Hlavní obsah

Jsem frustrovaný. Už nechci hrát druhé housle, posteskl si útočník Chelsea s titulem mistra

Je nejlepším střelcem Evropské ligy. Konto soupeřů zatížil Olivier Giroud v probíhajícím ročníku druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže devíti brankami. Jenže v Premier League pouze sedmkrát naskočil v základní sestavě a od ledna dokonce pouze jedinkrát! „Jsem frustrovaný. Nehodlám hrát v týmu druhé housle. Pokud nedostanu důležitější roli, v létě odejdu," pronesl francouzský útočník ve středu na tiskové konferenci před odvetou čtvrtfinále Evropské ligy, v níž londýnský klub bude čelit Slavii.

Foto: Paul Childs, Reuters

Olivier Giroud slaví vítězství proti Slavii

Článek

Giroud přišel do Chelsea jako posila v lednu 2018 z Arsenalu za osmnáct milionů liber. Během třinácti jarních startů v Premier League, z nichž bylo šest v základní sestavě, si připsal tři branky a jednu gólovou asistenci. Výrazně pak přispěl k triumfu Chelsea v FA Cupu, v němž během čtyř duelů vstřelil dvě branky a na další dvě nahrál. Pak prožil báječné léto. Byl oporou Francie při tažení za ziskem titulu na mistrovství světa.

Po návratu do Chelsea, kde se mezi tím chopil vlády trenér Sarri, čekala Girouda nepříjemná změna. Začal paběrkovat. V Premier League nastupoval v základní sestavě výjimečně. „Systém, který hrajeme, mi úplně nevyhovuje. Mám raději, když je klasická desítka vedle mě. Ale přizpůsobil jsem se, byť je to pro mě těžší. Občas navíc nejde jen o systém, ale i o filozofii trenéra a herní styl," říkal Giroud.

Foto: Paul Childs, Reuters

Olivier Giroud hledá cestu k brance Slavie

Když pak Chelsea v zimě angažovala argentinského kanonýra Higuaína, počet minut francouzského útočníka na trávníku klesl ještě více. „Jsem velmi frustrovaný, když nejsem na hřišti. Jen se snažím nedávat své pocity najevo, neventilovat je. A použít je jako pozitivní energii, když dostanu příležitost," vysvětloval Giroud.

Nicméně strádání i v další sezoně odmítá. „Chci hrát v týmu významnější roli. Pokud to tak nebude, odejdu," uvedl otevřeně. Nijak nezastíral, že už se mu ozvali zájemci. „Nějaké nabídky mám, ale pro mě je aktuálně prioritou Chelsea."

Londýnský klub může totiž uplatnit na dvaatřicetiletého světového šampiona dvanáctiměsíční opci. „Ale zatím se mnou nikdo nejednal. Absolutně netuším, na čem jsem," pokrčil rameny Giroud.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Marcos Alonso z Chelsea (vlevo) se raduje z gólu se spoluhráči Olivierem Giroudem (uprostřed) a Antoniem Rüdigerem.

Navíc se zdá, že ani samotný útočník netouží v krátké době po dalším stěhování. „Myslím, že byť jsem v klubu teprve druhou sezonu, něčeho jsem dosáhl. Tudíž nevidím důvod, proč bych neměl kontrakt dostat. Nechápejte mě špatně. Je mi dvaatřicet, vyhrál jsem titul mistra světa. Ale nehodlám jít do fotbalového důchodu. Jen chci být důležitý pro tým a současně se cítit šťastný. Je jasné, že už mě nečeká mnoho sezon, proto si je chci užít."

I přes všechna úskalí bitvy o místo v sestavě Chelsea Giroud doufá, že v závěru sezony znovu zažije okamžiky s trofejí nad hlavou. „V kádru je několik hráčů, kteří neznají svůj osud. Netuší, kde budou v příští sezoně. Je naším společným přáním završit tu letošní trofejí. V Evropské lize nás od ní dělí jen čtyři vítězství," nenechal nikoho na pochybách Giroud, že Chelsea nebere souboj se Slavií na lehkou váhu.

„Upřímně, v úvodním utkání jsme byli hodně překvapení. Celý první poločas nás naháněli po celém hřišti, bylo to hodně složité. Je nám jasné, že se Slavia nevzdá," očekával Giroud těžký čtvrteční večer.

Reklama