre uzavřel v nastaveném čase 106. brankou v reprezentaci. Ronaldo tak skóroval na všech pěti evropských šampionátech, kterých se zúčastnil, čímž rovněž stanovil nový rekord.

"Důležité je vítězství. Byl to složitý zápas, proti dobře bránícímu soupeři, ale přesto se nám podařilo dát tři góly. Jsem vděčný týmu, že mi pomohl vstřelit dvě branky. Pro sebevědomí je skvělé vstoupit do turnaje správnou nohou a musíme se pokusit vyhrát i v dalším duelu," citovala Ronalda agentura Reuters.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Vizitka Cristiana Ronalda (36)
Datum a místo narození: 5. února 1985, Funchal
Státní příslušnost: Portugalsko
Výška a váha: 187 cm, 85 kg
Post: útočník
Klub: Juventus Turín (od 2018)
Předchozí působiště: Sporting Lisabon (2002-03), Manchester United (2003-09), Real Madrid (2009-18)
Počet reprezentačních startů/gólů: 176/106
Největší úspěchy: mistr Evropy 2016, stříbro z ME 2004, bronz z ME 2012; 5x vítěz Ligy mistrů (2008, 2014, 2016-18), 4x vítěz mistrovství světa klubů (2008, 2014, 2016-17), 2x vítěz Superpoháru (2014, 2017); 3x vítěz anglické ligy (2007-09), 2x vítěz španělské ligy (2012, 2017), 2x vítěz italské ligy (2019-20); vítěz Anglického poháru 2004, 2x vítěz Španělského poháru (2011, 2014), vítěz Italského poháru 2021
Ocenění: 5x vítěz ankety Zlatý míč pro nejlepšího hráče světa (2008, 2013-14, 2016-17), 5x vítěz ankety FIFA o nejlepšího hráče světa (2008, 2013-14, 2016-17); 3x vítěz ankety UEFA o nejlepšího fotbalistu hrajícího v Evropě (2014, 2016-17); 4x držitel Zlaté kopačky pro nejlepšího střelce evropských lig (2008, 2011, 2014-15); 3x člen All Stars týmu ME (2004, 2012, 2016), držitel nejvyššího státního vyznamenání Řádu prince Jindřicha Mořeplavce
Rodina: svobodný, synové Cristiano a Mateo, dcery Eva a Alana (až na posledně jmenovanou všechny odnosila náhradní matka v USA, jejíž totožnost Ronaldo nikdy neprozradil, Alanu má se současnou přítelkyní Georginou Rodríguezovou)
Ostatní: technicky i rychlostně skvěle vybavený fotbalista, nastřílel už přes 770 soutěžních gólů; spolu s Argentincem Lionelem Messim je v posledních letech považován za nejlepšího hráče planety i jednoho z nejlepších fotbalistů všech dob; rodák z ostrova Madeira začal s fotbalem v osmi letech v tamním klubu Andorinha; už od mládežnických kategorií byl považován za obrovský talent, po premiérové sezoně v A-týmu Sportingu Lisabon se v 18 letech stěhoval do Manchesteru United; v témže roce debutoval v seniorské reprezentaci, na domácím Euru 2004 se stal jedním z nejmladších střelců v historii ME; v Manchesteru se brzy vypracoval v hvězdu první velikosti, v červnu 2009 přestoupil za zhruba 2,5 miliardy korun do Realu Madrid a stal se nejdražším fotbalistou světa; jako jediný hráč skóroval na pěti evropských šampionátech a jako čtvrtý hráč se střelecky prosadil na čtyřech světových šampionátech; je rovněž nejlepším střelcem Ligy mistrů i evropských pohárů v historii; po třetím triumfu v Lize mistrů v řadě se rozhodl pro novou výzvu a v létě 2018 za 2,6 miliardy korun přestoupil do Juventusu; hned v premiérové sezoně se radoval z titulu a byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem italské ligy; jednomu z nejlépe placených sportovců světa se nevyhnuly ani nepříjemnosti v čele se soudem za neplacení daní či obviněním ze znásilnění; má vlastní módní značku CR7, jako první fotbalista a třetí sportovec v historii si vydělal přes miliardu dolarů.

"Škoda, s trochou štěstí bychom dnes získali i bod, což by bylo skvělé. Jenže se tak nestalo," litoval brankář Péter Gulácsi.

Mistrovství Evropy ve fotbale - skupina F (Budapešť):
Maďarsko - Portugalsko 0:3 (0:0)
Branky: 87. z pen. a 90.+2 Ronaldo, 84. Guerreiro. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.) - Irrati (video, It.). ŽK: Négo, Orbán - Dias. Diváci: 55 662.
Maďarsko: Gulácsi - Botka, Orbán, Attila Szalai - Nagy (90.+5 R. Varga) - Lovrencsics, Kleinheisler (78. Siger), Schäfer (66. Négo), Fiola (88. K. Varga) - Ádám Szalai, Sallai (77. Schön). Trenér: Rossi.
Portugalsko: Patrício - Semedo, Dias, Pepe, Guerreiro - Danilo, William (82. Sanches), Fernandes (89. Moutinho) - Ronaldo, Jota, B. Silva (71. R. Silva). Trenér: Santos.

Reklama

Související témata: