Hlavní obsah

Slovensko - Španělsko 0:5Slovensko se loučí s EURO debaklem. Zmar začal šíleným kiksem gólman Dúbravka

Aktualizováno

Fotbalisté Španělska v závěrečném třetím utkání skupiny E na mistrovství Evropy v Seville deklasovali Slovensko 5:0, poprvé na turnaji zvítězili a prošli do osmifinále z druhého místa. Svěřenci trenéra Štefana Tarkoviče skončili se třemi body třetí, ale kvůli horšímu skóre se nevešli mezi nejlepší čtyři postupující týmy.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Španělé se radují z vedoucí branky utkání

Článek
Fotogalerie

Favorizovaní Španělé v Seville, kde dosud remizovali 0:0 se Švédy a 1:1 s Poláky, otevřeli skóre ve 30. minutě po vlastním gólu brankáře Martina Dúbravky, který předtím zneškodnil penaltu Álvaru Moratovi. Ještě před pauzou zvýšil Aymeric Laporte a ve druhé půli skórovali i Pablo Sarabia, střídající Ferrán Torres a druhou vlastní brankou Juraj Kucka.

"Proti takovému soupeři je těžké hrát. Musíte být dobře organizovaní a pevní v obraně, a to se nám nepodařilo. Udělat takové chyby proti Španělsku je prostě neakceptovatelné," uvedl Tarkovič v televizním rozhovoru.

Trojnásobní evropští šampioni vyrovnali nejvyšší vítězství v historii ME, kde pětibrankovým rozdílem dosud skončilo pět zápasů včetně toho dnešního. Španělé v pondělním osmifinále v Kodani vyzvou Chorvatsko.

"Takové výkony nám zvedají sebevědomí a morálku. Teď musíme hrát proti vicemistrům světa. Doufáme, že budeme pokračovat na této úrovni, abychom byli zase o krok blíž našemu cíli," řekl španělský kapitán Sergio Busquets, jenž po nákaze koronavirem nastoupil na ME poprvé.

Domácí začali očekávaným náporem. Slávistický záložník Hromada v šestnáctce podkopnul Kokeho a rozhodčí Kuipers po kontrole u videa nařídil penaltu. Tu však ve 12. minutě zahodil Morata, který nechal vyniknout Dúbravku. Španělé neproměnili pátý pokutový kop za sebou, v minulém duelu s Polskem selhal jiný útočník Moreno. "Myslím, že neproměněná penalta nás vyhecovala ještě víc a reagovali jsme tím správným způsobem," konstatoval záložník Busquets.

Slováci se dál bránili. Dúbravka si poradil se Sarabiovou tečí a poté vyrazil i Moratovu tvrdou ránu. Bývalý gólman Sparty či Liberce však ve 30. minutě nevídaným vlastním gólem daroval Španělům vedení. Sarabia napálil břevno, míč se odrazil ke zřejmě oslněnému Dúbravkovi a ten si ho ve výskoku hodil do své branky.

"La Roja" trochu ubrali v aktivitě, přesto ve třetí minutě nastavení přidali pojistku. Po Hromadově špatném odkopu Moreno nacentroval před branku a stoper Laporte umístěnou hlavičkou podruhé překonal Dúbravku. Francouzský rodák, jemuž bylo dovoleno reprezentovat Španělsko až krátce před turnajem, ve čtvrtém zápase za národní mužstvo poprvé skóroval.

Slovenské naděje zřejmě definitivně zhasly v 56. minutě. Alba v šestnáctce našel aktivního Sarabiu a ten se prosadil přízemní střelou o tyč. Za 11 minut přidal čtvrtou branku čerstvý náhradník Ferrán Torres, když zblízka patičkou zužitkoval Sarabiovu přihrávku. "Změnili jsme určité věci včetně formace, ale po třetím gólu se z utkání stala exhibice Španělska," podotkl Tarkovič.

Domácí v 71. minutě dokonali debakl Slováků. Po závaru v šestnáctce se po necelé půlminutě na hřišti dostal k hlavičce střídající Pau Torres a Kucka si míč smolně kopnul do vlastní branky. Na letošním ME už padlo osm vlastních gólů, což je o jeden víc než na předchozích pěti šampionátech dohromady.

Španělé na svém hřišti vyhráli i čtvrtý vzájemný zápas. Slováci při třetí účasti na Euru či světovém šampionátu poprvé vypadli ve skupině.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina E (Sevilla):
Slovensko - Španělsko 0:5 (0:2)
Branky: 30. vlastní Dúbravka, 45.+3 Laporte, 56. Sarabia, 67. F. Torres, 71. vlastní Kucka. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra - Van Boekel (video, všichni Niz.). ŽK: Duda, Škriniar - Busquets, Alba. Diváci: 11.204 (omezený počet).
Slovensko: Dúbravka - Pekarík, Šatka, Škriniar, Hubočan - Kucka, Hromada (46. Lobotka) - Haraslín (69. Suslov), Hamšík (90. Bénes), Mak (69. Weiss) - Duda (46. Ďuriš). Trenér: Tarkovič.
Španělsko: Simón - Azpilicueta (77. Oyarzabal), García (71. P. Torres), Laporte, Alba - Koke, Busquets (71. Thiago), Pedri - Sarabia, Morata (66. F. Torres), Moreno (77. Traoré). Trenér: Enrique.
1.Švédsko32104:27
2.Španělsko31206:15
3.Slovensko31022:73
4.Polsko30124:61

Reklama

Související témata: