Hlavní obsah

Fantazie, rozplýval se Trpišovský a velebil brankáře Koláře: Proti gigantovi předvedl top výkon

Sevilla
Aktualizováno

Neskrýval nadšení z výsledku! Fotbalová Slavia jako první klub v probíhající sezoně Evropské ligy na půdě Sevilly neutrpěla porážku. Svěřenci trenéra Jindřich Trpišovského vybojovali v úvodním duelu osmifinále lichotivou remízu 2:2 a mohou si pohrávat s myšlenkami na čtvrtfinále. "Byli jsme outsider, ale teď jsou šance padesát na padesát," míní trenér Pražanů při vyhlídce čtvrteční odvety v Edenu.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský během utkání v Seville.

Článek

Přestože jste hráčům během přípravy na duel zdůrazňoval, že nesmí chybovat při zakládání útoku, hned při prvním pokusu jste balon ztratili a inkasovali. Jak vám bylo, když po čtyřiadvaceti vteřinách Sevilla vedla?

No nebylo to nic příjemného. Zejména proto, že jsme si tuhle situaci několikrát zdůrazňovali. Byť nás trefa Ben Yeddera poznamenala, tak jsem doufal, že se dostaneme ke svojí hře a nebudeme se bát tvořit, což se naštěstí potvrdilo.

Chybu vyrobil Tomáš Souček. Následně během prvního poločasu měl ještě jednu podobnou ztrátu, z níž si domácí připravili další vyloženou šanci. Neuvažoval jste o jeho střídání?

První inkasovaný gól nepadá jen na Tomášův vrub. My po něm chceme, aby takhle hrál, chodil si pro míč mezi stopery a zakládal akce. Někdy prostě chyby přijdou. Spoluhráči mu zrovna v daném okamžiku situaci moc neusnadnili. Po určitou dobu se na něm chyba určitě podepsala. Ale věděli jsme, že je otázka času, než se dostane do hry. Kluci jej podrželi, podpořili a zápas zvládl skvěle. O jeho střídání jsem neuvažoval.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Brankář Sevilly Tomáš Vaclík inkasuje po nechtěné střele Alexe Krále ze Slavie.

Během druhého poločasu si Sevilla připravila několik velice dobrých brankových příležitostí. Je nakonec remíza tedy lichotivým vyjádřením poměru sil na trávníku?

Výsledek je fantastický. Byli jsme hodně produktivní a soupeř neproměnil ani vyložené šance. Vezeme si domů remízu a vstřelili jsme dvě branky. Vzadu jsme podali výborné výkony. Všichni obránci byli fantastičtí, přestože jsme hráli jeden na jednoho. Sevilla je gigant, proti němuž je potřeba top výkon. A ten předvedl brankář Ondřej Kolář.

 Bylo patrné, že domácím váš důraz neseděl a dělal jim problémy. Bylo jedním z taktických pokynů hráče Sevilly tvrdě dohrávat?

Určitě jsme po hráčích chtěli, aby protivníka dostupovali a byli mu hodně blízko. Kluci neměli soupeři nechat vůbec žádnou volnost. V jedné pasáži během prvního poločasu to neplnili a okamžitě jsme běhali bez balónu.

Foto: Miguel Morenatti, ČTK/AP

Slavista Miroslav Stoch (vpravo) slaví gól proti Seville v Evropské lize.

Jak velkou naději na postup do čtvrtfinále dává výsledek 2:2?

Nemám prognózy rád. Před prvním zápasem byla jasným favoritem Sevilla, nyní jsou šance padesát na padesát. Věřím, že v Edenu bude vyprodáno a s podporou hlediště zopakujeme výkon ze Sevilly, což je pro úspěch klíčové.

V domácím prostředí bude pro postup do čtvrtfinále stačit i bezbranková remíza či výsledek 1:1. Jde o příznivou konstelaci?

Hráči Sevilly jsou skvělí v napadání, mají vynikající načasování přihrávek za obranu. Navíc útočí bezprostředně po odebrání míče v pěti lidech, s čímž se u nás v lize nesetkáme. Nicméně Sevilla si připravila šance jen po našich chybách. Nevybavuji si příležitost domácích vytvořenou po postupném útoku. Musíme tudíž v odvetě hrát bezpečněji a vyvarovat se individuálních chyb. Ta předcházela první inkasované brance, i druhé po standardní situaci. Speciálně jsme se na ni totiž připravovali.

Reklama