Hlavní obsah

V Chelsea prožil tři roky jako teenager. Teď Chelsea vyzve na souboj. Konečně, raduje se

Praha

Emotivní souboj čeká ve čtvrtfinále Evropské ligy Miroslava Stocha, záložníka Slavie Praha. V Chelsea, kterou páteční los v Nyonu přisoudil klubu z Edenu pro další pokračování soutěže, tři roky ještě jako náctiletý mladík působil. „Jsem moc rád. Pro mě osobně je to prostě fantazie," rozplýval se devětadvacetiletý rodák z Nitry.

Jsem velkým fanouškem Chelsea, rozplýval se po losu Miroslav StochVideo: SK Slavia Praha

 
Článek

Chelsea fandil jako dítě. Když už v šestnácti letech naskočil do nejvyšší slovenské soutěže, dávno jej měli skauti klubu z Londýna v hledáčku. Ještě, než oslavil sedmnácté narozeniny, upsal se klubu, v jehož brance zářil Petr Čech.

V létě 2006 pak opustil rodnou zemi a hlásil se v mládežnické akademii Chelsea. „Obrovský skok, jiný svět. Neuměl jsme řeč, první měsíce byly složité. Ale bydlel jsem v rodině, která mi pomohla s adaptací. A když jsem začal mluvit, vše šlo snadněji," vzpomínal Stoch.

Foto: Miguel Morenatti, ČTK/AP

Slavista Miroslav Stoch (vpravo) slaví gól proti Seville v Evropské lize.

Hned v první sezoně byl v „osmnáctce" s jedenácti góly nejlepším střelcem týmu. Následně se stal členem rezervy a od léta 2008 jej trenér Scolari, který o šest let dříve dovedl Brazilce zatím k poslednímu titulu mistrů světa, zařadil do kádru áčka.

Jako střídající naskočil do čtyř zápasů Premier League, jeden start si připsal v FA Cupu, který Chelsea vyhrála, tudíž je Stochovo jméno na seznamu vítězů. „Byly to dobré měsíce a jedinečné zážitky," říkal Stoch, jehož Scolari a později Hiddink brali pravidelně coby náhradníka i k duelům Ligy mistrů.

Foto: Miguel Morenatti, ČTK/AP

Slávista Miroslav Stoch (druhý zprava) se raduje z gólu proti Seville.

V konkurenci jako Ballack, Mikel, Lampard, Deco, Essien či Malouda bylo pro osmnáctiletého mladíka složité prodrat se do základní sestavy. A tak byť měl platný kontrakt, Londýn opustil. Následně odehrál v evropských pohárech jednašedesát zápasů na čtyřech různých štacích, ale jeho přání narazit na první zahraniční klub v kariéře se nikdy nenaplnilo.

Až páteční los vyloudil na Stochově tváři široký úsměv. „Konečně," ulevil si. „Sleduji všechny jejich výsledky, koukám se na zápasy v telce. Jde o parádního protivníka pro hráče, klub i fanoušky, byť i nesmírně náročného. Rovná se vlastně soupeři z Ligy mistrů. Na každém postu mají hráče světových kvalit," přemítal Stoch.

Na lavičce Chelsea okusil chuť semifinále Ligy mistrů. Vidí jako reálné, aby nyní v dresu Slavie přes bývalého zaměstnavatele prošel mezi čtyři nejlepší týmy Evropské ligy? „Když jsme začínali se Sevillou, byli jsme rovněž outsider. Ale postupně se situace změnila. Nic není dané předem. Věřím, že štěstí bude na naší straně a uhrajeme dobré výsledky, byť je jasné, že to bude extrémně náročné."

Reklama