Hlavní obsah

Miluje anglický fotbal, logo Arsenalu má i v pokoji dcerky. Ve čtvrtek zkusí pokořit Chelsea

Radek Malina (Londýn)Sport.czPrávo

Splní si sen. Nastoupí proti anglickému klubu na jeho půdě v prestižní bitvě. Záložník Slavie Tomáš Souček prožívá pestré dny. Minulý čtvrtek trpěl na tribuně při úvodním čtvrtfinále Evropské ligy proti Chelsea (0:1), v neděli výkon v derby proti Spartě (1:1) ozdobil gólem. Dnes bude ze všech sil při odvetě evropského poháru usilovat o senzaci v podobě postupu do semifinále.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Souček se raduje z gólu, kterým otevřel skóre derby ve prospěch Slavie.

Článek

Když se vysněný soupeř z Anglie představil minulý týden v Edenu, Tomáš Souček, klíčový muž záložní řady Slavie, seděl jen na tribuně jako divák. Stopku pro úvodní čtvrtfinále Evropské ligy mu vystavil trest za žluté karty. „Trpěl jsem. Každou útočnou akci jsem tlačil očima a při útocích Chelsea zase pomáhal obraně. Nervy pracovaly víc než na hřišti."

Když byl Souček při domácí odvetě osmifinále se Sevillou napomínán žlutou kartou, ani si neuvědomil, že jde o trest znamenající stop na nejbližší utkání. „Když jsem zjistil, že příští zápas nesmím hrát, děsně mě to mrzelo. A když nám pak nalosovali Chelsea, měl jsem vztek. Ale beru to pozitivně. Měl jsem jistotu, že nepřijdu o duel v Londýně," bral vše s nadhledem Souček.

Jindřich Trpišovský před odvetou s Chelsea.Video: SK Slavia Praha

Anglický fotbal miluje od dětství. „Raději mám tedy druhý londýnský klub, který byl v osudí, ale i Chelsea představovala po losu možnost super konfrontace. Slyšel jsem z řady míst, že v osudí byly přijatelnější týmy. Jenže Anglie je prostě obrovský zážitek. Mnozí z nás třeba zažijí takový duel jednou za život. Nesouhlasím, že třeba Frankfurt nebo Benfica Lisabon jsou snadnější soupeři. Je to vabank s kýmkoliv, kdo prošel do čtvrtfinále," ujišťoval Souček.

I kdyby Slavia po těsné domácí prohře odvetu zvládla úspěšně a postoupil by i Arsenal, potřeboval by Souček ke střetu s obdivovaným klubem ještě další vítězný dvojzápas. „Dětský pokoj u rodičů mám dodnes oblepený plakáty hráčů Arsenalu. Sbíral jsem je už od dětství. Prvním, koho jsem si na zeď vylepil, byl Tomáš Rosický, když ke Kanonýrům přestoupil z Dortmundu," vzpomínal Souček.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

To je dost, že si nás zase jednou někam vyvezl!!! 👨‍👩‍👧 #family #couple #walk #prague #coffee #cake

Příspěvek sdílený Tomáš Souček (@tomassoucek22),Bře 4, 2019 v 12:50 PST

„Za kapesné jsem si kupoval plakáty fotbalistů Arsenalu. Z novin a časopisů vystřihoval fotografie hráčů. Mám i nejrůznější sběratelská alba. K svátku mi rodiče i děda kupovali kartičky s portréty fotbalistů, které jsem si vždy vyměňoval. Jsou tam i trofeje z mojí kariéry, takže to vypadá jako moje červenobílé muzeum," smál se Souček.

Trofejí není málo. Do Slavie totiž přišel jako útočník. „Proto je v mém pokoji u rodičů spousta sošek pro nejlepšího střelce turnajů. Stál jsem před brankou, chtěl každý balon a střílel góly. V dorostu mě pak přendali do obrany na pozici stopera. Až při hostování na Žižkově ze mě udělal trenér Trpišovský záložníka. A jde o post, kde se cítím nejlépe."

Znak Arsenalu, jenž je s tím slávistickým ústředním tématem osobního muzea, má Souček dokonce i na zdi pokoje bytu v Praze, kde s přítelkyní Natálií od ledna pečuje o dcerku Terezku. „Polovina pokoje je růžová. A na stěně, kde jsou skřínky, zůstalo logo Arsenalu. Děláme si z toho s partnerkou legraci," přiznal Souček. „Asi mě poznamenalo, že jsem z fotbalové rodiny. Vždyť na hodně slušné úrovni hrál táta i děda," připomínal.

Právě rodině vděčí, kam až se dostal. „Pět let v Havlíčkově Brodě mě trénoval táta. Když jsem byl od deseti ve Slavii, dojížděl jsem. Nejprve třikrát v týdnu, pak i víckrát. Takže se mnou střídavě jezdili táta, máma a děda. Jsem jim vděčný, že to vydrželi. Zvu je na každý domácí zápas, pozval jsem je i na evropské poháry v zahraničí, podporuji je i jiným způsobem. Ale stejně jim nikdy jejich úsilí nemohu dostatečně splatit," vyprávěl Souček, jenž rodinu pozval i na bitvu proti Chelsea. „Výsledek z prvního duelu není beznadějný. Pokusíme se vývoj zvrátit," sliboval bojovně.

Jeho snem je, aby za ním rodina mohla dorazit v příští sezoně do Anglie, kam by rád zamířil. „Z pěti elitních zahraničních soutěží pro mě představuje právě Premier League vysněnou destinaci. Byl bych moc rád, kdyby mi vyšla a zároveň by mi následně seděla."

Reklama

Související témata: