Hlavní obsah

Suverénní Italové slaví na EURO třetí výhru! Švýcaři poslali Turky domů

mm, novSport.cz
Aktualizováno

Na fotbalovém mistrovství Evropy dohrála základní skupina A. Již jistě postupující Itálie vyhrála i potřetí, v Římě porazila Wales 1:0 a společně se svým nedělním soupeřem má jistotu účasti v osmifinále turnaje. V souběžně hraném utkání v Baku zvítězilo Švýcarsko nad Tureckem 3:1 a se čtyřmi body si hýčká postupové naděje ze třetího místa. Turci prohráli na ME i třetí zápas a na šampionátu končí.

Foto: Alberto Lingria, Reuters

Ital Matteo Pessina otevřel skóre utkání EURO proti Walesu.

Článek
Fotogalerie

Italům k zajištění prvního místa stačila i remíza, nerozhodný výsledek by byl výhodný i pro Velšany. Squadra Azzurra i v pozměněné sestavě ale neponechala nic náhodě, jediný gól zápasu vstřelil na konci prvního poločasu Matteo Pessina. Krátce po změně stran byl vyloučen hostující Ethan Ampadu, ale Velšané měli i v oslabení jedinečnou šanci vyrovnat, kapitán týmu a největší hvězda Gareth Bale ale mezi tři tyče balon neposlal.

Svěřenci trenéra Roberta Manciniho protáhli vítěznou sérii bez inkasované branky na 11 duelů a na EURO navázali na triumfy 3:0 nad Tureckem a Švýcarskem. V osmifinále příští sobotu v Londýně se Italové utkají s druhým týmem ve skupině C, kterým bude Ukrajina, nebo Rakousko.

Švýcarsku by čtyři body měly stačit k postupu. V klíčovém utkání s Tureckem vykročil výběr ze země helvétského kříže za premiérovým vítězstvím na turnaji už v úvodním dějství, které vyhrál 2:0. Dvěma góly se blýskl záložník Xherdan Shaqiri, jednu trefu přidal Haris Seferovic a na druhé straně odmazal Turkům nulu na kontě vstřelených gólů Irfan Kahveci.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Švýcaři mají ve skupině A čtyři body stejně jako druhý Wales. Svěřenci trenéra Vladimira Petkovice ale mají horší skóre než ostrovní celek, na třetím místě tak musejí čekat na výsledky zbývajích pěti skupin. Do osmifinále postoupí čtyři nejlepší celky ze třetích míst.

Mistrovství Evropy ve fotbale - skupina A:
Švýcarsko - Turecko 3:1
Branky: 26. a 68. Shaqiri, 6. Seferovic - 62. Kahveci
Itálie - Wales 1:0
Branka: 39. Pessina
Konečná tabulka skupiny A:
1.Itálie33007:09
2.Wales31113:24
3.Švýcarsko31114:54
4.Turecko30031:80
Tabulka střelců mistrovství Evropy ve fotbale:
3 - Schick (ČR), Ronaldo (Portugalsko),
2 - Jaremčuk, Jarmolenko (oba Ukrajina), Immobile, Locatelli (oba Itálie), Shaqiri (Švýcarsko), Dumfries (Nizozemsko), Lukaku,
1 - Meunier, T. Hazard, De Bruyne (všichni Belgie), Wijnaldum, Weghorst, Depay (všichni Nizozemsko), Lainer, Gregoritsch, Arnautovic (všichni Rakousko), Moore, Ramsey, C. Roberts (všichni Wales), Pandev, Alioski (oba Severní Makedonie), Guerreiro, Jota (oba Portugalsko), Lewandowski, Linetty (oba Polsko), Gosens, Havertz (oba Německo), Insigne, Pessina (oba Itálie), Embolo, Seferovic (oba Švýcarsko), Sterling (Anglie), Pohjanpalo (Finsko), Škriniar (SR), Mirančuk (Rusko), Poulsen (Dánsko), Forsberg (Švédsko), Perišič (Chorvatsko), Griezmann (Francie), Fiola (Maďarsko), Morata (Španělsko), Kahveci (Turecko).

Reklama