Hlavní obsah

Zažil semifinále Evropské ligy, teď chce ve Slavii překonat nástrahy prvního kola vyřazovací fáze

Genk

Už popáté zažívá jarní fázi Evropské ligy. Má zkušenosti ze šestatřiceti zápasů v základních skupinách či vyřazovacích bojích. Poznal dokonce chuť semifinále druhé nejprestižnější klubové soutěže starého kontinentu. Teď Miroslav Stoch doufá, že podruhé v kariéře a poprvé v dresu pražské Slavie projde do osmifinále!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miroslav Stoch ze Slavie se snaží vyhnout Ruslanu Malinovskému z Genku během prvního utkání play off Evropské ligy.

Článek

„Pevně věřím, že moje zkušenosti mužstvu pomohou. Ale bitva o osmifinále není jen o mně. Naší největší silou je týmový výkon," říká devětadvacetiletý rodák z Nitry před čtvrteční odvetou úvodního kola play off Evropské ligy v Genku.

Zimu přežil na minulých štacích v Evropské lize celkem čtyřikrát. Poprvé už v sezoně 2009/10 v dresu Twende Enschede. Nizozemský tým tehdy prošel ze skupiny, v níž mu za soupeře byla Steua Bukurešť, Fenerbahce Istanbul a Šeriff Tiraspol. Právě proti moldavskému klubu zařídil Stoch dvěma góly postupovou výhru 2:1. Po zimní pauze však Twente podlehlo v úvodním kole play off Werderu Brémy.

Při další účasti v Evropské lize dosáhl Stoch skvělého úspěchu v sezoně 2012/13. V dresu Fenerbahce Istanbul přispěl k postupu ze skupiny, v níž hrály Marseille, Mönchengladbach a AEL Limassol. Ve vyřazovací fázi postupně turecký tým pokořil Borisov, Plzeň a Lazio. V semifinále však tým nestačil na lisabonskou Benfiku.

Portugalský klub se pak stal osudný Stochovi i v další sezoně, kdy v dresu PAOK Soluň sice přispěl k postupu ze skupiny, jenže v úvodním jarním kole prohrál řecký tým s lisabonským soupeřem oba zápasy a opustil scénu druhé nejprestižnější soutěže. Stejný osud pak potkal Stocha opět v dresu Fenerbahce v ročníku 2016/17, kdy s tureckým klubem sice zdárně prošel nástrahami skupiny, jenže hned po zimní pauze Fenerbahce nedokázalo překonat Krasnodar.

Stoch doufá, že v Genku podruhé v kariéře bude slavit postup do osmifinále. „Bezbranková remíza z domácího duelu je solidním výchozím výsledkem. Dokonce myslím, že nám nahrává. Stačí jediný gól a Genk bude pod tlakem," přemítá Stoch.

Problém je, že Slavia ve třech jarních duelech vstřelila jediný gól ze hry a v minulých dvou zápasech vůbec neskórovala. „Nemám strach. V každém z utkání jsme si vytvořili dostatek šancí. Kdybychom si nepřipravili ani jednu a nebyli nebezpeční, byl by důvod k obavám. Ale je to jen otázka štěstí a většího klidu v koncovce," ujišťuje Stoch.

Velmi dobře si přitom uvědomuje kvalitu belgického protivníka. „Jsou dlouho pohromadě, což je velká přednost. Velmi dobře znám kluby z Belgie a Nizozemska, jejichž největší silou je ofenzíva, což určitě bude platit i ve čtvrtek večer. Ale pro nás jde o skvělý test směrem k Lize mistrů, do níž bychom se v příští sezoně chtěli dostat. Pokud máme hrát největší klubovou soutěž, musíme prostě konfrontace, jako je s Genkem, bezpodmínečně zvládat."

Reklama

Související témata: