Hlavní obsah

Hororový kolaps na EURO přežil. Dán Eriksen ale musí na operaci

Aktualizováno

Hororový okamžik v úvodu evropského šampionátu po kolapsu v duelu s Finskem díky včasné pomoci přežil, dánský fotbalista Christian Eriksen přesto bude muset podstoupit operaci. Lékaři mu implantují kardioverter-defibrilátor.

Foto: Friedemann Vogel, ČTK/AP

Dán Christian Eriksen na cestě ze hřiště do útrob stadionu.

Článek

Fotbalista Interu Milán zkolaboval ve 43. minutě sobotního zápasu s Finskem v Kodani, přímo na trávníku absolvoval resuscitaci a následně byl už při vědomí převezen do nemocnice.

„Poté, co Christian prošel různými vyšetřeními srdce, padlo rozhodnutí, že by měl mít defibrilátor. Po srdečním selhání je toto zařízení nutné kvůli srdeční arytmii," cituje stanice Sky Sports lékaře dánského týmu Mortena Boesena.

Foto: Friedemann Vogel, Reuters

Děsivé chvíle po kolapsu Christiana Eriksena.

„Christian s tímto řešením souhlasil. Plánovaný postup schvalují i mezinárodní specialisté, kteří tuto léčbu doporučují," pokračoval doktor.

„Prosíme všechny, aby dopřáli v této době Christianovi a jeho rodině klid a soukromí," apeloval.

Eriksenovi se na šampionátu dostává obrovské podpory od spoluhráčů i z řad ostatních týmů. Třeba Finové se oblékli do triček s nápisy přející dánskému fotbalistovi brzké uzdravení. Gesto podpory se chystá i ve čtvrtečním programu ME. Útočník Interu Romelu Lukaku oznámil, že v 10. minutě zápasu s Dánskem přestanou obě mužstva hrát, aby Eriksenovi vzdala hold.

Z hráčů na EURO už má kardioverter-defibrilátor implantovaný i Nizozemec Daily Blind, jenž mimochodem nedohrál přípravný zápas s Herthou Berlín, protože se mu zařízení vypnulo.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Reklama

Související témata: