Hlavní obsah

Před Ajaxem dodala Spartě sebevědomí liga

Petr VlčekSport.cz

Fotbalisté Sparty ve svém třetím vystoupení ve skupině F Poháru UEFA přivítají doma Ajax Amsterodam. A utkání to bude vhledem k dalšímu setrvání v této soutěži vpravdě existenční. Sparta nemá na kontě po dvou utkáních jediný bod a i eventuální výhra nad Ajaxem jí zajistí pouze teoretickou šanci na přežití evropské zimy.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Sparťané Blažek, Matušovič a Sivok (zleva) tleskají fanouškům po utkání proti Hearts.

Článek

V opačném případě pojede ke svému poslednímu utkání ve skupině o týden později do Vídně pouze tak na předvánoční nákupy. Na trávníku jí už proti domácí Austrii o nic nepůjde.

K udržení postupových nadějí ale potřebují svěřenci trenéra Michala Bílka výrazně vylepšit svůj herní projev. V předchozích dvou utkáních proti Espaňolu Barcelona a belgickému Waregemu podali sparťané mizerný výkon. "Hráli jsme velmi špatně dozadu a dělali hrubé individuální chyby," shrnul trenér Bílek příčiny neúspěchu.

Jak dopadne fotbalový zápas Sparty s Ajaxem?
Hlasujte v anketě Sport.cz na konci článku!

Sebevědomí by ale Spartě mohl dodat ten fakt, že v domácí lize působí její obrana mnohem pevnějším dojmem. "Liga nám dodala sebevědomí. Doufáme, že se to projeví i zítra. Předchozí zápasy musíme hodit za hlavu," řekl na předzápasové tiskové konferenci sparťanský záložník Daniel Kolář. Jednadvacetiletý odchovanec Sparty, který loni ještě na hostování v Blšanech sledoval bitvy Sparty a Ajaxu v Lize mistrů v televizi, by měl tentokrát patřit k hlavním tahounům letenských.

Starosti s útokem

I Kolář dobře ví, že s podobnou hrou, jakou se sparťané prezentovali v předchozích pohárových utkáních, by neměli proti Ajaxu šanci. "Už je na čase s tím něco udělat. Musíme začít hrát lepší fotbal, pokud se chceme s takovými týmy měřit," řekl Kolář.

Trenér Bílek má ale před zápasem velké starosti s ofenzívním složením mužstva. Pro tři žluté karty nemůže nastoupit nejlepší střelec Sparty Došek, na pohárové soupisce také nefigurují Rezek, Horváth a Hušek. Další útočník Slepička je zraněn a Junova forma je stále slabá.

"Ztráta Doška v jeho současné formě je velmi citelná, ale že nenastoupí víme již delší dobu a jsme na to připraveni," řekl Bílek. Koho ovšem pošle na trávník trenér úzkostlivě tajil. "O sestavě proti Ajaxu už mám ale jasno," dodal sparťanský trenér.

Reklama

Související témata: