Hlavní obsah

Pohár UEFA: Pes, který štěká, nekouše...

PRAHA

Teprve druhou výhru ukořistili čeští zástupci v Poháru UEFA. Přitom dohromady ve skupinách odehráli jedenáct utkání a zbývá už jen jediné, které čeká na Mladou Boleslav. Smutné je, že alespoň jisté probuzení Sparty na stadiónu Austrie Vídeň už nic neřeší. Nejen její zápas, ale i duely Boleslavi a Slovanu Liberec znovu odkryly rezervy, jež je potřeba do budoucna odstranit. KOMENTÁŘ ŠTĚPÁNA FILÍPKA

Článek

Pozdě, ale přece? Spíš jen to pozdě. Je v tom kus symboliky, že o jediné vítězství Sparty se v jejím závěrečném vstoupení ve skupině postaral zrovna stoper Tomáš Řepka. Nespravedlivé jsou hlasy, že jeho příchod do Sparty znamená naprostý výbuch. Na druhé straně je takřka k neuvěření, že po svém přestupu z West Hamu se mu podařilo dát teprve první gól v soutěžním utkání. Je to nepochopitelné zvlášť proto, že se experti i spoluhráči rozplývají nad Řepkovými hlavičkářskými schopnostmi. Ostatně vzhledem k výškovému složení letenského týmu by měl tenhle tvrďák spolu s Liborem Doškem a Tomášem Sivokem znamenat největší ohrožení země - vzduch. Bývalý Kladivář z Londýna však dosud bušil naprázdno...

Je dobře, že si sparťanský trenér Michal Bílek nedělá žádné iluze o celkovém dojmu svého mužstva v Poháru UEFA. To by mohlo jít dál ze skupiny jen v případě pětibrankového debaklu Ajaxu Amsterdam s Waregemem, a to se nestane. Vůči soupeřům by to byla nespravedlnost hodná justičního omylu. "Za výkony proti Waregemu a Espanyolu jsme si postup nezasloužili," uznal Bílek. Pokud se přitom Sparta bude bít v létě o účast v Lize mistrů, těžko narazí na přijatelnější soupeře.

Liberec - chybí zkušenosti

Když byla řeč o Řepkovi, útočně naladěného stopera mají naopak v Liberci. Když se dopředu vrhne Tomáš Zápotočný, končívá to gólem. Jako v Alkmaaru, kde reprezentační obránce vstřelil jednu ze dvou branek svého mužstva. Takovým "univerzálním vojákem" se může pochlubit málokterá fotbalová armáda, ale severočeský kliďas Vítězslav Lavička si může dovolit vyslat svého stopera na hrot. Ostatně, než se Zápotočný dočkal po odchodu Stanislava Grigy důvěry v zadních řadách, naskakoval právě v útoku.

Štědrý sponzor disciplinární komise, platící za výroky po posledním kole minulé ligové sezony, vystihl největší problém svého mužstva. "Je vidět, že máme hrozně mladý, nezkušený tým," prohlásil vzrušeně po utkání s Mladou Boleslaví. "Pořád se učíme. Zkušenější mužstvo by to v Alkmaaru nepustilo," dodal o necelé dva týdny později.

Liberec si nechal sebrat vítězství gólem inkasovaným minutu před koncem. I když tenhle last minute úder zapříčinilo nešťastné podklouznutí obránce Pavla Košťála, něco na stescích po větší ostřílenosti je. Liberec má kádr plný blyštivých talentů, ale musí být o hodně efektivnější i jistější v závěrech zápasů. Vždyť podobně selhal i ve třetím předkole Ligy mistrů se Spartakem Moskva. Přitom taková šance rozrazit dveře klubu fotbalových milionářů se možná už jen tak nenaskytne. Škoda, že Slovanu tak často chybí slovenský reprezentant Ivan Hodúr.

Koho nenávidíme? Všechny!

Víc než fotbalisté Paris Saint-Germain vyvolávali v Mladé Boleslavi hrůzu chuligáni slavného francouzského mužstva. Nutno říct, že své pověsti dostáli a ve srovnání s nimi vypadají rowdies z domácích zdrojů jako beránci. Vyvádění příznivců PSG se dokonce hnusí i samotným hráčům, čímž se netajil český legionář David Rozehnal. Během zápasu se fanoušci hostů naštěstí připomněli jen transparenty, které se vracely k tragédii po minulém zápase s Hapoelem Tel Aviv. Jeden z pařížských policistů tehdy zastřelil jednoho z rozdivočelých příznivců PSG, kteří napadli izraelské diváky.

V souboji s týmem, který se ve francouzské lize navzdory solidnímu kádru v čele s portugalským zabijákem Pauletou trápí, se ukázalo, že Mladé Boleslavi nesedí hra do konsolidované a zatažené obrany. Francouzští návštěvníci se navíc vytasili s neotřelým systémem s pěti obránci. Recept, jak takovou zeď překonat, mohl v prvním poločase napsat obránce Marián Palát, jenže svou příležitost trestuhodně zahodil. "Měl to propálit i se zavřenýma očima," litoval záložník Marek Matějovský. "Zprvu jsem si to neuvědomil, ale byla to naše největší šance," drbal si hlavu neúspěšný střelec.

Pecka musel ze hřiště

I když půlhodinu před koncem utkání trenér Dušan Uhrin mladší posílil útok o třetího kanonýra Radima Holuba a soupeř hrál celý druhý poločas o deseti, nepomohlo to. Boleslav se spoléhala na nakopávané míče. "Těžko jsme se prosazovali. Chtěli jsme to zkusit centry ze stran i ze standardních situací," tvrdil Matějovský.

Jenže obávaný hlavičkář Luboš Pecka musel ze hřiště už po pětadvaceti minutách a jeho náhradník Tomáš Sedláček vzdušné souboje prohrával. Holub sice trpělivě vyčkával na vzdálenější tyči, ale pařížský obránce Boukary Drame nemusel být zrovna věštec, aby věděl, že se stačí postavit před něj, a tak  všechny balony odpálil od své brány.

Na kreativní akce měla Mladá Boleslav příliš málo hráčů. Matějovský a Marek Kulič na všechno stačit nemohli. Levý záložník Tomáš Poláček, muž se zkušenostmi z Ligy mistrů, příliš často ztrácel míče a buldok Martin Abraham postupem času přestal cenit zuby.

Přesto by byla škoda, kdyby rafani z Mladé Boleslavi i Liberce po příštím kole zalezli do boudy...

Reklama