Hlavní obsah

Co to dělá? Anglické fanoušky zmátlo počínání zázračného mladíka v bitvě s Čechy

Londýn/Praha

Anglická fotbalová reprezentace si ani po úterní výhře nad Českou republikou a ovládnutí skupiny D vlastní fanoušky příliš neudobřila. Jen dva vstřelené góly ve třech zápasech a ne úplně přesvědčivé výkony mezi příznivci zrovna euforii nevzbuzují. Dílčí aplaus se ale dostavil, třeba za nasazení 19letého Bukayoa Saky, jenž znamenal pro českou reprezentaci velikou hrozbu. Zaujal ale také podivným „gestem“, které fanoušky zmátlo.

Foto: Carl Recine, Reuters

Anglický reprezentant Bukayo Saka v duelu s českou reprezentací.

Článek
Fotogalerie

Kouč Gareth Southgate udělal oproti bezbrankové remíze se Skoty čtyři změny v sestavě a s nasazením Saky měl obzvlášť šťastnou ruku, protože jeho rychlost a technika dělaly českým hráčům velké problémy.

Po jeho parádním přenesení hry na českou polovinu posadil další nováček v základní sestavě Jack Grealish míč na hlavu Raheemu Sterlingovi, jenž ve dvanácté minutě poslal Anglii do vedení.

Mladíček Arsenalu, který byl na začátku celé akce, sklízel zasloužený potlesk jak přímo ve Wembley, tak od Angličanů u televizních obrazovek. Ty ale zároveň zmátlo gesto hvězdného teenagera. Saka si totiž při gólové euforii sundal dres.

„Proč? To oslavuje druhou asistenci?" divili se fanoušci na sociálních sítích nad tím, že z gesta se mohlo zdát, že snad autorem branky je on. „Co s ním, proboha, v Arsenalu udělali," rýpali jiní.

Podle pozdějších vysvětlení si Saka údajně sundal dres proto, aby si mohl svléct nátělník, který měl pod ním.

Každopádně zmatení s dresem bylo jen chvilkovou epizodou. Mladík si nakonec ze zápasu odnesl cenu pro muže zápasu od UEFA a uznání expertů.

„Přesně tohle předvádí v Arsenalu po celou sezonu. Pozitivním přístupem nás vytahuje z děr. Přesně tohle potřebuje i anglická reprezentace. Byl fantastický a mám z něho velkou radost. Grealish, Sterling a Saka byli proti českému týmu skvělí," chválila legenda Arsenalu Ian Wright.

Podle bývalého hráče Manchesteru United Garyho Nevilla vnesl Saka do projevu Albionu „čerstvý vítr". „Vypadalo, že si spolupráci hodně užívají. Navíc to sebevědomí, když vezmete, že Sakovi je teprve 19. Do toho zápasu vlétl naprosto bez obrav," chválil Neville.

Reklama