Hlavní obsah

Genk - Slavia 1:4Senzační obrat! Slavia deklasovala Genk a je v osmifinále Evropské ligy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Trossard 1 : 0
23. Coufal 1 : 1
54. Traoré 1 : 2
64. Škoda 1 : 3
69. Škoda 1 : 4
Záznam online reportáže

Genk

Postup do osmifinále Evropské ligy slaví fotbalisté Slavie Praha. Poprvé od jara 2003 se dostali mezi šestnáct nejlepších týmů druhé nejprestižnější klubové soutěže Evropy, když ve čtvrteční odvetě úvodního kola play off vyhráli v Genku!

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Slávista Vladimír Coufal hlavou dává vyrovnávací branku v Genku.

Článek

Ve srovnání s týden starou domácí bezbrankovou remízou učinil trenér Slavie Jindřich Trpišovský v základní sestavě čtyři změny, proti nevydařenému nedělnímu ligovému duelu v Plzni dokonce ještě o jednu více. Vůbec poprvé na jaře dostali důvěru Traoré a Masopust, Král po startech z lavičky absolvoval premiéru v základu. Naopak jen mezi náhradník usedli Hušbauer a Stoch, tradiční opory.

Pro Slavii však začala bitva o osmifinále pohromou. Po deseti minutách sice brankář Kolář včasným vyběhnutím z pokutového území obral o vyloženou střeleckou pozici kanonýra Samattu, jenže zaváhal s odkopem před dotírajícím Trossardem. Domácí útočník se snadno zmocnil míče a zpoza velkého vápna pálil do prázdné branky.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Ibrahim-Benjamin Traoré se raduje z druhého gólu Slavie v Genku.

Pražany inkasovaná branka nezlomila. Rychle se oklepali a dál se snažili Genk napadat už u jeho pokutového území. Hlavou mohl srovnat Zmrhal, ale s jeho pokusem si Vukovic poradil. Po jednadvaceti minutách pak Zmrhal z levé strany přetáhl centr na vzdálenější tyč, kde Coufal trknul balón zpět na penaltu proti rozběhnutému Součkovi, ale ten hlavou mířil těsně vedle. Vzápětí už se Pražané dočkali vyrovnaní, když Zmrhalův centr z levé strany Vukovic jen usměrnil k Coufalovi mířícímu hlavou do odkryté branky - 1:1.

Genk pod tlakem vysoko napadající Slavie složitě hledal cestu na polovinu protivníka, v rozehrávce se borci belgického týmu trápili. Po jedné ze ztrát domácí obrany se balónu zmocnil Souček a Pražané se rázem octli v přečíslení čtyři na dva, jenže hostující záložník první přihrávkou míč ztratil.

I po obrátce hráči lídra belgické nejvyšší soutěže marně chytali dech. A to je čekal těžký direkt, když po centru Zmrhala z levé strany brankář Vukovic po srážce s Dewaestem neudržel míč a Traoré prvním soutěžním gólem za Slavii přiblížil postup - 1:2.

Domácí po vynuceném střídání Heynena, kterého v prvním poločase domácí lékař doslova křísil, museli přikročit k druhému vynucené změně a poslat do hry náhradního brankáře. Než se Jackers stačil mezi tyčemi rozkoukat, načechral Stoch z pravé strany do pokutového území přímý kop, kde hlavičku Součka brankář vyrazil, ale dobíhající Škoda hlavou rozrazil brány osmifinále!

Paralyzovaný Genk nebyl schopný reakce. A to jeho utrpení nebylo dokonáno. Po rohovém kopu Stocha totiž Škoda hlavou trknul balón do sítě a Pražané se topili v postupové euforii.

Odvetné utkání 2. kola Evropské ligy
KRC Genk-Slavia Praha 1:4 (1:1)
Branky: 10. Trossard - 64. a 69. Škoda, 23. Coufal, 54. Traoré. Rozhodčí: Madden - Connor, Mulvanny - Clancy, Robertson (všichni Skot.). ŽK: Wouters - Kúdela, Traoré, Škoda, Coufal, van Buren. První zápas: 0:0, postupuje Slavia
Genk: Vukovic (56. Jackers) - Maehle, Dewaest, Lucumí, De Norre (56. Uronen) - Heynen (29. Wouters), Malinovskij - Itó, Pozuelo, Trossard - Samatta. Trenér: Clement.
Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela, Deli, Bořil - Souček - Masopust (65. Olayinka), Traoré (63. Stoch), Král, Zmrhal - Škoda (75. van Buren). Trenér: Trpišovský.
Jak si vedla Plzeň
Další odvety EL

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen