Hlavní obsah

Že penalta nebyla? A koho to zajímá? hlásí anglická legenda. Mourinho a spol. spílají sudímu

Londýn/Praha

Celá Anglie mohutně slaví postup do finále fotbalového mistrovství Evropy, který si ostrovní reprezentace zajistila po dovršeném obratu v prodloužení semifinále s houževnatým Dánskem (2:1). Celé dekády zklamání ve vyřazovacích bojích velkých turnajů odkládá kolébka fotbalu do historie a chce si naplno užívat první velké finále po 55 letech. Jenže z Británie i od expertů z celého světa se ozývá kritika verdiktu, který k postupovému triumfu Anglii pomohl.

Foto: Justin Tallis, Reuters

Rozhodující moment středečního semifinále EURO. Anglický útočník Harry Kane (vpravo) posílá v prodloužení míč za záda dánského brankáře Kaspera Schmeichela.

Článek

Jde pochopitelně o kontroverzní penaltu ze závěru prvního prodloužení, kterou kanonýr Harry Kane sice neproměnil, ale z následné dorážky vstřelil postupový gól. Anglie měla místy drtivou převahu, jenže rozhodnutí přinesl až verdikt, který byl podle mnohých obrovskou chybou rozhodčího Dannyho Desmonda Makkelieho.

Arbitr nařídil pokutový kop po pádu Raheema Sterlinga v šestnáctce po lehkém kontaktu s Joakimem Mählem.

„Šel jsem do vápna, on vystrčil pravou nohu, dotknul se mojí, takže penalta," měl jasno Sterling.

Foto: Laurence Griffiths, Reuters

Obrovská anglická radost poté, co Harry Kane vstřelil v prodloužení vítězný gól semifinále EURO proti Dánsku.

Ve svém názoru je ale spíše osamocen. Ani anglické legendy neměly úplně jasno, i když si nechtěly pochybnostmi kazit postupovou radost.

„Nejsem si jistý, jestli tohle měla být penalta. Ale koho to zajímá?" napsal třeba na Twitter bývalý reprezentační forvard Michael Owen.

„Penalta byla přísná, ale tak to prostě chodí. Musíte mít i štěstí. V nastavení semifinále mistrovství světa v roce 1990 jsme trefili tyč, mohli jsme jít do finále. To jsou přesně ty okamžiky, kdy potřebujete štěstí," uvedl zase bývalý brankář anglického národního týmu Peter Shilton.

To nejlepší střelec v historii Premier League Alan Shearer se uměl podívat na kritický okamžik i z druhé strany. „Kdyby takovou penaltu pískli proti Anglii, byl bych hodně naštvaný," přiznal.

Zcela jednoznačně proti penaltě vystupoval pro Talk Sport bývalý kouč předních týmů Premier League José Mourinho.

„Asi se vám nebude líbit můj názor. Vyhrál lepší tým, Anglie si postup zasloužila, byla fantastická. Ale tohle nikdy nemůže být penalta. Podle mě v žádném případě. Na téhle úrovni, v semifinále EURO, takové rozhodnutí sudího opravdu nechápu. Ještě méně rozumím tomu, proč VAR nepovolal rozhodčí ke kontrole u obrazovky," kroutil hlavou renomovaný kouč.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

A souzněl s ním i jeho někdejší kolega, s nímž se v dřívějších dobách neshodl snad na ničem - bývalý dlouholetý trenér Arsenalu Arséne Wenger.

„To nebyla penalta. Nerozumím tomu, proč VAR nepožádal rozhodčího, aby se na to podíval. V takových momentech musí mít sudí absolutní jistotu, že musí nařídit pokutový kop. Tady to v žádném případě jasné nebylo," rozohnil se Wenger ve studiu televize beIN SPORTS.

Měla podle vás Anglie zahrávat v prodloužení semifinále fotbalového EURO proti Dánsku pokutový kop?
Ano
2,6 %
Ne
97,4 %
Celkem hlasovalo 54867 čtenářů.

Reklama

Související témata: