Hlavní obsah

Slavia se pokusí o zázrak. Dva dny jsme se kochali jako cestou na Mars, teď bude válka, slibuje trenér

Radek Malina, LondýnSport.czPrávo

Přepsat historii a vyrovnat klubové maximum! Fotbalová Slavia se ve čtvrtek večer (21 hodin) pokusí v Londýně vybojovat postup do semifinále Evropské ligy. Do odvety čtvrtfinále proti Chelsea však nastoupí po domácí těsné prohře (0:1) a navíc s vědomím, že nikdy nedokázala na půdě anglického klubu zvítězit.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Slávistický trenér Jindřich Trpišovský na tiskové konferenci v Londýně.

Článek

„S absolutní úctou k Chelsea nepovažuji za troufalé mluvit o postupu. Jsme sice klub jen z České republiky, ale pokusíme se o zázrak. Je pro nás inspirací výsledek Ajaxu, který dokázal vyřadit v Lize mistrů Juventus. Jasně, my jsme v jiné pozici než nizozemský tým. Ale kdyby naše šance byla jedno procento, budeme se o ni rvát," prohlásil Jindřich Trpišovský na Stamford Bridge.

Poslední trénink kvůli svalovým problémům vynechal záložník Hušbauer a ve čtvrtek hrát určitě nebude. Připraven naopak bude uzdravený obránce Coufal a po karetním trestu rovněž záložník Souček.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský během utkání s Liberecem.

Slavia do Londýna odletěla v úterý před polednem, ještě týž den absolvovala přípravu na hřišti Crystal Palace. „Já jsem v Anglii poprvé. Nejen s fotbalem, ale v životě," culil se Trpišovský v útrobách Stamford Bridge.

„Všichni jsme ohromeni už od příjezdu. Dostali jsme šanci trénovat v areálu Crystal Palace. Když jsme viděli množství a kvalitu tréninkových ploch, včetně zázemí, vyrazilo nám to dech. Prostě neskutečné. Vždyť pendlují mezi první a druhou ligou," připomínal Trpišovský, že jeho svěřencům poskytl útočiště průměrný anglický klub.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Eden Hazard z Chelsea během utkání čtvrtfinále Evropské ligy

Ve středu dopoledne Slavia absolvoval taktickou přípravu u videa, další ji čeká ve čtvrtek dopoledne. Včera byl pak na sluncem zalitém stadionu Chelsea v programu oficiální trénink. „Nebudu nijak lhát, první minuty po vstupu mezi tribuny jsme se kochali. Možnost poměřit se s Chelsea pro nás představuje něco jako cestu na Mars. Ale zítra se nikdo kochat nebude. Nikdo si nepůjde zápas užít. Všichni jsou připravení na válku," hlásil bojovně Trpišovský.

Proti Slavii však hovoří statistiky. V žádné ze čtyř konfrontací na anglické půdě nedokázala vyhrát. Třikrát odcházela z bitev s kluby z Premier League poražena, jen jednou uhrála remízu. Inkasovala dvanáct branek a vstřelila jediný gól. Přitom k postupu do semifinále, které hrála jen v sezoně 1995/96, potřebuje vyhrát a vstřelit minimálně dvě branky. „V prvním utkání jsme udělali dvě chyby. Po první trefil Willian břevno, za druhou nás Alonso potrestal gólem. Tudíž základem je být při těch mála šancích, do nichž se dostaneme, produktivní," přemítal trenér Slavie, kterou do Londýna dorazí podpořit 2500 fanoušků.

„Pokusíme se je potěšit hrou i výsledkem. Náhodou jsem viděl transferové hodnoty hráčů Chelsea, tudíž jsem si uvědomil obrovský rozdíl. Každý hráč v jejich kádru je výjimečný, jinak by nebyl na téhle skvělé adresu. Pokud nastoupí s Hazardem a dalšími hvězdami, půjde o důkaz, že nás bere vážně. Úspěch by pak získal výjimečný punc," přemítal Trpišovský.

Předpokládané sestavy
Chelsea: Arrizabalaga - Azpilicueta, Christensen, Luiz, Alonso - Kovačič, Jorginho, Barkley - Willian, Giroud, Pedro.
Slavia: Kolář - Coufal, Ngadeu, Deli, Bořil - Traoré, Souček, Král - Stoch - Masopust, Olayinka.

Reklama