Hlavní obsah

Sestava Slavie bez útočníka? Škodu trenér šetřil, i tak zněl pokyn riskovat a vstřelit Seville góly

Sevilla

Klasický hrotový útočník chyběl v základní sestavě fotbalové Slavie pro úvodní duel osmifinále Evropské ligy v Seville. Trenér Pražanů Jindřich Trpišovský ve čtvrtek večer na půdě pětinásobného vítěze soutěže zvolil pro aktuálního lídra české nejvyšší soutěže hodně netypické rozestavení. „Pokyn přesto zněl jasně: vstřelit nějaké branky," usmíval se spokojeně trenér Slavie po remíze 2:2, která dává solidní naděje pro postup do čtvrtfinále.

Foto: Miguel Morenatti, ČTK/AP

Fotbalisté Slavie děkují fanouškům v Seville po remíze 2:2.

Článek

Když se fanoušci Slavie dozvěděli sestavu pro bitvu na hřišti v Seville, mnozí nechtěli věřit. Tým, který se v Česku pyšní nejproduktivnější ofenzivou, se uchýlil ke hře bez útočníka. Trenér Trpišovský už v předstihu avizoval, že se chystá učinit proti poslednímu duelu na hřišti Bohemians 1905 změny. Ale že rovnou sáhne po odlišném systému nikdo, s výjimkou realizačního týmu, netušil.

„Ale my jsme už od prvního okamžiku, kdy jsme se začali zabývat hrou Sevilly, řešili sestavu s ohledem na styl protivníka. Vzadu hrají na tři stopery a naším záměrem bylo Seville maximálně zkomplikovat rozehrávku," vysvětloval Trpišovský, co jej vedlo k netradičnímu tahu.

Foto: Miguel Morenatti, ČTK/AP

Slávista Miroslav Stoch (druhý zprava) se raduje z gólu proti Seville.

Kapitán Milan Škoda, jenž při postupové bitvě na půdě Genku v minulém kole Evropské ligy vstřelil dvě branky, zůstal jen na lavičce náhradníků. A na hrotu operoval Lukáš Masopust podporovaný Jaromírem Zmrhalem.

„Vlastně jsme dva hráče obětovali pro napadání a presování. Měli ve sprintu dorážet stopery soupeře. Počítali jsme s tím, že je budeme muset střídat," přiznával Trpišovský. První z dvojice vydržel šedesát minut, druhý ještě o dvanáct více, než jej nahradil Škoda.

„Momentálně je naším jediným klasickým útočníkem," připomínal Trpišovský, že Stanislav Tecl je na marodce a Mick van Buren se po vážném zranění teprve dostává do bývalé formy.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Brankář Sevilly Tomáš Vaclík inkasuje po nechtěné střele Alexe Krále ze Slavie.

„Nechceme Milana utavit a přijít o něj pro další týdny. Vždyť v neděli hrát těžké utkání proti Bohemians, v neděli jej budeme potřebovat na souboj s Baníkem. Nastupuje prakticky do každého utkání. A protože nikoho dalšího na hrot nemáme, je třeba na to reagovat," krčil rameny Trpišovský.

Jeho tah vyšel téměř dokonale. Pražané vydřeli i bez klasického hrotového hráče v základní sestavě remízu 2:2. „Byť jsme zvolili netradiční rozestavení, pokyn zněl hrát na určitou míru rizika. Chtěli jsme vstřelit v Seville nějaké branky," neskrýval Trpišovský, že už před zápasem doufal v produktivní počínání svých svěřenců, které udrží postupovou naději pro odvetu. V té Slavia, pokud zvládne bezchybně defenzivu, nebude potřebovat k postupu jediný vstřelený gól, tudíž se situace ze Sevilly může klidně opakovat.

Reklama