Hlavní obsah

Italové v pohodě pojistili postup, také Wales vyhrál. Rusové přemohli nováčka

Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Itálie porazili ve druhém utkání na mistrovství Evropy v Římě Švýcarsko, na úvodní výhru ve skupině A 3:0 nad Tureckem navázali ve středu večer stejným výsledkem a zajistili si tak jako první postup do osmifinále. Wales v Baku vyhrál 2:0 nad Turky a postup má na dosah, zatímco soupeř už je téměř ze hry. Rusko v béčku v Petrohradu vyhrálo 1:0 nad nováčky ME Finy. Seveřané se nedočkali pojištění postupu.

Foto: Mike Hewitt, Reuters

Ital Manuel Locatelli oslavuje gól proti Švýcarsku.

Článek
Fotogalerie

Na Olympijském stadionu se za Italy dvakrát trefil Manuel Locatelli a v závěru přidal třetí gól Ciro Immobile. Svěřenci trenéra Roberta Manciniho, kteří potvrzují pozici jednoho z největších favoritů turnaje, protáhli vítěznou sérii bez inkasované branky na 10 duelů a vylepšili vlastní rekord.

Švýcaři po dvou kolech mají jediný bod za remízu 1:1 s Walesem, na závěr se střetnou s Tureckem v ázerbájdžánské metropoli. Italové uzavřou úvodní část ME v neděli s Velšany v Římě.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Vítěznou trefu Velšanů zaznamenal ve 42. minutě Aaron Ramsey. Po hodině hry mohl přidat pojistku kapitán "Draků" Gareth Bale, jenže penaltu neproměnil. Konečný výsledek stanovil v páté minutě nastavení opět po Baleově přihrávce Connor Roberts.

V nadějné pozici byli nováčci na velké akci Finové. Postup do vyřazovací fáze mohli mít jako první ze skupiny B jistý už dnes. Sborná to ale nepřipustila. Po úvodní porážce 0:3 s Belgií doma v Petrohradu dosáhla na první body. Nadále tak platí, že Finové dnešního soupeře porazili jen jednou před 109 lety. Svěřenci Stanislava Čerčesova zároveň ukončili dosavadní šestizápasové čekání na výhru na ME, kde naposledy porazili Česko v roce 2012. Finsko prohrálo čtvrtý z posledních pěti mezinárodních zápasů.

O jedinou branku se postaral ve druhé minutě nastaveného času první půle Alexej Mirančuk. Rusové mají stejný počet tří bodů jako Finsko, ale v jejich prospěch teď hovoří lepší vzájemný zápas. Tři body má i Belgie, která odehraje svůj duel s Dány ve čtvrtek.

V závěrečném utkání ve skupině vyzve Rusko 21. června v Kodani domácí Dány, Finsko čeká ve stejný den v Petrohradu Belgie.

V čele střelecké tabulky se stále drží český útočník Patrik Schick, který se s dvěma góly dělí o první místo s dalšími čtyřmi hráči. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého se v Praze, kde mají během Eura základnu, dál chystali na páteční druhý zápas skupiny proti Chorvatsku. Ve čtvrtek vpodvečer již odletí do dějiště utkání Glasgow, kde v pondělí vstoupili do šampionátu vítězstvím 2:0 nad Skotskem.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina B (Petrohrad):
Finsko - Rusko 0:1
Branka: 45.+2 Mirančuk
Skupina A (Baku/Řím):
Turecko - Wales 0:2
Branky: 43. Ramsey, 90.+5 Roberts
Itálie - Švýcarsko 3:0
Branky: 26. a 52. Locatelli, 89. Immobile
Tabulka skupiny A:
1.Itálie22006:06
2.Wales21103:14
3.Švýcarsko20111:41
4.Turecko20020:50
Tabulka skupiny B:
1.Belgie11003:03
2.Rusko21011:33
3.Finsko21011:13
4.Dánsko10010:10
Tabulka střelců mistrovství Evropy ve fotbale:
2 - Schick (ČR), Ronaldo (Portugalsko), Immobile, Locatelli (oba Itálie), Lukaku,
1 - Meunier (oba Belgie), Wijnaldum, Weghorst, Dumfries (všichni Nizozemsko), Lainer, Gregoritsch, Arnautovic (všichni Rakousko), Moore, Ramsey, C. Roberts (všichni Wales), Jaremčuk, Jarmolenko (oba Ukrajina), Insigne (Itálie), Embolo (Švýcarsko), Sterling (Anglie), Pohjanpalo (Finsko), Panděv (Severní Makedonie), Linetty (Polsko), Škriniar (SR), Guerreiro (Portugalsko), Mirančuk (Rusko).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články