Hlavní obsah

Zmařil sen Slavie o evropském osmifinále! Teď v jejích barvách doufá v úspěch

Genk

Zatarasil cestu fotbalové Slavie do osmifinále při její minulé účasti v jarní fázi pohárové Evropy. Na jaře 2008 v brance Tottenhamu brankář Radek Černý přispěl k postupu anglického týmu. Nyní v Genku, coby trenér gólmanů pražského klubu, doufá při odvetě úvodního kola play off Evropské ligy v úspěch českého týmu.

Foto: Martin Malý

Radek Černý při tréninku v Genku.

Článek
Fotogalerie

„Moje angažmá v Tottenhamu se už chýlilo ke konci. Po třech letech jsem se domluvil na přestupu do Queens Park Rangers. Hotspurs přebudovávali tým. Dlouho byl jedničkou Paul Robinson, ale nebyli s ním spokojení a po sezoně balil kufry. Dostával jsem tudíž šanci. Během ledna a února jsem nastoupil v pěti zápasech Premier League v řadě. Po prohře na Chelsea jsem ze čtyř utkání třikrát udržel čisté konto, když ten jediný gól jsem inkasoval od Téveze z Manchesteru United, s nímž jsme remizovali," vzpomíná pětačtyřicetiletý Černý.

Logicky dostal příležitost i v souboji s pražskou Slavií v úvodním jarním kole Poháru UEFA, dnešní Evropské ligy. Jednu zkušenost ze souboje s klubem, v němž prožil před odchodem do Anglie devět sezon, už měl. „Ještě v dresu Chebu v sezoně, kdy Slavia vybojovala pod trenérem Ciprem titul. Tehdy se ve vzájemném utkání zahrávaly čtyři pokutové kopy. Ani jeden neskončil gólem," vybavuje si i po letech.

Slavia stejně jako velkokluby. Létá letadlem v klubových barváchVideo: Sport.cz

Při úvodní konfrontaci v dresu Tottenhamu tehdy v Praze se spoluhráči vedl v poločase o dvě branky. Prosadili se Berbatov a Robbie Keane. „Měli jsme spoustu šancí, ale Slavii držel skvělými zákroky Martin Vaniak," vybavuje si Černý, jehož překonal ve slávistickém vyhnanství na Strahově v 69. minutě Střihavka. Černý tehdy neudržel dlouhý centr a útočník Pražanů jej dotlačil i s obráncem do sítě. „Strašně hloupý gól," uznává s odstupem let Černý.

„Slavia brala bitvu děsně prestižně, ale pro Tottenham šlo prostě o jedno utkání na mezinárodní scéně. V Anglii se počítalo až čtvrtfinále nebo semifinále. Zápas řešila hlavně česká média. Anglická ani nevěděla, kam že jsme to jeli," přiznává s úsměvem Černý.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Hráči Slavie na tréninku před úvodním zápasem 2. kola fotbalové Evropské ligy

Možná i jistá dávka podcenění nabídla Pražanům šanci bojovat do posledních minut v Anglii o postup. „Báli jsme se, aby nedošlo na prodloužení," přiznává s odstupem let Černý, který odvetu prožil jen na lavičce náhradníků.

„Doma byla Slavia nervózní, nehrála podle svých možností. Ale na White Hart Lane se předvedla. Podala skvělý výkon," vyzdvihuje Černý, který se do Edenu v roce 2013 vrátil a nyní působí v roli šéftrenéra brankářů.

Má tak na povel i Ondřeje Koláře, který v úvodní partii dvojzápasu s Genkem vychytal čisté konto. Pokud po bezbrankové domácí remíze udrží svěřenec Radka Černého nulu i v Genku a jeho spoluhráči v poli dopraví alespoň jednou míč do sítě, budou Pražané slavit poprvé od jara 2003 postup do osmifinále evropských pohárů.

„Už účast v jarní fázi je pro české kluby úspěch. Jsem přesvědčený, že bezbranková remíza není špatný výchozí výsledek. Klukům hodně věřím," neskrývá Černý, že tentokrát chce být na straně postupujícího.

Reklama

Související témata: