Hlavní obsah

České kluby vstupují do jarní části Evropské ligy. Porovnejte jejich šance z hlediska statistiky, hodnoty kádru a historie

Praha

Dlouho očekávaný den pro fanoušky českého fotbalu je tu! Česko má dva zástupce v jarní části vyřazovacích bojů evropských pohárů. Slavia s Plzní dnes svedou bitvy o další setrvání v soutěži. Jak se českým klubům a jejich soupeřům dařilo v Evropě během podzimu? Který tým má největší tržní hodnotu a komu se historicky v evropských pohárech podařilo ve vyřazovacích bojích dojít nejdál? Některé údaje by nám mohly napovědět, kdo má jaké šance. To nejdůležitější se nakonec ale odehraje dnes večer na hřišti v Edenu a ve Štruncových sadech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský (vlevo) během tréninku před utkáním Evropské ligy.

Článek

Slavia Praha - KRC Genk

Slavia drží v české lize první pozici. Jenže totéž platí i o belgickém týmu. Vlastník tří mistrovských titulů vede Jupiler League dokonce o 11 bodů a je na domácí půdě suverénem letošní sezony.

V podzimní části Evropské ligy Slavia narazila na FC Kodaň, Girondins Bordeaux a Zenit Petrohrad. Z této skupiny pak postoupila do další fáze s bilancí tři výhry, jedna remíza a dvě prohry. Belgičané ve skupině změřili své síly se švédským Malmö, Besiktasem Istanbul a norským Sarpsborgem 08. Bilance Genku byla tři výhry, dvě remízy a jedna porážka.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Hráči Slavie na tréninku před úvodním zápasem 2. kola fotbalové Evropské ligy

Porovnáme-li hodnotu kádru podle portálu transrermarkt.com, zjistíme, že současná hodnota kádru Slavie se pohybuje kolem 46 milionů eur. Hodnota kádru belgického týmu je jednou taková a dosahuje téměř 100 milionů eur.

A jak jsou na tom oba kluby s úspěchy na evropské fotbalové scéně? Slavia si jednou zahrála ligu mistrů v sezoně 07/08 a v roce 1996 dokráčela až do semifinále Poháru UEFA, kde vypadla s francouzským Bordeaux. Genk si zahrál Ligu mistrů dvakrát, a to v sezoně 02/03 a 11/12. V roce 2017 hráči belgického klubu vybojovali čtvrtfinále Evropské ligy a v něm nestačili na Celtu Vigo.

Plzeň - Dinamo Záhřeb

Mistrovská Plzeň drží v domácí lize druhé místo za Slavií. Na tým z Edenu ztrácí svěřenci Pavla Vrby aktuálně 6 bodů. Dinamo je na tom ze všech čtyř týmů nejlépe. Chorvatskou ligu vede dokonce o 14 bodů. Skóre 40:11 naznačuje, že Záhřeb v letošní sezoně na domácí půdě zcela válcuje své soupeře. V počtu titulů se také jedná o nejúspěšnější chorvatský klub.

Plzeň jako jediná v předchozí fázi evropských pohárů nehrála Evropskou ligu. Do vyřazovací fáze EL totiž postoupila jako třetí tým skupiny Ligy mistrů. Třetí místo ve skupině s Realem Madrid, AS Řím a CSKA Moskva lze hodnotit jako jednoznačný úspěch plzeňské ekipy.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva trenér Pavel Vrba a Jan Kovařík.

Dinamo Záhřeb v základní části Evropské ligy narazil na Trnavu, Anderlecht Brusel a Fenerbachce Istanbul. Dinamo z této skupiny postoupilo z prvního místa po čtyřech výhrách a dvou remízách.

Současná hodnota kádru Plzně se pohybuje kolem 31 milionů eur a u záhřebského týmu se cena odhaduje na 49 milionů.

Plzeň si účast v Lize mistrů od roku 2011 vybojovala třikrát. Dinamo dokonce šestkrát. V Evropské lize se Plzeň dostala nejdál do osmifinále. Záhřeb se ve svém maximu musel poroučet ještě o kolo dřív.

Reklama

Související témata: